1. Home
  2. Vesti
  3. VW našao način da stiša bes JLR-a zbog „ukradene ideje“
VW našao način da stiša bes JLR-a zbog „ukradene ideje“
2

VW našao način da stiša bes JLR-a zbog „ukradene ideje“

4.39K
2
Podelite sa prijateljima:

Rukovodstvo kompanije Jaguar Land Rover je pre oko godinu dana optužilo kolege iz grupacije Volkswagen kako bespravno koriste tehnološko rešenje koje su Britanci patentirali a koje se tiče vožnje po negostoljubivim terenima. Ostrvsko društvo, koje kontroliše indijski koncern Tata Motors, je tada zatražilo zabranu prodaje za nemačke krosovere, gde su uključeni i ekstremno profitibalni modeli, kao na primer Porsche Cayenne, Lamborghini Urus, VW Tiguan, kao i nekoliko četvorotočkaša s povišenim odstojanjem od tla i prstenovima na haubi, među kojima se našao i bestseler Q5.

Sada prenosimo izveštaj poslovnog lista iz automobilske industrije Automotive News, koji je objavljen tokom prošle nedelje i u kom se navodi da su dva preduzeća došlo do dogovora po ovom pitanju, i to u delikatnom trenutku koji je predviđao da sudska priča bude otvorena već u nedelji pred nama.

Redakcija uglednog Bloomberga je, analizirajući finansijske efekte ovog slučaja, iznela procenu da bi JLR mogao zarađivati i do 200 miliona američkih dolara godišnje, po osnovu licencnih prava na koji način bi bilo eliminisano nelegalno, to jest bespravno korišćenje intelektualne svojine.

Da podsetimo oko čega tačno je nastala cela situacija. Naime, JLR je optužio VW da koristi ranije patentiran sistem nazvan Terrain Response, a koji omogućava prilagođavanje vozačkih postavki na vozilu, prostim pritiskom na taster, ili pak izmenu postavki putem rotiranja tastera. Rešenje omogućava vozaču izbor režima vožnje zavisno od podloge, pa su tako dostupne alternative u vidu engleskih reči za koje verujemo da ne treba prevod: Sand, Rock, Crawl i Mud. Ipak da kažemo da se radi o optimizaciji rada sistema vozila tokom vožnji po peskovitom, kamenitom i blatnjavom terenu, kao i u režimu takozvanog puzanja (penjanja). Zavisno od izabranog režima, menjaće se rad menjačke kutije, kočnog sistema, motora, prenosa snage…

Ovim sistemom je opremljeno više vozila Land Rovera, ali i Jaguar F-Pace, pa je logično da je uprava ostrvrske grupacije želela da zadrži intelektualnu svojinu po kojoj je prepoznatljiva na tržištu.

Inače, ovo nije prvi put da JLR izvodi na sud VW zbog kršenja patentnih prava, pa je 2018. godine Land Rover podneo tužbeni zahtev protiv firme Bentley. Podloga spora je slična i tiče se prestižnog SUV-a s oznakom Bentayga. Sudska priča je i dalje otvorena, dok se početak procesa očekuje u februaru.

Nemci su odbili da prokomentarišu slučaj vansudskog poravnanja, ako dobro razumesmo pravnu prirodu sporazuma, dok za priču nije bio voljan ni portarol JLR-a.

AutoRepublika

(4386)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ah, ta zla intelektualna svojina … Manje je rizično šetati kroz neobeleženo minsko polje.

Matija

Jos jedan dokaz o pravom karakteru Nemaca: lazu, kradu, otimaju gde god mogu! Njihov dizel-skandal je vrhunac medjunarodnih prevara!