1. Home
  2. Sport
  3. Formula E kao marketinški i opitni poligon
Formula E kao marketinški i opitni poligon
0

Formula E kao marketinški i opitni poligon

153
0
Podelite sa prijateljima:

Sve popularnija trkačka serija Formula E u kojoj učestvuju isključivo električni bolidi ove godine bogatija je za još dva velika imena automobilske industrije. 

Tako se DS-u, Jaguaru, Mahindri, Audiju i kineskom brendu električnih automobila NIO ove godine pridružuju BMW i Nissan. A za sezonu 2019-2020. najavljen je ulazak još dva velikana, Mercedesa i Porschea.

Dakle, otkud ovolika zainteresovanost automobilskih giganata za jedan ipak relativno „mali“ šampionat? Kako se navodi u pres saopštenjima iz Formule E, većina njih došla je do te serije kako bi na što bolji način ispromovisali svoje električne automobile.

„Formula E funkcioniše mnogo drugačije od Formule 1. Naše staze su na ulicama gradova, timovi su mnogo manji, elektromotori unutar bolida su izuzetno pouzdani te je šansa za kvarom mnogo manja. Pritom ni logistika nije tako zahtevna kao u Formuli 1. Tu su naravno i vozači čiji su platni zahtevi mnogo skromniji nego što je to slučaj sa zvezdama najbržeg cirkusa na svetu“, izjavio je neimenovani rukovodilac ovog šampionata.

Za razliku od prve sezone Formule E, ove godine svi timovi samostalno razvijaju svoje elektromotore, ali su primorani da dele iste baterije koje stižu iz partnerstva McLarena i Lucida. „Mislim da je danas Formula E ispitna koliko i marketinška platforma. Kako bi se stiglo do pobede bolid mora biti izuzetno energetski efikasan, što se u kranjoj liniji jasno transplantuje na moderne električne automobile“, rekao je Pol MekNamara, čelnik Williamsa. Williams je inače razvio algoritam kako bi znao kakvo je „zdravlje“ baterije, odnosno da li je došlo do gubitka kapaciteta. Ovaj algoritam korišćen je više sezona u Formuli E, a u Williamsu navode da su ga prodali Aston Martinu koji će ga koristiti za svoj prvi električni automobil.

Skot Samersejl šef Audijevog tima u Formuli E ističe važnost ove serije za dalje ispitivanje o električnim automobilima. „Prva godina je bilo izuzetno korisna za nas jer smo mnogo toga naučili. Nažalost, zbog pravila smo donekle ograničeni u eksperimentisanju, ali sve ono što saznamo je izuzetno važno za naš program električnih automobila.“

Samersejl takođe ističe troškove oko Formule E koji su daleko manji od onih u drugim šampionatima. „Kompletan bolid ne sme koštati više od 817.300 evra, što je mnogo manje od recimo automobila za Le Man.

Nova sezona Formule E počinje 15. decembra

 

(153)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments