1. Home
  2. Sport
  3. Opel započeo testiranja Corse-e Rally Cup (GALERIJA)
Opel započeo testiranja Corse-e Rally Cup (GALERIJA)
0

Opel započeo testiranja Corse-e Rally Cup (GALERIJA)

140
0
Podelite sa prijateljima:

Prvi svetski serijski električni reli automobil će u „brzince“ stići naredne godine.

Opel je započeo testove izdržljivosti novog električnog reliste, Corse-e Rally Cup, koja je prvi svetski reli automobil pogonjen baterijama.

Vozilo se testira na zahtevnim poligonima u test centru u Dudenhofenu u Nemačkoj, gde je i autor ovih redova imao čast da isproba brojne Opelove modele. Tu je 4,8 kilometara dugačka brzinska staza, uz 900 metara grubog belgijskog bloka, kao i brdska staza s usponim pod uglovima do 30 stepeni.

„Imamo dva cilja“, rekao je direktor Opel Motorsporta, Jerg Šrot. „Oba automobila su pokrila što je bilo moguće veću kilometražu, da bismo sakupili maksimalnu količinu podataka u ranoj fazi. Ne postoji iskustvo što se električnih reli trkača tiče, koje bismo mogli da iskoristimo, tako da smo inicijalno morali da se oslonimo na kalkulacije i simulacije. One su blagovremeno bivale zamenjivane istinskim podacima. Stavili smo akcenat na opterećenje i menadžment temperature baterije, kao i prilagođavanje softvera. Zadovoljan sam što mogu da izvestim da naš program protiče besprekorno.“

Kada ova faza testiranja Corse-e Rally bude kompletirana, Opel će sklopiti još jedan prototip, koji će poslužiti kao baza za buduće primerke koji će biti prodavani kupcima. Oko 20 jedinica automobila sa 136 ks će inicijalno biti proizvedeno, s tim što će prvih 15 biti isporučeno u leto za specijalni premijerni testni događaj.

„Za takmičarski automobil, važno je da performanse budu konstantne i prisutne u svim uslovima. Oprema treba da garantuje jednake šanse za sve učesnike“, rekao je Šrot. „Mi smo takođe odlučili da Corsa-e Rally treba da bude u ravni ili čak da nadmaši visoke standarde koje je postavio prethodnik pogonjen benzinskim motorom, Opel Adam Cup. Na pravom smo putu da to i ostvarimo. Dok je snaga gotovo podjednaka, 260 Nm kod Corse-e je mnogo više u odnosu na Adam.

Tačka težišta je niska, zahvaljujući bateriji smeštenoj ispod poda, a distribucija mase po osovinama je takođe veoma dobra, što je veoma važno za agilni, takmičarski automobil. Sada treba da pronađemo najizbalansiranije podešavanje šasije, tako da ćemo u januaru započeti sa simulacijom nekih stvarnih reli etapa.“

Corsa-e Rally koristi istu bateriju kao i serijska električna Corsa. Reč je o jedinici od 50 kWh, koja obezbeđuje autonomiju od 337 kilometara (po WLTP-u). U reli automobilu postoje tri režima: „takmičarski“, koji pruža punu snagu i maksimalni obrtni moment najmanje 60 kilometara, zatim „kišni“, koji pruža krivu obrtnog momenta prilagođenu klizavim površinama, a tu je i „eco“ postavka, kreirana za korišćenje između etapa i vožnju do servisa.

AutoRepublika

(140)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments