1. Home
  2. Vesti
  3. Nova Mazda3 vs nova Toyota Corolla
Nova Mazda3 vs nova Toyota Corolla
6

Nova Mazda3 vs nova Toyota Corolla

1.02K
6
Podelite sa prijateljima:

C segment dobija značajno osveženje kroz lansiranje novih iteracija Toyote Corolle i Mazde3.

Salon automobila u Los Anđelesu je ugostio oba japanska noviteta. Naravno, kada uđu u prodajne salone, biće „ljuti“ rivali, tako da je interesantno videti šta koji nudi u direktnom poređenju. Dok je Toyota prilično otvorena u vezi sa Corollom, Mazda je konzervativna po pitanju obelodanjivanja onoga što će nova „trojka“ da nudi.

Pogon

Mazda3 će biti u jednom trenutku dostupna uz Skyacti-X motor, o kojem smo u više navrata pisali, a poznat je po tome što koristi sistem kompresionog paljenja, poput onog kod dizela. Međutim, ova japanska marka još uvek nije informisala javno mnenje u vezi sa specifikacijama nove pogonske jedinice, uključujući i radnu zapreminu, mada su prototipovi ispod haube posedovali 2,0-litarsku jedinicu s kompresorom, koja bi trebalo da je bliska serijskom izdanju.

Oba automobila će takođe nuditi neke „specijalitete“ da bi privukli kupce u prodajne salone. Što se Corolle tiče, ona dolazi u hibridnom izdanju, sa prosečnom potrošnjom od najviše 4,7 l/100 km. Električne komponente neće kompromitovati unutrašnji prostor.

U međuvremenu, Mazda će biti dostupna s integralnim pogonom, koji će obezbediti dodatno prijanjanje, i to uz opciju u vidu manuelnog menjača.

Oprema

Stavljanje u ponudu vrhunske tehnologije je neophodno da bi se ostalo u samom tržišnom vrhu po pitanju konkurentnosti, kada govorimo o modernoj automobilskoj industriji, pa čak i u C segmentu.

Mazdino rešenje dolazi u vidu 8,8-inčnog ekrana info-zabavnog sistema, postavljenog na vrh armaturne table, a rotacioni birač na konzoli iza ručice menjača pomaže lakšem komandovanju. Audio uređaj sa osam zvučnika je standardan, ali je dostupna i Bose „sprava“ sa 12 zvučnika. Kupci takođe mogu da se odluče za i-Activsense paket sistema vozačke asistencije. Najnoviju verziju karakterišu kamere koje prate umor vozača, upozorenje na unakrsni saobraćaj ispred vozila i adaptivni tempomat, sposoban da kontroliše ubrzanje, kočenje i upravljanje pri niskim brzinama, što dobro dođe u saobraćajnim gužvama.

Corolla dolazi standardno sa sedmoinčnim ekranom info-zabavnog sistema, osetljivim na dodir, ali samo u osnovnom paketu. Sve ostale modele krasi osmoinčno rešenje. Veća jedinica pruža i dodatne prednosti, poput nove verzije Toyotinog Entune softvera, koji podržava Apple CarPlay i može da funkcioniše kao WiFi pristupna tačka. Dalja nadgradnja podrazumeva navigaciju i JBL audio uređaj sa devet zvučnika, za razliku od uobičajene postavke sa šest zvučnika.

Corolla takođe može da se pohvali standardnim 4,2-inčnim informacionim displejem u klasteru instrumentacije, a kupci mogu da se odluče i za sedmoinčni ekran koji funkcioniše kao digitalni brzinomer.

Sve Corolle dolaze sa Toyotinom Safety Sense 2.0 vozačkom asistencijom. Ona uključuje preventivno kočenje, adaptivni tempomat, upozorenje na neželjen izlazak iz vozne trake, automatska duga svetla, prepoznavanje saobraćajnih znakova itd. U višim paketima opreme je dodat i monitoring „mrtvog ugla“.

Stajling

Kažu da je lepota u oku posmatrača. Međutim, mali je broj onih koji će smatrati da Toyotin model može da se po ovom pitanju meri s Mazdinim.

Nova Corolla je evolucija prethodnog modela. Prednji deo zadržava poznatu, karakterističnu formu, s tim što je hauba motora „oštrija“ a kućišta farova tanja. Iz profila, sličnosti su još očiglednije, ali uglovanje pozadine jasno „signalizira“ da je reč o novom modelu.

S druge strane, sem što je i dalje dostupna i u hedžbek i u sedan varijantama, Mazda3 jasno vuče inspiraciju iz Kai koncepta. Njena agresivnija pojava je definitivno i atraktivnija, dok Toyota preferira svoj poslovični „penzionerski“ stil.

AutoRepublika

 

 

(1016)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Ercegovac

Пензионери су иначе најревноснији, најодговорнији и најоданији :
Гласачи
Купци
Скупљачи сек.сировине
Потрошачи
Корисници

ИТД.

Мени лично ова мазда хеч. личи на боросан сандалу али већи број (само је офарбајте у плаво)

Хонда
Тојода
.
.
.
Мазда

Slavko

Enterijer Mazde mi je lepsi, skladniji…nije mi jasno zasto su u Coroll-i onako natakli multimediu na vrh table, a imali su vremena da to lepo uklope u ostatak (ovako deluje kao strano telo).
Spoljasnjost tu i tamo, oba imaju svoje cari, mada mi je opet mozda Mazda privlacnija.
Videcemo kakve ce cene biti…

Ercegovac

Славко је у праву , цијена …

moron

Stvar ukusa. Meni je lepši enterijer toyote…
A vidim da „U višim paketima opreme je dodat i monitoring „mrtvog ugla“, pa će bude „egal“ čak i sa dačijom duster 🙂

3chees

Izuzmemo li dizajn,šta je ovdje novo ? Tehnološka rešenja već 10-tak puta prožvakana,sve već viđeno kod Golfa7 sad već davne 2012…Mehanika kod Mazde i Toyote stara provjerena…Dobro imamo Skyactivex motor (HCCI) no prijatelj kaže da su već pred više od 10-tak godina Mercedes i Volkswagen radili,testirali dotičnu tehnologiju,opet ništa novo…
bojim se da će novopredstavljena Scala donjeti više novina…naravno sa lošijom plastikom od one u Mazdi i da će scala dobiti više ocijene euroncapcrash testa…

Balkanboj

Možda su konačno sva četiri podizača prozora impulsna, protiv priklještenja prstiju i ruku dece. Još ako imaju dodatne otvore za klimatizaciju putnika u drugom redu… stići će evropske pandane u klasi po korišćenoj tehnologiji od koje stvarno ima neke koristi (mada Astra i dalje zaostaje, nema hladjenja onih pozadi). Dizajn je diskutabilan, lično mi se ne svidja ni jedan ni drugi. Posebno Mazdin zadnji kraj. Antikorozivna zaštita im je na nivou Dačije od pre 10 godina.

Ne vidim svrhu touchscreen tehnologije na vrhu table, šta je tu na dohvat ruke? Ergonomično? iDrive je mama za sve to.