1. Home
  2. Vesti
  3. I nova Opel Astra dobija EV izdanje?
I nova Opel Astra dobija EV izdanje?
3

I nova Opel Astra dobija EV izdanje?

313
3
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko Peugeot 308 zaista dobije poptuno električnu varijantu, sasvim je izgledno da će ista tehnologija biti primenjena i kod nemačkog rođaka – nove generacije Astre. 

Izgleda da je uprava Peugeota već čvrsto rešila da tek predstavljena iteracija hečbeka dobije EV verziju. Ipak, dosta toga je i dalje pod velom misterije. Kao npr. koju će platformu koristiti budući model?

EMP2 V3 arhitektura je temelj za nekolicinu noviteta, počevši od 308-ce, pa preko budućeg Citroena C5, do DS4 i Opel Astre. Prema tehničkim podacima koje je do sada saoštio Stellantis, odnosno nekadašnja PSA grupa, ova platforma je u stanju da bude baza za plug-in hibridne modele.

No, uz malo prerade, moglo bi se očekivati da postane u stanju da bude osnova i za električne automobile. Podsećamo, Peugeot je to već učinio kod električnog izdanja modela Traveller.

U igri je i druga opcija – nova platforma koja nosi naziv e-VMP. Još ranije je Karlos Tavarez najavio ovu arhitekturu kao bazu za buduće EV modele koji će biti snažniji i koristiće baterije većeg kapaciteta.

Prema poslednjim informacijama, električni Peugeot 308 bi trebalo da stigne na tržište 2023. godine, što govori da bi onda i EV izdanje Opel Astre moglo takođe da se pojavi upravo te godine.

Kakav god ishod da bude sa „lavom“ jasno je da će klon sa druge strane reke Rajne poći njegovim putem. Postoji mogućnost, mada je ona najmanje verovatna, da električne varijante Astre i 308-ice usvoje CMP platformu. Podsetimo, Citroen je već upotrebio, odnosno razvukao ovu arhitekturu koja se do sada koristila na vozilima iz B segmenta za svoj C4.

Tako je nastao i e-C4 koji koristi baterijsko pakovanje kapaciteta 50 kWh i jedan elektromotor od 136 ks. Ipak, ova opcija za sada se čini nerealnom, te će najverovatnije C4 ostati usamljen sa CMP platformom u C segmentu kod Stellantisa.

AutoRepublika 

(313)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
don

kad vidjeh ovog gabora, pomislih opet dacia, kad ono…dobro, nisam profulao puno, isti k drugo pakovanje.

Balkanboj

Tebi je i dalje krivo što si uzeo B klasu??

moron

Meni je baš lepa …