1. Home
  2. Vesti
  3. Sledeća generacija Volkswagenovih SUS motora će biti i poslednja
Sledeća generacija Volkswagenovih SUS motora će biti i poslednja
1

Sledeća generacija Volkswagenovih SUS motora će biti i poslednja

1.04K
1
Podelite sa prijateljima:

Nova generacija benzinskih i dizel motora na scenu stupa 2026.

Opšte je poznato da Volkswagen grupa ulaže ogromna sredstva u razvoj električnih vozila nakon dizel skandala. Mada to ne znači da su motori s unutrašnjim sagorevanjem zapostavljeni, pomeranje fokusa na elektrifikaciju već sada utiče na njih. Rojters javlja da će nova generacija Volkswagenovih SUS motora ujedno biti i poslednja.

Govoreći na industrijskoj konferenciji održanoj blizu sedišta kompanije u Volfsburgu, šef strategije VW-a, Mihael Jost, obelodanio je da „njegove kolege rade na poslednjoj platformi za vozila koja nisu CO2 neutralna“. On je nastavio prilično smelo, rekavši da VW postepeno svodi motore s unutrašnjim sagorevanjem na apsolutni minimum.

Mada ove izjave praktično stavljaju tačku na SUS motore, to se neće desiti preko noći. Nakon lansiranja nove generacije automobila koji će biti pogonjeni benzincima i dizelašima, VW će nastaviti da unapređuje tehnologiju u okviru tog domena. Jost predviđa da će čak i posle 2050. nemački konglomerat proizvoditi automobili sa konvencionalnim motorima i prodavati ih u nekim delovima sveta gde infratruktura za električna vozila neće biti spremna.

U međuvremenu, razvoj električnih vozila, nastavlja se po planu. U srcu ofanzive „nulta emisija“ je nova modularna postavka elektropogona (MEB), koja neće biti rezervisana samo za Volkswagen marku, već će je koristiti i Audi, SEAT, ŠKODA i VW komercijalna vozila. U isto vreme, Audi i Porsche rade zajednički na premijum elektrifikovanoj arhitekturi (PPE) za veće modele.

Prvi serijski automobil na MEB platformi  će biti I.D. hedžbek, koji bi u prodaju trebalo da krene 2020., sa cenom ekvivalentnoj Golfu dizelu. Takođe, otprilike u isto vreme, Porsche će u svojim prodajnim salonima imati novi Taycan, dok će Audi lansirati serijsku verziju E-Tron GT koncepta.

AutoRepublika

Izvor: Reuters

 

(1043)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mad Max

VW je zabiberio sudbinu autoindustrije i normalnog automobila.
Rešenje je bilo zatvoriti tu „gamad“ a ne uništiti automobil kakav znamo.