1. Home
  2. Vesti
  3. Nakon EU i Australija ide ka zabrani motora SUS od 2035. godine
Nakon EU i Australija ide ka zabrani motora SUS od 2035. godine
6

Nakon EU i Australija ide ka zabrani motora SUS od 2035. godine

195
6
Podelite sa prijateljima:

Australija bi uskoro mogla da krene istim putem kojim je po pitanju motora s unutrašnjim sagorevanjem krenula Evropska unija. Vlada australijske prestonice (Australian Capital Territory – ACT) koja je u nadležnosti da odlučuje po ovom pitanju, najavila je primenu nove strategije koja predviđa zabranu prodaje konvencionalnih automobila od 2035. godine.

U planu je naglašeno nekoliko inicijativa pomenutog tela kojima se želi ubrzati i pomoći takva tranzicija, a što pretpostavlja i jačanje javne mreže punjača, uvođenje podsticaja za instalaciju punjača za domaćinstva, apartmane za iznajmljivanje i još štošta nešto. Ovo je prvi organ vlasti Australije koji izlazi s takvim predlogom, poznatoj kao državi u kojoj različiti federalni delovi imaju suprotstavljenu regulativu u brojnim oblastima.

Ideja je da se ima 80 do 90% prodatih automobila s vodoničnim ili baterijskim pogonskim sklopom u odnosu na ukupan uzorak. Ova vlada želi da zabrani taksi usluge, kao i usluge deljenja vozila s vozačem, onim firmama koje kupuju nove konvencionalne četvorotočkaše kako bi podmladili flotu. Postoje planovi da se uveća broj javnih punjača za 70 komada do naredne godine, uz težnju da ih bude 180 do 2025.

Prema navodima lista Car Expert, ACT se nada da će predvoditi australijsku revoluciju na ovom polju. Teritorija već nudi velikodušne beskamatne pozajmice koje idu do 15 hiljada tamošnjih dolara za nabavku odgovarajućeg EV, uz dodatne dve godine besplatne registracije. Regionalna vlada takođe planira da pozove saveznu vladu da iznajmljuje vozila s nultom lokalnom emisijom, gde god je to moguće, uz težnju ka potpunoj eliminaciji teškaša iz voznog parka vlade.

Najava vlade ACT dolazi samo nekoliko nedelja nakon što je i iz EU stigla slična objava na temu zabrane SUS vozila do 2035. Na taj način se prevazilazi mogućnost da svaka pojedinačna zemlja donosi neke sopstvene propise koji bi mogli da se razlikuju među sobom, što bi kreiralo dodatne probleme i automobilskoj industriji.

Najzad, objava lokalne vlade bi mogla podstaći i savezne vlasti Australije na sinhronizovanu akciju. Cilj u vidu pozivanja na 2035. kao sudbinsku godinu jeste ambiciozan, ali je i više od decenije udaljen.

AutoRepublika

(195)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Jao, imaju „dva“ grada i 98% teritorije prazno i idu ukidati sus alias süß 🙂
Nego, vidim da se Tipo dobro proveo https://autoportal.hr/test/fiat-tipo-sw-1-5-gse-hybrid-sa-130-ks-realno-trosi-425-litara/
Sumnjam da bi klada manje cuclala.

moron

Dobar plasman, odmah iza Golfa 1,5 TSI 😃 A i Octavie, ali je ona 1,0. Šalim se. Malo 😃 Ja odavno govorim da je u praksi, zavisno od uslova vožnje, veoma lako pobediti WLTP deklaracije za mešoviti ciklus, jer sve zavisi kako „zamešaš“, a ovaj test iz linka ima baš idealne uslove za nehibride ( jer je sa samo 5 posto gradske vožnje ), a 65 posto testa je do 90 i 110, a samo 25 posto do 130 i … ). Ono što Autoportal mislim da pogrešno navodi ( ako Bog da, proveriću jednom i uživo), jeste da 1,5… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Ako je to isti kuki kao kod tonalea, onda ti je on radi do 5 km/ h ako i toliko, osjetiš ga samo kad se kreće i kad startujes na struju, jer je taj proces čudan, a onda stisneš gas i furas ko čovjek. Uglavnom, nije loše za Fiat, a i Tipo je dobio još jedan motor. Kad se sjetim Šekija kako je sa 500x po onom selu trošio 12tak litara, muka mi dodje.
Kako ide Rvoje? Ona maskota hrvačkog prvenstva.😇 Šta reče, hoćeš li do bmw salona ? Ne znam ispod kojeg članka te to pitah…

moron

Kada urednik nadje vremena da pročita i uredi sve što je uneređeno od strane autora, čitaćeš ovde i test HRVoja 😃

Što se tiče 1,5 MHEV, ja i dalje želim da verujem da je to odličan motor. A verujem i da će to pokazati dalji testovi i vreme.

Bungi

Zabrana za Đokovića, zabrana za SUS vozila,… šta je sledeće? Ovi kenguri nisu dobri sa glavom ako su ikad i bili.

YugoFlorida

Luda kuća. Sreća pa njihovoj nakaradnoj civilizaciji dolazi kraj.