1. Home
  2. Prezentacije
  3. Audi e-tron GT sedan koncept (2021.)
Audi e-tron GT sedan koncept (2021.)
1

Audi e-tron GT sedan koncept (2021.)

583
1
Podelite sa prijateljima:

Jedini konceptni automobil predstavljen na Salonu automobila u Los Anđelesu, predstavlja delo inženjera Volkswagen grupe. Audi e-tron GT limuzina bi trebalo da predstavlja treći čisto električni automobil cenjene nemačke luksuzne marke, a u serijsku proizvodnju je planiran da bude uveden tokom 2020. godine.

U takvoj vremenskoj liniji, limuzina će biti izložena u prodajnim salonima nakon krosovera e-tron, kao i nakon kupe verzije nazvane e-tron Sportback. Prva dva čisto električna automobila sa četiri prstena na haubi, pojaviće se na tržištu tokom 2019. godine.

U vezi sa porodičnim stablom noviteta, važno je reći da će Audi e-tron GT sedan biti rođak superpremijum modela Porsche Taycan, a zaista je teško oprediliti se koji od njih poseduje spektakularniji dizajn.

(Elektro)mehanika i praktičnost

Poznato nam je da je krosover Audi e-tron postavljen na prerađenu kompanijsku MLB Evo arhitekturu, koja je izvorno razvijena za automobile koji koriste motore sa unutrašnjim sagorevanjem. Za razliku od SUV-a, Taycan i e-tron GT su utemeljeni na novoj, zajedničkoj platformi namenjenoj električnim premijum modelima. Interni naziv koji koristi VW grupa glasi PPE (Premium Platform Electric).

Osnovne razlike se odnose na zonu karoserije u koju su smeštene baterijske jedinice, a one su uglavnom deponovane u strukture poda, kao i na različitu postavku pomoćnih sistema, što je omogućilo da centar gravitacije vozila bude niži, kao i da odeljak za smeštaj motora bude rasterećen.

Ipak, e-tron GT i Taycan nisu identična vozila. Karoserija e-trona GT je izrađena od naprednog čelika i aluminijuma dok je krovna konstrukcija izrađena od plastike ojačane ugljenčnim vlaknima. U smislu veličine i proporcija, upravo prikazani koncept je veoma blizak, takođe fenomenalno dizajniranom, Sportback modelu Audi A7. Dužina novajlije iznosi 4.960 milimetara, širina 1.960 milimetara dok se visina zaustavila na 1.380 milimetara. Između osovina se nalazi okruglo 2,9 metara.

Ipak, koncept nije liftbek, već limuzina na kojoj okviri bočnih stakala ne postoje, a postavka prtljažnika je identična trozapreminskim verzijama, odnosno klasičnim sedanima. Kada smo već kod prtljažnika, treba reći da je njegova zapremina 450 litara, uz dodatnih 100 litara u prostoru koji smo maločas pominjali, a u kome se kod konvencionalnih vozila nalazi motor sa unutrađnjim sagorevanjem.

Kao i kod bratskog modela Porsche Taycan, novi e-sedan iz Audija poseduje električni sistem koji funkcioniše na 800 volti. Ovaj izbor proizvođača omogućava jednostavniju konstrukciju, uštedu na masi vozila, kao i na dužini kablova koji su iskorišćeni za elektromrežu vozila. Povrh toga, sniženo je broj minuta (časova) koji je neophodan za dopunu baterije.

Na posebnom punjaču, kapaciteta 350 kW, baterijska jedinica od 90 kW/ h može biti dopunjena do 80% kapaciteta, za svega trećinu jednog sata. Svakako je interesantna mogućnost bežićne dopune baterija putem indukcijske sprave koja bi morala da bude ugrađena u pod garaže. Loša strana ove atraktivne opcije se ogleda naravno u znatno dužem vremenskom intervalu koji je neophodan za dopunu, s obzirom na to da se za punjenje koristi kapacitet od “samo” 11 kW.

Kada je baterija napunjena do maksimalnog kapaciteta, a u skladu sa strožijim WLTP protokolom, Audi e-tron GT može da prevali do 400 kilometara, pre nego što ponovo mora na stanicu za napajanje električnom energijom.

Prelep sedan pokreću dva sinhrona elektromotora, koji su smešteni na obe osovine, a ukupna snaga sistema iznosi 590 “grla”. Takva moć može da katapultira skoro pet metara dugu limuzinu, iz mirovanja do 100 km/h za samo 3,5 sekunde. Ubrzanje do 200 km/h potrajaće 12 sekondi, a maksimalna brzina iznosi 240 km/h.

Poznato je da savremeni elektromobili konvertuju kinetičku u električnu energiju prilikom kočenja. U ovom slučaju, na taj način stvorena sila od 0,3 g pomoći će standarnom kočnom sistemu, prilikom zaustavljanja.

Enterijer

Ostali smo vam još dužni podatke o uređenju enterijera. Instalirana su tri ekrana osetljiva na dodir, prednje svetlosne grupe koriste lasersku tehnologiju na bazi fosfora, što se i ne može nazvati iznenađenjem, jer je dostupna na svim serijskim modelima marke Audi.

Proizvođač se opredelio da izborom materijala za unutrašnjost noviteta, dodatno naglasi ekološku prirodu vozila, pa su korišćeni sintetičke tkanine, uključujući i one kojim su obložena sedišta.

Zaključak

Očigledno je da će u naredne dve godine, Nemci dodatno “izbrusiti” talentovanu limuzinu, ali da se serijska verzija neće, barem izgledom, menjati drastično. Pogoni u Nekerslumu će dobiti odgovorni zadatak proizvodnje ove limuzine.

Imamo obećanje proizvođača da će do 2025. godine predstaviti dvanaest električnih modela u različitim segmentima.

Možemo na kraju da zaključimo, ukoliko su i ostale karakteristike e-tron GT-a u ravni sa onim što oči vide, to će biti jedan fenomenalan automobil.

Zvezdan Božinović

(583)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zoran

Prelep, moderan sa puno smeka i stila. Samo da serijski model ne bude drugaciji. Enterijer, ne sumnjam u Audi uvek najbolji. Vozim ga godinama!