1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Volkswagen „Buba“ dizel iz 1950-ih godina
Zanimljivost dana: Volkswagen „Buba“ dizel iz 1950-ih godina

Zanimljivost dana: Volkswagen „Buba“ dizel iz 1950-ih godina

7.11K
2
Podelite sa prijateljima:

Mnogi se slažu da je Volkswagen napravio revoluciju u Evropi kada je krajem 1970-ih godina debitovao dizel verziju Golfa, ali je činjenica da je kompanija radila na takvoj tehnologiji skoro 30 godina ranije.

Naime, još krajem 1940-ih godina nemački proizvođač vozila je razmatrao kako učiniti “Bubu“ poželjnijom za kupovinu i izdvojio 50.000 nemačkih maraka za test prototipa sa dizel motorom.

U navedenom periodu prodaja „Bube“ je počela da raste, ali i dalje ne u dovoljnoj meri koja bi obezbedila budućnost kompanije. Uz sve to, novi rat u Koreji je povećao cene benzina dok je dizel gorivo, uglavnom sinonim za terenska i komercijalna vozila, bilo izuzetno jeftino.

Volkswagen se tada obraća Porscheu i nudi pomenutih 50.000 maraka da se razviju i testiraju dva dizel motora i to jedan za “Bubu“, a drugi za Type 2 (Microbus). Porsche, čije finansije takođe nisu bile sjajne, biva primoran da pristane. Ceo posao je bio poznat pod kodnim imenom Project 508.

Dizel „Bubu“ je pokretao 1,3-litarski motor sa 23 konjske snage ili 13 konjskih snaga manje nego benzinska alternativa. Novi motor je povećao i težinu za nekih 20 kilograma, a automobil je zatim testiran na distanci od oko 30.000 kilometara.

Testovi su doneli kombinovanu potrošnju od 6,5 litara nafte na 100 kilometara ili oko 1,5 litra nižu cifru u odnosu na benzinsku verziju. Dok je takav broj koji odslikava potrošnju bio zadovoljavajući, dizel je bio izuzetno bučan, neefikasan i ostavljao je oblak dima iza sebe. Ubrzanje do 60 km/h je iznosilo neverovatnih 60 sekundi, a Volkswagen je tvrdio da bi optimalna brzina bila oko 70 km/h. Neke priče kažu da su lopovi čak i ukrali prototip sa testiranim motorom, a onda ga ostavili nekoliko kilometara kasnije i poražili bolju “žrtvu“.

Porsche će nastaviti sa testovima sve do 1953. godine, a do tada prodaja Volkswagena je porasla dovoljno visoko da više nije bilo ni potrebe za alternativnim agregatima.

Publika će dočekati priliku da vidi “Bubu“ sa dizel motorom tek 1998. godine kada je debitovala nova generacija sa modernim 1,9-litarskim TDI agregatom i 90 konjskih snaga.

Zoran Tomasović

(7108)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rajko

pionirski poduhvat koji je obelezio dobar deo kasnije istorije

BB

50.000 maraka (ma kakvih) za razvoj motora? Ko im je kriv, mogli su da ulože još koju milijardu u softver pa da objasne kako to ne dimi nego je dodatna oprema za rastjerivanje komaraca, a slabe performanse su u stvari dodatak za bezbjednost. 🤣😂