1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Zanimljivost dana: DSG napunio petnaest godina
Zanimljivost dana: DSG napunio petnaest godina

Zanimljivost dana: DSG napunio petnaest godina

2.03K
1
Podelite sa prijateljima:

 Volkswagen ovih dana slavi petnaesti rođendan svoje poznate jedinice za transmisiju sa dvostrukom spojnicom – DSG.

Prvi model koji je koristio ovo rešenje za promenu stepena prenosa, u okviru nemačkog koncerna, bio je performantni hedžbek četvrte generacije Golfa sa oznakama R32. Primer je sledio luksuzni model sa dvoja vrata i motorom zapremine 3,2 litra, Audi TT, a neposredno nakon njega i moderna verzija “Bube” sa TDI pogonskom grupom, koja se proizvodila počev od 2004. godine.

U trenutku predstavljanja, DSG je postao prvi menjač sa dvostrukom spojnicom koji je upotrebljen na nekom serijskom automobilu. U prvih nekoliko godina proizvodnje, DSG transmisija je bila dostupna samo za verzije VW grupe, koje su posedovale poprečno ugrađen motor, pogon na prednje točkove. Pored toga, primenjen je i na modele sa pogonom na sve točkove, ali u varijantama koje koriste Haldex rešenje.

Prvi DSG menjač koji je ušao u serijsku proizvodnju velikoserijskih marki unutar VW grupe, posedovao je šest stepeni prenosa, a u internoj nomenklaturi je bio označen sa DQ250. Bio je upotrebljiv u kombinaciji sa motorima koji su isporučivali do 350 njutn metara obrtnog momenta, a težina menjačke jedinice za modele sa pogonom na prednje točkove, iznosila je 93 kilograma. Proizvodnja se odvijala u pogonima Volkswagena lociranim u mestu Kasel, a sa traka je silazilo do 1.500 primeraka dnevno.

Na početku 2008. godine, svetu je predstavljen još jedan prvenac sa DSG oznakama i to je bila jedinica sa sedam stepeni prenosa. Težina ovako koncipiranog menjača je iznosila značajno nižih 70 kilograma,  Interno je bio označen kodom DQ200. Razlikovao se od šestostepene DSG jedinice po tome što je koristio suvu dvostruku spojnicu sa dve lamele identičnog prečnika. Tvorac ovog rešenja je nemački LuK Clutch Systems, Gmbh.

Originalnu, to jest prvu generaciju sedmostepenog DSG menjača su koristili manji modeli grupe, poput tada aktuelnih Golfa, Pola i Ibize, prevashodno zbog toga što je maksimalni obrtni momenat koji je mogao da “otrpi” iznosio 250 njutn metara. Odlikovala ga je i manja količina ulja za transmisiju koja je bila neophodna, a ona je iznosila samo 1,7 litara.

U septembru 2010. godine, VW je predstavio noviju generaciju sedmostepene DSG transmisije koja je mogla da podnese obrtni momenat agregata do 600 njutn metara, a njegova oznaka je bila DQ500. Za 2011. godinu Audi Q7 je dobio novu jedinicu automatske transmisije sa osam stepeni prenosa, a prema tvrdnjama proizvođača, taj izbor je doprineo smanjenju potrošnje goriva za do 5%.Koristile je sve verzije velikog krosovera, odnosno one koje su posedovale motore sa šest i osam cilindara.

Od premijere DSG menjača, ovo rešenje je instalirano u više od 26 miliona vozila sa oznakama nekog od brendova koji posluju u sastavu Volkswagen grupe, a danas postoji šest varijacaja DSG transmisije u upotrebi, od kojih su neke sa šest a neke sa sedam stepeni prenosa. Nemci su odustali od razvoja jedinice sa deset stepeni prenosa.

Poslednjih godina, modeli marke Audi se okreću ka klasičnijim rešenjima za transmisiju, zbog sve većeg obrtnog momenta koji savremeni motori mogu da pruže, pa su tako neke performantne verzije već dobile automatske menjače sa konvertorom obrtnog momenta.

Zvezdan Božinović

(2032)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Mislio sam da je DSG u celosti vezan samo za Borg Warner, a ovde se pominje i LuK?