1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kako je Mercedes popločao put slave za Audi
Zanimljivost dana: Kako je Mercedes popločao put slave za Audi

Zanimljivost dana: Kako je Mercedes popločao put slave za Audi

11.20K
13
Podelite sa prijateljima:

Čudni su putevi Gospodnji

Tokom cele prethodne nedelje, na naslovnoj fotografiji naše Fejsbuk stranice se nalazio jedan primerak automobila koji je po mnogo čemu bio temelj istorije nemačke automobilske industrije. Iako ga je Eki pre vremena sklonio sa naslovne pozicije, sada donosimo priču o njemu.

Istorija ne laže. Mercedes je “svojim rukama” stvorio jednog od svojih najvećih rivala – Audi, kakvog danas poznajemo, omogućivši mu opstanak nakon Drugog svetskog rata. Ono što verovatno niste znali je da je Daimler u stvari bio njegova matična kompanija. Čudno, zar ne?

Mercedes W118

Odmah nakon poraza u Nemačkoj, Auto Union (savez četiri nemačke marke automobila – Audi, Horch, DKW, Wanderer) se našao u teškoj situaciji sa samo jednom aktivnom markom, DKW. Marka Audi je bila uspavana, kao i ostale dve marke Horch i Wanderer. DKW je imao modele za niži tržišni segment, pa je mogućnost da ponovo postane profitabilan bila mala.

Prototip kompaktnog Mercedes-Benza iz 1960. godine

Nešto je trebalo da učini i sam Daimler-Benz, tada matična kompanija, koja je imala sjajnu ideju da odustane od svojih planova o ulasku u niži tržišni segment s manjim modelom i umesto toga da iskoristi postojeći projekat za automobil sa znakom Audija. Mercedesov šef naprednog razvoja putničkih automobila, Ludvig Kraus, brzo je poslat u Auto Union u Ingolstat.

Pošto je Mercedes već razmišljao o tome da ponovo bude proizvođač automobila sa širokim portfolijom, kao što je to uspešno uspeo pre Drugog svetskog rata, nekoliko prototipova koji su pokrenuti već su kompletirani početkom šezdesetih godina prošlog veka, a među njima su bili W118 i W119 limuzina i kupe.

Svojim SL-izgledom, niskom linijom pojasa, zazorom za pričvršćivanje na krovu i dizajnom stražnjeg dela, proizvedena test vozila bila su po stilu bliska modelu Mercedes-Benz 230 SL (W113).“ Sportski izgled voljene Pagoda SL definitivno je bila dobra ideja za „bejbi“ Benz, ali da li bi stajalo maloj premijum limuzini koja liči na SL da nosi poznati Audijev znak sa četiri prstena?

Postupak zatvaranja i doterivanja vratio je automobil u red onome kako se očekivalo da će Audi izgledati još u eri. Rezultat je bio DKW F102 iz 1963. godine, neupadljiva troprostorna limuzina sa tankim stubovima i velikim staklenim površinama.

Novi 1,7-litarski četvorotaktni motor visoke kompresije sa kodnim imenom M118, na kojem je Mercedes eksperimentisao, još uvek nije nigde pronađen, mada je staromodni dvotaktni motor oštetio prodaju.

Audi 60 L, četvorocilindarski motor zapremine 1496 ccm sa 55 konjskih snaga iz 1971. godine

Slaba prodaja značila je da je DKW F102 zapečatio Audijevu sudbinu, jer je Mercedes prodao Auto Union kompaniji Volkswagen 1964. VW je takođe dobio projekat motora M118, plus je i njegov autor, Ludvig Kraus, prešao u VW. Vodom hlađeni motor uveliko se razlikovao od tehnologije koju je tada koristio Volkswagen.

Godinu dana kasnije, VW je lansirao ažurirani F103 koji sadrži ne samo moderni motor sa visokom kompresijom (11,5: 1), već i otmenu Audi značku, prvi put od završetka rata. Uprkos tome, automobil je u osnovi i dalje bio četvorotočkaš koji je dizajnirao Mercedes, a pokretao ga je takođe Mercedesov motor.

Mercedes W118 zadnji kraj

Paket je bio toliko dobar da bi inženjerska stručnost iza njega postepeno pomogla Audiju da proširi asortiman na veće i više napredne tržišne segmente. Kraus je postao glavni inženjer Auto Uniona, a potom je razdvojio Audijevu inženjerski tim od svoje matične kompanije VW.

Ovo je bio genijalan potez koji je pomogao da Audi bude ono što je danas, pomažući marki da se razlikuje od Volkswagena i da dobije premijum status u kojem uživa danas. A ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez Mercedesa! Prava ironija istorije.

Mercedes-Benz W 118 enterijer

Milan Grozdanović

(11198)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Da, prvi posleratni Audi je napravio Mercedes. Ipak, ono što je proslavilo Audi i što ga čini danas prepoznatljivim je naslijeđe firme DKW, model Ro80 i drugi manji modeli zasnovani na njemu:veliko međuosovinsko rastojanje, treći prozor iza zadnjih vrata, klinasta karoserija, nizak prednji i visok zadnji kraj, nezavisno vješanje, motor uzdužno napred. Audi je od DKW-a uzeo faktički sve osim nefukcionalnog rotacionog motora koga je zamijenio redni, klipni, uzdužno postavljen. Ostalo je istorija.

Branko

Osim što je postavio temelje Audija, Mercedes je početkom 60-tih trebao preuzeti BMW, koji je bio pred bankrotom. Od toga se ipak odustalo, a BMW je od bankrota spasio diler BMW-a i genijalni austrijski konstruktor Fridrich Denzel s projektom malog vozila BMW 700. Kasnije je stigao i model 1800, prethodnik serije 02 koja je od BMW-a napravila ono što je danas.

Yankee

BMW je od bankrota spasila investicija nacisticke Quandt familije.

Branko

To je bilo ranije, familija Quandt (čitaj Goebels) je bila vlasnik kada su upali u probleme.

hercegovac

Negdje sam slusao da su dragocjenosti (zlato, nakit i dr.) koje su nacisti za vrijeme rata oteli od jevreja koristili tako sto su dokapitalizovali BMW i koliko god ih cijenio kao dobre automobila nemam neku zelju da posjedujem BMW. Mozda je u istom kolu bio i Mercedes….ne znam….ali sve mi ostavlja gorak ukus u ustima.

D_C

Ni jedna velika Nemačka firma nije prošla drugi svetski rat a da nije dobro isprljala ruke. Krenuvši tom filozofijom, ne treba kupovati praktično ništa Nemačko. Kad smo već tu, ne treba sarađavitati ni sa Švajcarskim finansijskim institucijama iz istog razloga. Ali ni kupovati američko jer je cela nacija nastala otimačinom zemlje lokalnom stanovništvu pa dovođenjem robova iz Afrike da je obrađuju. Ne treba sesti u avion jer su danas ili Airbus ili Boeing a oba se mogu povezati sa negativnim konotacijama i zločinima. Japanci kad god su ratovali, činili su veća zlodela od bilo koga drugog, tako da hajde i… Pročitaj više »

BB

Da, logika tog sistema je: hajde da zaboravimo šta je bilo prije, sad ćemo svi po novim pravilima (ali kod mene su pare koje sam oteo od tvog prađeda)… Liberalizam, svima jednaki uslovi ali ne i šanse, jer su nekinse nagrabili ranije.

Mikele

Brate , to što ih ceniš – to znači da nikad nisi imao BMW.
Sve najgore o njima (iz iskustva)…

Matija

Isetta je spasila BMW od bankrotstva! Proizvodnja od 1955 do 1962 godine. To je kupljena licenca od italijanse firme Isso. 🙂

Izmenjeno 1 mesec pre od strane Matija
Mikele

Brate, da se nisi malo zeznuo sa DKWom i NSUom?
A o Audiju ne bih da trošim reči.

Bungi

Da , mislio sam na NSU, hvala na ispravci.

D_C

Ro80 je proizvod NSU a ne DKWa.

Dragan

Pre Ro80 bila serija K70 ( vozio sam ga tri god. )