1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Shelby Pola Vokera koji je „posedovao Ferrarijevu guzicu“
Zanimljivost dana: Shelby Pola Vokera koji je „posedovao Ferrarijevu guzicu“

Zanimljivost dana: Shelby Pola Vokera koji je „posedovao Ferrarijevu guzicu“

429
0
Podelite sa prijateljima:

O Kerolu Šelbiju se toliko pisalo da nismo više sigurni šta bismo mogli da kažemo, a da svet to već ne zna. Ali, jedna od kategorija o kojoj se jako malo zna, jeste njegov rivalitet sa Ferrarijem, ne samo na trkačkim stazama već i u privatnom životu. Nije tajna da legendarni Italijan nije voleo strance, što je najviše na svojoj koži osetio slavni britanski vozač Džon Surtes, ali je nekoliko puta pokušao da privuče Šelbija u svoj tim.

Nekadašnji poljoprivrednik i uzgajivač pilića iz Teksasa je odbio, najviše iz razloga što nije želeo da završi u grobu. Iako je samo profesionalno trkanje uvek bio opasan sport, Ferrariji iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka su toliko često bili u sudarima koji su po pravilu rezultirali smrtnim ishodima. da je sam Enco završio na optuženičkoj klupi i čak mu je bilo suđeno za ubistvo.

Dve strane su i kasnije ratovale na stazama kada je Šelbi razvio sopstvene modele kao što su Cobra i Daytona i predvodio Fordov fabrički tim sa čuvenim modelom GT40.

Ovo je verovatno mnogo duži uvod nego što sam zamislio i inicijalno želeo da iznesem, ali sam ga ispričao iz jednog razloga. Naime, Kerol nije krio da je razvio Daytonu upravo da bi nadmašio Ferrari na čuvenoj trci 24 sata LeMansa, a tokom prvog zvaničnog testa je izgovorio čuvenu rečenicu „Ferrari’s Ass is Mine„.

Prevedeno sa uličnog engleskog na nama poznatiji srpski, bukvalno značenje je „Ferarijeva guzica je moja“, što je izraz koji se „preko bare“ koristi za opis dominacije nad konkurentom. Pa, kako je sve to povezano sa Cobrom iz priče?

Verovali ili ne, krajem devedesetih godina prošlog veka Kerol je odobrio razvoj četrnaest novih Cobri po uzoru na model iz 1965. godine, pod oznakom CSX1000, a dve su dobile značku FAM. Da li možete da pretpostavite šta tačno ova tri slova označavaju? Da – Ferrari’s Ass is Mine. Odjednom sve ima smisla, zar ne?


Jedan od spomenuta dva primerka je pripadao preminuloj holivudskoj zvezdi Polu Vokeru, a tokom januara će se pojaviti na čuvenoj aukciji Mecum.

Pokreće ga klasični motor zapremine 427 kubnih inča (7,0 litara) u konfiguraciji sa osam cilindara koji razvija 550 „konja“, a snaga se prenosi na zadnje točkove preko petostepenog manuelnog menjača. Većinski deo mehanike je razvijen ad aluminijuma da bi se zadržala niska masa.

Automobil je zapravo ofarban u Ferrarijevu boju nazvanu „Rosso Corsa“ dok je enterijer obložen kožom, a većina nas sigurno neće biti u stanju da pretpostavi da je vozilo za tridesetak godina mlađe nego što deluje na prvi pogled.

Kada je Voker kupio ovu Cobru, morao je da izdvoji čak 395.000 američkih dolara, a kako na satu stoji brojka od samo 24 kilometara, nema sumnje da će ovaj put cena biti značajno veća.

Zoran Tomasović

(429)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments