1. Home
  2. Vesti
  3. Kupujete SUV? Šta je bolje, benzinac, plug-in hibrid ili EV model? (VIDEO)
Kupujete SUV? Šta je bolje, benzinac, plug-in hibrid ili EV model? (VIDEO)
3

Kupujete SUV? Šta je bolje, benzinac, plug-in hibrid ili EV model? (VIDEO)

1.06K
3
Podelite sa prijateljima:

Tim od tri žene iz Velike Britanije, specijalizovane za testiranje automobila, ponovo nam nudi neke odgovore.

U centru pažnje su SUV modeli ovoga puta. Ono što razlikuje trojicu protagonista ove priče je – pogon. Naime, Alfa Romeo Stelvio stiže za 2,0-litarskim turbo motorom, Outlander je plug-in hibrid, dok je Jaguar I-Pace na čisto električni pogon.

Odmah zaboravite na test u američkom stilu „Tesla je super“, jer je ovaj mnogo objektivniji, a kao tačka gledišta se uzeo prosečan britanski kupac, što je sasvim u redu. Činilac oko kojeg se sve vrti je u velikoj meri vezan za broj kilometara koji se dnevno prelazi, kao i uslovima pod kojima se provede vreme u vožnji.

Jasno je da je Stelvio Vikin favorti. Poseduje jedan od najmoćnijih 2,0-litarskih motora u SUV svetu, a sa 280 ks, sve zadatke može da obavi više nego energično. Takođe, ističe Viki, benzinski motor je jeftiniji za kupovinu od dizela, ali je isto tako i jeftiniji za održavanje. Da ne zaboravimo, i benzin je jeftiniji od evro dizela.

Ukoliko prelazite godišnje oko 10-12.000 kilometara, isplativiji je benzinac.

Mitsubishi Outlander je iz nekog razloga jedan od najpopularnijih PHEV modela u Britaniji. Težak je i ne nešto posebno lep na oko. Međutim, kada koristi bateriju, može u električnom režimu preći 50 kilometara, dok se punjenje može obaviti noću preko kućnog priključka. Nema brige da li će baterija „ispustiti dušu“ pre dolaska do stanice za punjenje a vožnja se ne razlikuje mnogo od one koju pruža konvencionalni model, sem što se oseća dodatna masa.

Ljubimac novinara u potonjim (a možda i budućim) izborima za „automobil godine“, Jaguar I-Pace, je prvi čisto električni model britanske marke. Košta otprilike kao dva prethodna modela zajedno. Bez obzira što je tehnologija dosta napredovala, još uvek se mora razmišljati o mnogim stvarima, pre svega o autonomiji i dostupnoj infrastrukturi.

Izvor: Auto Trader

(1063)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
J4ZZ3R

Vozih I pace prošle nedelje u Istanbulu. Ubrzanje je neverovatno, lomi vrat bukvalno… Ipak na volanu je težak i težina se oseća svuda, predjes preko rupe i ne udari ništa ni ne zaljulja… Samo mislim da vise nema rupe jer je izravna 🙂 Volim Jaguar i dizajn jeste originalan, ali da mi se bas svideo nije, da želim da ga posedujem ne želim.. Enterijer mi je tanji bas, nesto mi materijali deluju jeftino, čak i na prednjoj masci ona plastika deluje onako hyundajasto… Guza je lepa i volan je fancy, prostora ima dosta i pozadi. Rodjak je zapeo da ga… Pročitaj više »

Mad Max

Šta je bolje? Najbolje je ono što je izostavljeno a to je dizel….. Ova klasa bez dizela ne može da živi. Ovi gutači „vatre“ – benzina, su neprihvatljivi, osim nekome sa dubokim džepom. A taj koji ima toliko para ovog Micubišija neće ni pogledati. Da se neko prevari na ova dva ostala, možda hoće…..
Jošš jednom, EV imaju budućnost, samo kao gradska mala vozila, ako neko misli na masovnu proizvodnju.

Balkanboj

I’ll take Alfa, and Vicki. 😉