1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Nissan: Karlos Gon je u svojim rukama imao previše moći
Nissan: Karlos Gon je u svojim rukama imao previše moći
0

Nissan: Karlos Gon je u svojim rukama imao previše moći

187
0
Podelite sa prijateljima:

Hiroto Saikava, generalni direktor Nissana, izvinio se zaposlenima danas, osudivši svrgnutog predsednika, Karlosa Gona, za generisanje prevelike moći.

Saikava je ponovo potvrdio posvećenje japanskog proizvođača alijansi sa Renaultom i Mitsubishijem, ali je okrivio Gona što je na autokratski način na sebe preneo suviše velik autoritet, kao čelni čovek sve tri kompanije.

Nissanov CEO je Gonovu poziciju, kao predsednika sva tri proizvođača i generalnog direktora Renaulta, nazvao „neuravnoteženom“ postavkom. On je izjavio da je Gon bacio ljagu na Nissanov imidž.

Saikava je izrazio preziranje Gonovog statusa „rok zvezde“, kojeg je brazilsko-francusko-libanski biznismen negovao i nametnuo.

Jutarnji sastanak je uživo emitovan na japanskom i engleskom jeziku širom Japana. Održan je samo nekoliko časova pre okupljanja odbora u Mitsubishi Motorsku, gde se očekuje da direktori daju „šut kartu“ Gonu.

Karlosov pad, nazvan „Gon šok“ u japanskim medijima, zamutio je budući pravac automobilskog industrijskog behemota, sastavljenog od dve japanske i jedne francuske kompanije, koji se nametnuo kao vodeća svetska automobilska imperija 2017., sa 10,6 miliona prodatih vozila.

Saikava je prošle sedmice šokirao automobilski svet, optuživši Gona za finansijske malverzacije, pozvavši na njegovo razrešenje. Danas je saopštio da važno da se povrati stabilnost kompanije.

„Nismo imali mogućnost da razgovaramo sa zaposlenima. Iz tog razloga, na prvom mestu se nadam da ćemo smiriti njihovu zabrinutost“, rekao je Saikava pred pripadnicima sedme sile na putu u Nissanovo sedište u Jokohami, južno od Tokija. Kasnije tokom jutra, stotine Nissanovih zaposlenih se naguralo u prostoriju za brifing na osmom spratu zgrade, da bi čuli šta Saikava ima da kaže i postavili mu pitanja.

Oni koji nisu uspeli da prisustvuju mitingu, mogli su da gledaju prenos uživo.

Identitet marke

Saikava je dao opširno objašnjenje u vezi sa optužbama protiv Gona i objasnio je kako je Nissanov odbor glasao prošle nedelje u cilju sklanjanja bivšeg predsednika s pozicije. On je takođe optužio Gona zbog toga što je ovaj prigrabio za sebe prevelik broj nadležnosti, koje nisu bile iskontrolisane.

Direktor Nissana je najveći deo govora posvetio prevelikoj koncentraciji moći, kao osnovnom problemu.

Vremenom, Gonov kultni status je postao i sinonim za odgovornost brenda, rekao je Saikava, kao i da su mnogi kroz njega posmatrali proizvode i tehnologije japanskog proizvođača.

Šef Nissana je dodao da će se susresti sa kolegama iz Renaulta i Mitsubishija ove sedmice. Generalni direktori Alijanse bi trebalo da se vide i prodiskutuju u sredu, u Amsterdamu, na regularnom sastanku rukovodstva, što će naravno biti iskorišćeno da se pre svega reši „Ghosn Shock“.

Gon i direktor Nissana, Greg Keli, u pritvoru su od 19. novembra, od kada su pod istragom, a koji su grehovi bivšeg Renault-Nissan-Mitsubishi „gurua“, možete pročitati ovde.

Novembra 22., na hitnom sastanku, Nissanov odbor je razrešio Gona funkcije predsednika i ukinuo njegov i status Grega Kelija, kao predstavničkih direktora sa specijalnim pravima da pravno predstavljaju kompaniju u poslovnim transakcijama. Obojica su ostali u odboru direktora, čekajući glasanje akcionara, da bi bili konačno izbačeni. Nissan nije precizirao kada će se to desiti.

Japanska kompanija optužuje Gona za značajne finansijske malverzacije, dok je Kelija etiketirala kao „mozak operacije“, odnosno čoveka koji je stajao iza zavere, što je navodno punilo Gonove džepove na račun kompanije. Obojica su trenutno u pritvorskoj jedinici u Tokiju.

Tužba za obeštećenje

U isto vreme, Nissan se priprema da podnese tužbu za obeštećenje protiv Gona. Naravno, kompanija želi da joj budu vraćena sredstva za koja tvrdi da su nelegalno prisvojena, a kojima je bivši predsednik kupovao nekretnine širom sveta, koristio ih za privatne troškove i naovodno platio za lažni konsultantski posao svoje sestre, izvestila je Kyodo News agencija.

Nissan takođe priprema oformljivanje komiteta, koji će voditi tri nezavisna direktora odbora, da bi se proučilo kako unaprediti korporativno rukovođenje. Komitet će takođe nominovati novog predsednika iz postojećeg odbora, a to bi moglo da se desi već sledećeg meseca.

Gon je oblikovao francusko-japansku alijansu, od samog njenog začetka, a zatim je postepeno preplitao poslovanja i saradnju, u 19 godina koliko je bio na čelu alijanse.

Gotovo izvesno penzionisanje šezdeset četvorogodišnjeg Gona, u centar zbivanja je stavilo iznalaženje načina da konglomerat ostane zajedno nakon njegovog odlaska. To je izazvalo zabrinutost kod obe strane, posebno što se tiče gubitka uticaja i nezavisnosti. Saikava je, primera radi, odlučan protivnik potpunog spajanja.

Nissan je optužio Gona za prijavljivanje manjih prihoda, što je trajalo više godina i oštetilo kompaniju i korporativne investicione fondove.

Obilate isplate

Novi detalji u vezi sa Gonovim navodnim malverzacijama se sporadično pojavljuju u japanskim medijima. Najnoviji se tiču velikodušnih minimalnih neplenivih prihoda za odloženu naknadu, navodno obećanih za docniju isplatu, primera radi nakon penzionisanja.

Nissan je odredio sumu od 8,9 miliona dolara naknadne isplate godišnje, u periodu od osam godina, što ukupno iznosi oko 71 milion dolara u neprijavljenim prihodima.

Konstrukcija Gonove kompenzacije je mešavina živog novca, berzanskih opcija i drugih formi promenljivih nadoknada, uključujući nešto što se zove „pravo na rast vrednosti akcija“. Reč je o vrsti naknadne bonus isplate, koja je bazirana na cenovnim performansama akcija tokom vremena. Kao takve, Nissan ih verovatno još nije isplatio. Međutim, bez obzira  na sve, od kompanije se zahteva da iznosi izveštaje o iznosima tog tipa u okviru buduće odgovornosti.

Sastanak u Mitsubishiju

Od odbora Mitsubishija, koji je u Renault-Nissan alijansu ušao 2016., očekuje se da se sastane danas i izglasa sklanjanje Gona sa pozicije.

Kao i u slučaju Nissana, Mitsubishijevim akcionarima će i dalje biti neophodno glasanje za davanje otkaza Gonu na mesto direktora. Mitsubishi može organizovati i vanredni sastanak da bi ga razrešio pre sledećeg godišnjeg mitinga akcionara, koji je zakazan za jun 2019.

Da podsetimo, Nissan poseduje kontrolni paket od 34 odsto u manjem japanskom partneru.

Gon je na mesto predsednika Mitsubishija došao nakon što je Nissan ostvario kontrolu nad kompanijom 2016., premestivši tadašnjeg predsednika i generalnog direktora, Osamua Masuka, koji je doduše zadržao poziciju CEO-a i predstavničkog direktora.

Mitsubishijev odbor sastavljen od osam članova uključuje Gona i još dva direktora iz Nissana. Masuko je jedini direktor iz Mitsubishi Motorsa u odboru, koji ima jednog člana iz Mitsubishi Heavy Industriesa i još jednog iz trgovinske kuće Mitsubishi Corp.

Dva nezavisna spoljna direktora zaokružuju odbor Mitsubishi Motorsa.

Gon, s druge strane, zadržava poziciju generalnog direktora i predsednika Renaulta, mada je francuski proizvođač njegova ovlašćenja i obaveze preneo na „desnu ruku“, Tijerija Bolora, dok je Gon u pritvoru u Japanu.

Pavle Barta

 

(187)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments