1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Sve što se trenutno zna o skandalu sa Karlosom Gonom
Sve što se trenutno zna o skandalu sa Karlosom Gonom
7

Sve što se trenutno zna o skandalu sa Karlosom Gonom

426
7
Podelite sa prijateljima:

Renault imenovao privremenog naslednika, Mitsubishi najavio smenu

Akcije kompanije Nissan Motor izgubile su juče više od 6% vrednosti, dok su se jutros delimično oporavile rastom vrednosti od 0,6%,  što je direktna poseldica prekjučerašnjeg hapšenja Karlosa Gona i pratećeg šoka koji je pogodio poslvni svet. Dodatni efekat se ogleda i u buđenju sumnje u budućnost drugog po veličini japanskog proizvođača automobila, kao i u perspektivu poznate automobilske alijanse.

Nissan je juče objavio da je interna istraga pokrenuta na osnovu dojave doušnika koji je izjavio da je Gon počinio brojna dela protivna zakonu i internim pravilima kompanije. Lista grehova za koje je osumnjičen Gon uključuje: neovlašćeno trošenje gotovine koja pripada Nissanu, neautorizovano korišćenje ostale imovine u vlasništvu kompanije, lažno iskazivanje investicija Nissana.

Pored toga, ispostavilo se da Gon nije prijavljivao celokupan iznos svojih ličnih primanja, kao i da je ovo delo, praktično trajalo godinama. Istražne radnje će se, zbog sličnih osnovanih sumnji, proširiti na sve članice alijanse, uključujući i holandsku kompaniju Renault-Nissan BV, koja je praktično nadzirala rad svih proizvođača automobila iz francusko japanske grupacije.

Do juče, Gon je bio predsednik i izvršni direktor Renaulta koji je strateški partner Nissan. Pored toga, Gon je obavljao i funkciju predsednika kompanije Mitsubishi Motors Corp, koja kompletira triling entiteta povezanih kroz alijansu.

Kao posledica otkrića, Gon je uhapšen a ove nedelje će biti isključen iz rukovodećih organa, uključujući upravni odbor, bukvalno u svim kompanijama u okviru alijanse. To se dakle odnosi na Renault, Nissan i Mitusubishi.

Renault je već imenovao privremenog naslednika Karlosa Gona, a francuska vlada je već načinila poteze koji se tumače kao otklon od lika i dela Karlosa Gona. Filip Lagajet, je imenovan za privremenog predsednika Renaulta, dok će funkciju drugorangiranog činovnika Renault grupe, nastaviti da obavlja Tijeri Bolor.

Implikacije i političke konotacije

Svrgavanje Gona će predstavljati iskušenje za alijansu koju je lično on oblikovao i zalagao se za produbljivanje veza među članicama. Na izazovu će se naći i budućnost Nissana, najvećeg člana alijanse, koji se suočava sa padom profita zbog lošije prodaje u SAD i oštrije konkurencije od strane rivala koji ne štedi novac za investicije u oblasti koje su naprečac postale nužda automobilske industrije.

Sledeća posledica se odnosi na nužno preispitivanje načina upravljanja alijansom kojom je preko čelnih pozicija u upravnim odborima sve tri komapnije dominirao jedan čovek, Karlos Gon.

Izvršni direktor Nissana Hiroto Saikava je na konferenciji za štampu izjavio da je previše moći bilo koncentrisano u rukama Gona, a da njegov rad u Renaultu i Nissanu nije preispitivan još od 2005. godine.

Javno tužilaštvo je objavilo u izjavi za javnost da su Gon i Keli, u neprincipijelnom dogovoru i koaliciji, iskazali Gonova lična primanja, koja su tokom pet godina (počev od 2010.) iznosili 88,9 miliona dolara, u visini samo polovine stvarnih. Da dodatno pojasnimo ovo: Gon je samo po osnovu funkcija u Nissanu zaradio bezmalo devedeset miliona dolara, ne računajući primanja koja ostvaruje u kompanijama Mitusubishi i Renault.

Gon se priključio Nissanu tokom 1999. a dve godine kasnije je postao izvršni direktor. Prethodne godine mu je isplaćeno 9,2 miliona evra na ime kompenzacije.

“Neprijavljivanjem pravog iznosa zarade, Gon je u osnovi uskratio priliku akcionarima  da  prosude da li je iznos njegove zarade adekvatan,” pojasnio je Toru Ibajaši, izvršni direktor kompanije koja se bavi upravljanjem ličnim bogatstvom Wealth Management at UBS Securities Japan.

Ministri finansija Francuske i Japana, Le Mer i Hirošhige Seko su ponovo potvrdili da će “dati sve od sebe da se nastavi saradnja između članica alijanse”.

Luksuzan život

Japaneski mediji prenose da je Nissan finansirao, uz sakrivanje podataka od poreske uprave i akcionara, kupovinu i renoviranje Gonovih kuća u Rio de Žaneiru, Bejrutu, Parizu i Amsterdamu.

Navedeni objekti nisu služili nikakvoj poslovnoj nameni, pa se stoga takve investicije kompanija smatraju ličnim primanjem korisnika pogodnosti

Optuženi duet, Gon i Keli odbili su da pruže bilo kakve komentare, dok je potpredsednik Nissana, Hitoši Kavaguči izjavio da je održao sastanak sa predstavnicima japanske vlade kako bi bili održani dobri odnosi sa francuskom stranom.

Novinski napisi govore o tome da je saučesnik u navedenim delima prihvatio ulogu zaštićenog svedoka, što je institucija koja je uvedena u japansko pravosuđe tek u junu ove godine, u zamenu za blažu kaznu.

Pored pada vrednosti akcija Nissana, i to na najnižu vrednost u poslednje dve godine, sličnu sudbinu su doživele i akcije Renaulta, kao i Mitsubishija, koji je takođe najavio, a juče popodne i realizovao (za sada samo privremeno) smenu Gona.

“Činjenica da je slučaj otkriven zahvaljujući akcijama koje je interno sproveo Nissan, velika je i dobra  stvar za kompaniju. Da je priča pokrenuta od strane eksternih organa kontrole, razmere problema bile bi neuporedivo teže,” izjavio je jedan analitičar iz Japana.

Priredio: Zvezdan Božinović

Izvor: Reuters

(426)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mad Max

Nije moguće da rukovodstvo kompanije, Japanska i Francuska vlada nisu znali za običaje, poslovne poteze i način života Gona, i to u perodu od desetak godina.
Ovde se radi o međusobnom obračunu Nisana i renaulta, kao i obračunu krupnog kapitala…..
Nikakvo čudo, jer je proššle godine, alijansa bila najveći proizvođač vozila na planeti. Slično je prošla i Tojota, i druge kompanije kad si bile na vrhuncu.
Da li ostaje da gledamo pad kompanije ka dnu, ostaje da vidimo.

Dušan

Dosta je „čudno“ što obe japanske kompanije insistiraju na smeni Ghosna, a nema nikakve presude suda. Renault mnogo primerenije reaguje. Postavili su zamenu dok je ovaj u pritvoru.

„Izvršni direktor Nissana Hiroto Saikava je na konferenciji za štampu izjavio da je previše moći bilo koncentrisano u rukama Gona“
Ovo im nije smetalo kada ih je isti dizao iz pepela?! Izgleda da Japance ovo mnogo više boli od potencijalne utaje poreza i korišćenja imovine.
https://www.b92.net/automobili/aktuelno.php?yyyy=2018&mm=11&nav_id=1471691

Dušan

Da, ne daje se, jer može slučajno da se desi da udruži francuski Reno, japanski Nisan i Micubiši, nemački Mercedes, kineski Dongfeng i rusku Ladu.

Mad Max

Nema sumnje da se radi o obračunu krupnog kapitala, Japanskih interesa protiv čvrste francuske vladavine grupacijom. Ovo je samo povod (kao atentat u Sarajevu), a sam Gosan je ko zna šta radio za interese pojedinaca i grupacija. Tek, neće njega tako lako odneti mrak (zbog gore navedenog), ali šta će biti sa Alijansom, teško je prognozirati. Japanci su zadali početni udarac, ali čiji će biti finalni, ostaje da se vidi i koliko će kompanija od rata pasti Ove krupne igre su van zakona, propisa i pravila, van bilo čega normalnog. Revizija je korak ispod ovoga. Obično revizija i potrebna, kad… Pročitaj više »

Dušan

Biće dobro ako su u pitanju samo japanski interesi.