1. Home
  2. Liste
  3. Kineski automobil je prvi put u finalu za izbor Evropskog automobila godine
Kineski automobil je prvi put u finalu za izbor Evropskog automobila godine
6

Kineski automobil je prvi put u finalu za izbor Evropskog automobila godine

793
6
Podelite sa prijateljima:

Stručni žiri sastavljen od 59 sudija iz 22 zemlje bira Evropski automobil godine – Car of the Year (COTY) i odlučio je se za sedam finalista. Tu su električni automobili, hibridi i, po prvi put od inauguracione 1963. godine, u izboru se nalazi i kineski automobil, tačnije električna limuzina BYD Seal.

Među njima su, kao i prošle i ove godine, četiri potpuno električna automobila. Preostala tri automobila su takođe dostupna u potpuno električnoj verziji. BYD Seal, prvi proizvod kineskog proizvođača koji je ikada stigao u finale evropskog izbora, verovatno će izazvati najviše buke.

BYD je najveći proizvođač automobila sa električnim i elektrifikovanim pogonom na svetu i proizvodi sopstvene baterije sopstvenog dizajna i poluprovodnike, a žiri je trebalo da impresionira voznim karakteristikama i obradom.

„Dok su do sada, uglavnom kineski, ali i američki i drugi egzotični proizvodi, obično gubili prilikom uvrštavanja na konačnu listu kandidata, kada je jedan od uslova da je većina žirija mogla da ih testira unapred, bum proizvođača automobila iz Kine i njihovo uporište u Evropi prevazišli su ovaj argument“, rekao je jedini češki sudija Jan Duchon, glavni urednik magazina Automobil.

Laureat titule COTY 2024 biće svečano proglašen u ponedeljak, 26. februara 2024. godine, odnosno ponovo uoči otvaranja Sajma automobila u Ženevi.

Finalisti izbora COTY 2024 (po abecednom redu) jesu:

– BMW serije 5;

– BYD Seal;

– Let’s EV9;

– Peugeot 3008;

– Renault Scenic;

– Toyota C-HR;

– Volvo EX30.

AutoRepublika

(793)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
dude

Mrtva trka> BMW Serija 5 i BYD SEAL.

Matija

BYD Seal zasluzuje visok plasman u ovoj konkurenciji! Seal je ultramoderan i estetski perfektan. Mislim da bi C i D nosac trebalo da pokazu malo vise originalnosti, ovo sada je dizajnerska rutina.

BMW 5 jos uvek nosi svoj „barokni nakit“ iz proteklih decenija. BMW dizajneri trebalo bi da malo ispeglaju dizajn svojih standardnih limuzina. Njihova „nova generacija“ likovno je otisla u sasvim drugu krajnost, retro sa kraja 70-tih i pocetka 80-tih! Vidi Alfettu u ovom izdanju AR – kao da je ona bila uzor za BMW „novu generaciju“!

Matija

BMW bi trebalo da potrazi uzore za svoj novi lik u svojoj proslosti a ne u tudjoj! Ovde je CS iz 70-tih. Cistoca i elegancija njegovih linija je upravo ono sto Kinezi danas rade!

comment image

BB

Ima jedan bijeli u Banjaluci, ali uvijek kasno izvučem telefon 😀

Matija

Prati ga pa ga uvati naspavanju! 🙂

BB

Čim uslikam, šaljem