1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Fordov odgovor na Volkswagen „Bubu“
Zanimljivost dana: Fordov odgovor na Volkswagen „Bubu“

Zanimljivost dana: Fordov odgovor na Volkswagen „Bubu“

680
0
Podelite sa prijateljima:

U jednoj od prethodnih „Zanimljivosti dana“ ste mogli da pročitate je da Volkswagen nuđen Fordu potpuno besplatno u posleratnom periodu. Amerikanci ne samo što su odbili ovu ponudu već nisu hteli ni da koriste fabriku u Volfsburgu jer se ona nalazila blizu granice teritorije koju je kontrolisao Sovjetski Savez.

Međutim, kada se „Buba“ pokazala svetskim fenomenom tokom 1950-ih godina, Ford je shvatio svoju grešku i odlučio da razvije proizvod koji će postati jednako veliki uspeh bez obzira na tržište.

Ispred nas se nalazi malo poznati NPX-5 koncept iz 1959. godine. Ford je očajnički želeo duhovnog naslednika Modela T koji bi u Evropi konkurisao „Bubi“ i Renaultu Dauphine, a u Americi postao najprodavaniji automobil. NPX-5 je najviše gurao Robert Meknamara, specijalista za brojeve koji se proslavio u Drugom svetskom ratu u statističkom timu. Meknamara je smatrao da su automobili postali previše veliki i teški i želeo je jednostavno i jeftino prevozno sredstvo. Paralelno sa NPX-5, Meknamara je vodio još jedan projekat koji će rezultirati veoma uspešnim Falconom, 1960. godine.

U svakom slučaju, Fordova američka divizija nije imala mnogo iskustva sa razvojom tako malih automobila pa je posao dodeljen nemačkoj diviziji. Po uzoru na konkurenciju, NPX-5 je imao motor postavljen pozadi, ali je doneo inovaciju po pitanju pogona na prednje točkove i popreko (transverzalno) postavljenim motorom. Ponuda se trebala zasnivati na tradicionalnom sedanu i hedžbeku sa troje vrata. Dva motora, oba sa vodenim hlađenjem, su bila bliža Renaultu nego Volkswagenu. Onaj manji zapremine, to jest od jedne litre je razvijao 34 konjske snage, a veći 1,2-litarski je isporučivao 40 konjskih snaga.

Do ranih 1960-ih godina mnogo toga se promenilo u Fordu, od čega je najznačajnija novina bila u vidu novog predsednika. Naime, Meknamara je napustio kompaniju kako bi se bavio politikom, a na njegovo mesto postavljen Li Ajakoka. Italijan će se kasnije proslaviti sa Mustangom i imao je odličan „nos“ koji proizvodi su idealni za tržište. On je smatrao da bi NPX-5 verovatno privukao dosta kupaca, posebno ako cena bude jednako niska kao kod „Bube“, ali u isto vreme takav proizvod bi krao prodaju od skupljih Fordova na kojima je profit veći. Slična situacija je bila i u Evropi i do ranih 1960-ih godina kupci su počeli da zaobilaze „Bubu“ i kupuju veće i skuplje automobile.

Iz tog razloga Ajakoka je uradio neke veće modifikacije pa je NPX-5 izgubio motor postavljen pozadi i dobio kodnu oznaku Cardinal. Dalji razvoj za američko tržište nije doneo poželjne rezultate pa je tako Cardinal trebao koštati više nego prostraniji i moćniji Falcon. Konačna odluka je pala da Cardinal debituje samo u Evropi gde je uskoro postao Taunus P4 – prvi Ford sa pogonom na prednje točkove.

Zoran Tomasović

(680)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments