1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Najveći muzej mikro automobila se nalazio u Americi
Zanimljivost dana: Najveći muzej mikro automobila se nalazio u Americi

Zanimljivost dana: Najveći muzej mikro automobila se nalazio u Americi

300
0
Podelite sa prijateljima:

Američko automobilsko tržište je poznato po velikim automobilima gde se proizvođači iz celog sveta nadmeću po pitanju što veće zapremine i snage, ali sve do pre nekoliko godina najveći muzej mikro automobila se nalazio upravo na ovom kontinentu.

Mikro automobili su postojali od samog nastanka vozila, ali je njihova popularnost bila u najvećem jeku u posleratnom periodu. To se posebno odnosi na razrušenu Evropu gde je kupovna moć bila izuzetno niska, a i mnogim nekadašnjim proizvođačima vojne opreme nije bilo dozvoljeno da se vrate svojim korenima pa su prelazili na automobile.

Brus Vajner je stekao bogatstvo sa Dubble Bubble žvakama, a tokom 1991. godine je slučajno ugledao Messerschmitt KR200 iz 1955. godine. Od tada traje njegova opsesija mikro automobilima i u jednom momentu kolekcija je brojala oko 250 automobila. Šest godina kasnije Vajnerova lična kolekcija je toliko porasla da je bio primoran da kupi dodatni hangar, a onda se dosetio da od svega napravi muzej u saveznoj državi Džordžiji.

Vajner kaže da je najzanimljiviji deo za njega uvek bila potraga za takvim proizvodima. Mikro automobili ipak nisu česti na ulicama pa neretko i posle duže pretrage Vajner bi imao problem da ubedi vlasnika da ga proda. On dodaje da u dosta slučajeva novac nije bio jedina prodajna karakteristika, a da je tokom vremena mnogo puta imao automobile za koje nije znao ni ko ih je proizveo ni kako ih restaurirati.

Potraga za tako retkim vozilima je vodila Vajnera preko celog sveta, a u kolekciji su se nalazili neki zaista retki proizvodi. Primera radi, Lightburn kompanija iz Australije je napravila imperiju sa proizvodnjom mašina za veš, a u periodu od 1963. do 1965. godine je proizvodila i svoj jedini automobil Zeta. Svega 363 primerka je prodato.

Vajner je u Australiji pronašao i jednako retki Goggomobil Dart koji se proizvodio na ovom kontinentu pod licencom nemačkog Glasa. Tu su bili i Peel P-50, najmanji serijski automobil ikada proizveden, i jedini originalni Mivalino na svetu. Ostatak kolekcije se uglavnom zasnivao na Messerschmittima, a Vajner je bio jedina osoba na svetu koja je posedovala po jedan primerak svakog modela ove nekadašnje čuvene fabrike aviona. Među njima su KR175 iz 1953. godine koji je ujedno drugi najstariji automobil ove market, zatim jedini preživeli KR201 Sport iz 1961. godine i jednako retki KR201 Roadster iz 1957. godine


Nažalost, muzej je zatvoren tokom 2013. godine, a cela kolekcija sa izuzetkom nekoliko Messerschmitta rasprodata. Najvredniji od njih, FMR Tg500, je pronašao novog vlasnika za čak 322.000 dolara. Vajner kaže da ova odluka nije bila finansijske prirode već da je ostario i da želi da se posveti novim hobijima, a njegova deca nemaju jednaku ljubav preko mikro automobilima. U takvim uslovima jedina preostala stvar je bila pronaći nove domove za ove specijalne automobile.

Zoran Tomasović

(300)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments