1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Simca 1100Ti je bila začetnik segmenta „hot heč“
Zanimljivost dana: Simca 1100Ti je bila začetnik segmenta „hot heč“

Zanimljivost dana: Simca 1100Ti je bila začetnik segmenta „hot heč“

1.88K
10
Podelite sa prijateljima:

Postoji ona tvrdnja u poslovnom svetu da je bolje biti pionir u nekoj kategoriji, pa makar bio i neuspešan u takvom poduhvatu, nego ostati upamćen kao neko ko uvek prati korake drugih. Uz dužno poštovanje prema svim uspešnim biznismenima, ali takva tvrdnja nikako ne može da se primeti i u automobilskom svetu.

Primera radi, mnogi će reći da ključni razlog za to što je Toyota toliko pouzdana, ne leži u nekoj posebnoj kontroli kvaliteta pa ni u pouzdanosti delova. Ne, japanski brend je retko kada bio pionir i uglavnom se učio i uči na greškama drugih, koje kasnije eliminiše i zatim ne menja iznašeno rešenja duži niz godina.

Pričamo vam ovu priču iz jednog veoma bitnog razloga. Kada bi vas pitali ko je bio začetnik takozvanih hot heč četvorotočkaša, većina bi verovatno odgovorila „Volkswagen Golf GTI“. I to s opravdanim razlozima. GTI je pružao 1,6-litarski benzinac sa 110 konjskih snaga, onda kada je debitovao 1976. godine, i mogao je da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za manje od devet sekundi uz maksimalnu brzinu od 183 km/h. Ali verovali ili ne, slavni nemački sportista nije bio prvi, već ga je u tom poduhvatu nadmašila jedna francuska firma.

Mnogi će reći da je klasu modernih vozila u C kategoriji osnovao Fiat s modelom 128 davne 1969. godine. Posedovao je motor postavljen poprečno napred, i posledično pogon na prednje točkove, čime je praktično „napisao“ pravila koja pratimo do današnjeg dana.

Upravo je ovaj italijanski gigant bio prvi koji će predstaviti moćnije izdanje modela iz C kategorije. Doduše, ne na spomenutoj 128-ici već na Autobianchiju A112. Naime, tokom 1971. godine je stiglo i njegovo izdanje Abarth sa motorom zapremine 1.050 kubika koje je povećalo snagu sa 40 na 58 „konja“.

Mnogi će reći da je A112 bio jedan od ranih pionira, mada je teško tvrditi da je neko bio preterano oduševljen sa svega 58 „grla“, ali verujemo da niko nema primedbi na vozilo o kojem se govori u ovoj priči. Reč je o modelu Simca 1100Ti, pomalo zaboravljenom automobilu ovog francuskog brenda.

Proizvodnja će trajati čak petnaest godina (od 1967. do 1982. godine), a 1100 će imati sve one karakteristike kao i spomenuti Fiat 128, osim jednog bitnog podatka. Naime, od prvog dana je nuđen kao heč s troje i petoro vrata, a kasnije ćemo ga videti i u obliku karavana i kombija.

Većina prodatih modela je bila ona sa 1,1 i 1,2-litarskim benzincima gde snaga nije prešla brojku veću od 58 „konja“. A onda sedam godina posle debija, to jest 1974. godine, Simca je predstavila i verziju nazvanu 1100Ti. Ime je zapravo pomalo konfuzno, pošto se ispod haube krio 1,3-litarski motor koji je razvijao 82 konjske snage.

Možda brojka nije preterano impresivna za današnja vremena, ali početkom sedamdesetih godina 1100Ti je mogao da ubrza od nule do 100 km/h za manje od dvanaest sekundi i dostigne maksimalnu brzinu od preko 165 km/h.

Ali, nije samo motor bio nov, pa je ovaj hot heč doneo i disk kočnice, modifikovani četvorostepeni manuelni menjač i ogibljenje, kao i masu od samo 985 kilograma. I dizajnerske izmene su bile primetne, i odnosile su se na čak šest farova, crnu masku hladnjaka, agresivnije branike i felne. Dodatno, samo crvena boja je bila dostupna, mada će kasnije biti dodate još nekoliko njih. Dok je kasniji GTI bio dostupan samo sa troje vrata, 1100Ti je debitovao s petoro vrata.

Iako će prodaja heča s oznakom 1100 u jednom momentu dostići brojku od preko 300 hiljada vozila na godišnjem nivou, do kasnih sedamdesetih godina se polako naslućivao kraj. Simca se u tom momentu nalazila u rukama Chryslera, ali je brend prodat Peugeotu za sumu od jednog dolara nakon finansijskih problema Amerikanaca.

Ni novi gazda nije imao neke planove pa je čak preuzeo novitet tada taze divizije po imenu Simca-Talbot, i prodavao ga pod sopstvenim imenom Peugeot 309. Brend je zapravo preživeo sve do ranih devedesetih godina, ali samo na komercijalnim vozilima.

Svega dve godine nakon modela 1100Ti, svetlost dana je ugledao GTI i osvojio srca kupaca, a popularnost traje do današnjeg dana. U međuvremenu je debitovao i Renault 5 Alpine pa možemo zaključiti da titula pionira danas nezasluženo pripada Volkswagenu.

Ali, oni koji prate automobilsku klasiku će vam reći da je ona puna zaboravljenih modela koji su ispisali istoriju, iako ih je svet danas zaboravio. Simca 1100Ti je definitivno jedan od njih.

Zoran Tomasović

(1876)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Laki

Interesantno vozilo kako god.

Matija

Veoma dobro se secam ove Simce, bio je to simpatican i koristan auto ali prilicno neupadljiv. Cak i u pojacanoj varijanti nikada se nije nalazio u centru paznje. Prednji pogon u velikoserijskoj proizvodnji ima dugu istoriju, navescu nekoliko interesantni momenata: – Citroen Traction Avant pojavio se vec 1934 godine i izazvao senzaciju svojom stabilnoscu. Njegov motor i menjac bili su postavljeni uzduzno i zato je imao dugacku haubu i veliko rastojanje osovina. – Mini Austin pojavio se 1959 godine a imao je sasvim novi koncept sa motorom popreko ispred prednje osovine. – Vec 1962 godine iza Minija su sledili veci… Pročitaj više »

Balkanboj

Odlično, kako te nije mrzelo da pišeš toliko.
Btw, koliko se sećam prva generacija A i B klase kod Merca je imala dupli pod jer su predvideli da u tom sendvič prostoru budu baterije, što nikad nije ostvareno.

Matija

Tada o bateriji niko zivi nije razmisljao! Znatno kasnije bilo je nekoliko prototipova sa „gorivnom celijom“ na vodonik. Ispod poda su bili tankovi sa vodonikom a „gorivna celija“ je u svojoj ranoj fazi izgledala kao mala fabrika! Baterija je bila mala, kao 2-3 kutije za cipele, i bila je smestena u prostoru za rezervni tocak. Ucestvovao sam godinu dana u tom projektu. Izmedju ostalog, konstruisao sam bateriju zajedno sa francuskim liferantom. Imalo bi tu svasta da se isprica. 🙂 „Dupli pod“ ili „sendvic pod“ kako su Nemci popularno zvali ovu rupu! Veruj mi na rec, pravi limeni pod bio je… Pročitaj više »

Xtrimi

Izruči
Kroz seriju članaka.
Kao Peki svaki ponedeljak nešto novi.

Matija

Ako redakcija da saglasnost. Ali to ce da potraje posto elaborat moram da prevedem na nas jezik.

Iznogud Časni

Deder, da se smijemo. Mercedesu dakako.

moron

Imala je Simca tog doba veoma lepih modela, koje pamtim iz ranog detinjstva. Modeli 1.000, 1.301/1501, kao i ova forma iz teksta. Ili Matra Rancho.

DUDE

Mene je uvek neodoljivo podsecala na Stojadina.

Bungi

„Hečevi“, mogli bi ste koristiti malo manje „hotova“ u našem jeziku.???