1. Home
  2. Vesti
  3. Volvo S60 prvi model marke bez dizel opcije
Volvo S60 prvi model marke bez dizel opcije
0

Volvo S60 prvi model marke bez dizel opcije

396
0
Podelite sa prijateljima:

Prema najnovijim vestima, Volvo je sasvim primpremljen kako bi odbacio dizel tehnologiju u potpunosti, odnosno kako više nikad niti jedno vozilo proizvođača ne bi koristilo dizel agregat u budućnosti.

Očekuje se da zvanična odluka bude obelodanjena danas na samitu o budućnosti automobila koji organizuje Financial Times u Londonu (Future of the Car Summit). Upravo u razgovoru sa novinarima ovog medija, izvršni direktor kompanije Volvo Cars, Hakan Samjuelson je izjavio: “Ne kažemo da je dizel prljaviji, samo je znatno komplikovaniji i skuplji.”

Volvo je napunio naslove automobilskih portala, pre otprilike godinu dana, kada je objavio da će, počev od 2019. godine, svaki novi automobil koji bude sišao sa proizvodnih traka kompanije, posedovati neki vid elektro asistencije. Marka sada čini još jedan iskorak. Naime, novi sedan S60, biće prvi Volvo, nakon više decenija, koji neće biti moguće naručiti sa dizel motorom.

Iako dizel agregati trenutno emituju manje ugljen dioksida od svojih benzinskih pandana, Samjuelson smatra da će hibridizacija pomoći tome, da se emisije zloglasnih ugljenih jedinjenja izjednače među dve tehnologije (benzinske i dizel).

Samjuelson je još izjavio da je jedina prednost koju dizel agregat poseduje, u odnosu na “oktanske”, ona koja se odnosu na nižu potrošnju, ali “da se i to može nadomestiti primenom tehnologije blagog hibrida.”

Ovakve objave ujedno znače da se Volvo pridružuje konkurentskim kompanijama, poput ToyoteNissanaFiat Chryslera, u postepenom izbacivanju dizel opcija iz ponude. Odluku švedskog proizvođača je dodatno ubrzao značajan pad tražnje za dizel vozilima.

Kao što smo već izveštavali, pad prodaje dizel agregata u prvom kvartalu na nivou Evropske unije, iznosio je 17%, dok je još odsečniji trend na Ostrvu, gde je pad prodaje vozila sa dizel tehnologijom, blizu 25%, u odnosu na prošlu godinu.

(396)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments