1. Home
  2. Vesti
  3. Tursko tržište automobila u problemu, Velika Britanija u plusu po prvi put u zadnjih godinu dana
Tursko tržište automobila u problemu, Velika Britanija u plusu po prvi put u zadnjih godinu dana
0

Tursko tržište automobila u problemu, Velika Britanija u plusu po prvi put u zadnjih godinu dana

363
0
Podelite sa prijateljima:

Tražnja za putničkim i lakim komercijalnim vozilima u Turskoj, pala je na najniži nivo u prethodnom mesecu, u poređenju sa periodom koji se proteže na poslednje četiri godine. Serija indikatora ukazuje razloge tog epiloga: kamatne stope su u porastu, broj i visina odobrenih kredita su u posledičnom padu, a odnosi razmene stranih valuta za tursku liru su sve nepovoljniji.

Pad prodaje automobila i lakih komercijalnih vozila je jednocifren i iznosi 6,4%. To znači da je ukupno prodato, samo ovog meseca, 71.126 komada. Ovakve podatke je iznela turska Asocijacija distributera automobila. U poređenju sa srpskim tržištem, to znači da se samo tokom jednog (sporog) meseca u, doduše neuporedivo većoj Turskoj, proda višestruki broj vozila u odnosu na naš godišnji nivo.

Uprosečena kamatna stopa na kredite za nabavku motornih vozila je porasla za 18,32%, i na najvišem je nivou od 2009. godine. Turska lira je od tada izgubila oko 60% svoje vrednosti, u odnosu na američki dolar i evro.

Za razliku od kupaca u Turskoj, oni u Velikoj Britaniji su bili aktivniji. Zabeležen je rast prodaje od 10,4%, u poređenju sa lanjskim aprilom, čime je prekinut dvanaestomesečni minus. Interesantno je pomenuti da je pad prodaje dizel vozila, u odnosu na april 2017. godine iznosio 24,9%.

Ipak, poznavaoci prilka na ostrvskom tržištu kažu da sa optimizmom treba pričekati. Naime, prošlogodišnji april nije baš dobar reper, s obzirom na to da su kupci pohrlili u prodajne salone u martu 2017. godine, kako bi izbegli plaćanje novouvedenih poreza, čija je naplata započela baš u aprilu.

(363)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments