1. Home
  2. Vesti
  3. Radikalizacija situacije s radnom snagom u automobilskoj industriji Amerike
Radikalizacija situacije s radnom snagom u automobilskoj industriji Amerike
1

Radikalizacija situacije s radnom snagom u automobilskoj industriji Amerike

157
1
Podelite sa prijateljima:

General Motors i sindikat daleko od dogovora

Prošlo je skoro mesec dana od kada je zvanični sindikat UAW (United Automobile Workers) stupio u štrajk protiv General Motorsa (GM). Oko 46.000 zaposlenih je napustilo svoja radna mesta 16. septembra, čime je definitivno stopirana proizvodnja svih modela najvećeg američkog proizvođača.

U samom početku je objavljeno da se dve strane nisu uspele dogovoriti po pitanju većih plata, zdrastvenog osiguranja i garantovanog posla, ali kako prenose neki mediji, UAW sada ima daleko veće ciljeve. Naime, sindikat traži od GM-a da u potpunosti prestane da uvozi automobile iz ostalih država, čime bi zagarantovao radna mesta domaćih radnika, a ovu ideju je podržao i predsednik Donald Tramp (Donald Trump).

Ovo je izjavio podpredsednik UAW-a Teri Dajts, koji dodaje da je domaća proizvodnja jedini način na koji proizvođač može da garantuje da zaposleni neće ostati bez posla u budućnosti. GM trenutno proizvodi dva modela u Kini za američko tržište (Buick Envision i Cadillac CT6), ali će oni verovatno nestati sa tržišta do kraja naredne godine. Mnogo veći problem je onaj koji se odnosi na eventualnu eliminaciju uvoza iz Meksika i Kanade, gde je cena radne snage daleko niža i gde su povoljni uslovi zahvaljujući niskim porezima po ugovoru koji je potpisan sa ove dve države.

Međutim, ni to nije dovoljno UAW-u već zahtevaju da GM prestane sa razvojom i proizvodnjom električnih modela. Nepoznato je zašto sindikat ima ovaj zahtev, ali barem na papiru on donosi više štete nego koristi radnicima koje UAW zastupa. Naime, GM je planirao da investira oko sedam milijardi dolara u fabrike u američkih saveznim državama Ohajo i Mičigen za proizvodnju baterija i električnih agregata.
Tokom četvrtka sa Dajtsom se sastala i predsednica General Motorsa Meri Bara, a razgovor je navodno trajao oko pola sata. Nijedna strana nije želela da komentariše detalje razgovora.

Oko 80% svih modela koje GM proizvede u Meksiku završi u Americi, a ova država je zaslužna za oko 25% svih prodatih vozila u SAD, čija je cifra prošle godine iznosila oko 17 miliona. Predsednik Tramp je najavio i povećanje uvozne carine na 5% na sve proizvode iz Meksika, što je dvostruko više nego što je trenutno na snazi.

GM takođe ostaje bez vozila, a izložbeno-prodajni saloni imaju zalihe tek za nekoliko meseci. To je poseban problem za popularni pikap Chevrolet Silverado, koji je pao sa drugog na treće mesto po prodaji zahvaljujući problemima sa proizvodnjom. Takođe je najavljeno da će proizvodnja potpuno nove generacije modela Chevrolet Corvette kasniti zbog već opisanog problema sa štrajkom.

Na kraju treba spomenuti da UAW-ov ugovor uskoro ističe i sa Fordom i Fiat-Chryslerom, pa je realno očekivati da će tražiti identične uslove onima koje su postavili General Motorsu.

Dakle, u Americi je u toku velika „žurka“, a pozivnice se štampaju i za preostala dva giganta automobilske industrije.

AutoRepublika

(157)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

pitam se koliko su dopilu u džep ovi iz UAW-a od švaba i japanera