1. Home
  2. Vesti
  3. Volvo odustaje od dizel motora
Volvo odustaje od dizel motora
0

Volvo odustaje od dizel motora

473
0
Podelite sa prijateljima:

Volvo Cars neće dalje razvijati dizel motore jer su troškovi redukovanja emisije azotnih oksida postali suviše visoki, rekao je šef kompanije, Hakan Samuelson.

„Gledajući iz sadašnje perspektive, mi nećemo razvijati novu generaciju dizel motora“, izjavio je Samuelson za Frankfurter Allgemeine Zeitung.

On je takođe rekao da će Volvo nastaviti da unapređuje aktuelne dizel modele, uvedene 2013., da bi se bilo u skladu sa budućim ekološkim standardima. Međutim, troškovi održavanja nivoa sa strožijom regulativom će biti toliki da neće biti isplativo razvijati nove dizel agregate. Aktuelna generacija će se verovatno proizvoditi do 2023. godine.

Umesto dizela, Volvo će investirati u električne i hibridne pogone, s tim što će čisto električni model na scenu stupiti 2019.

„Moramo priznati da je Tesla uspeo da ponudi automobil koji je tražen. U toj oblasti sigurno ima mesta i za nas, sa visokim kvalitetom i atraktivnim dizajnom“, elaborirao je Samuelson.

Šef Volvoa je prethodno izjavio će da strožija pravila u vezi sa emisijom izduvnih gasova učiniti dizel automobile preskupim, tako da će „plug-in“ hibridi biti primamljiva alternativa.

Prosečan limit u Evropi, kada je o ugljen-dioksidu reč, moraće do 2021. godine da padne sa sadašnjih 130 grama po kilometru na 95 grama po kilometru, tako da će neminovno morati više da se investira u tehnologiju redukcije izduvnih gasova.

Na dizel modele se odnosi preko 50 odsto novih registracija u Evropi, što znači da je „stari kontinent“ najvažnije tržište za „naftaše“. Volvo, koji je u vlasništvu kineskog Geelyja, čak 90 odsto XC90 SUV-a prodaje sa dizel motorima.

Čuveni Volkswagenov „dizelgejt“ u SAD je pokrenuo čitavu lavinu sumnji u vezi sa „maskiranjem“ emisije azotnih oksida, koji je po zdravlje mnogo opasniji od ugljen-dioksida, tako da treba očekivati znatno pooštravanje testiranja.

Goldman Sachs smatra da bi promena u regulativi mogla da doda 300 evra po dizel motoru, koji su već sada 1.300 evra skuplji u odnosu na benzinske ekvivalente, što je cena dovođenja emisije azotnih oksida u prave okvire.

 

(473)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments