1. Home
  2. Vesti
  3. BMW X5 (2019.) – sve što znamo do sada
BMW X5 (2019.) – sve što znamo do sada
0

BMW X5 (2019.) – sve što znamo do sada

3.13K
0
Podelite sa prijateljima:

Dok se ređaju špijunske fotografije nove generacije SUV modela BMW X5, sa sve manje i manje kamuflaže, pre javnog predstavljanja koje će se, najverovatnije desiti ove jeseni na Salonu automobila u Parizu, u prilici smo da se presaberemo šta imamo od informacija o ovom novitetu.  

Nove fotografije otkrivaju kako BMW vidi model koji će imati zadatak da pridobije kupce bolje nego što to čine konkurenti: Range Rover Sport i Porsche Cayenne. U dizajnerskom smislu, prema očekivanju, desiće se evolutivne promene.

Prodaja krosovera iz game BMW doživela je, tokom prethodne decenije, sličan stepen ekspanzije kao kod drugih proizvođača. Minhenski gigant se nada da će na osnovu uspeha ostalih modela iz X serije, biti u prilici da profitira sa četvrtom generacijom modela X5.

Premijera X5 će predstavljati logičan nastavak “krosover ofanzive” iz Minhena, a uslediće nakon nedavnog debija BMW X2. Premijera, za broj većeg SUV-a, modela BMW X7, očekivana je pred kraj tekuće godine.

Analizirajući fotografije, zaključuje se da novi model deluje zaobljenije i nešto niže, i sveukupno znatno dinamičnije, u odnosu na aktuelnu generaciju. Mada, s obzirom da su prototip modeli uglavnom opremljeni M Sport paketom opreme, to može biti i vizuelna varka. Primetna je i znatno veća rešetka hladnjaka, nalik onome što smo jesenas videli na konceptnom modelu BMW X7. Svetlosna signalizacija će biti usklađena sa ostatkom game, pa na tom polju ne treba očekivati nikakva iznenađenja.

Aktuelna generacija X5, kodne oznake F15, predstavljena je krajem 2013. godine. Počiva na istoj arhitekturi kao model kojeg je nasledila, a koji je na tržištu proveo sedam godina. Uzimajući u obzir takvo stanje stvari, glavna promena koja će zahvatiti novi model, odnosi se na primenu nove CLAR modularne platforme. Očekuje se da će biti upotrebljena modifikovana verzija arhitekture koja je temelj limuzine iz serije 5.

Pored serije 5, na CLAR platformi (Cluster Architecture) već leži serija 7 (koja je poslužila i kao prvi model na kojem je primenjena nova arhitektura) kao i, sredinom prošle godine predstavljeni BMW X3. Primenom ove platforme, poslednje pomenuti krosover je izgubio 55 kilograma na masi, a očekivanja za X5 su, u tom smislu još veća, odnosno pretpostavka je da će novitet biti lakši za stotinak kilograma. Logično, BMW X7 će koristiti istu platformu. Zahvaljujući svojoj modularnost, ovakva postavka će omogući i primenu plug-in hibridne tehnologije.

Za pogon nove generacije modela X5, koristiće se paleta četvorocilindarskih i šestocilindarskih benzinskih i dizel agregata, koja je poznata iz serije 5. Što se nomenklature agregata i samih oznaka unutar game tiče, možda je najbolje da pročitate ovaj članak, gde je predstavljena ista, u sklopu informacija o seriji 3, koja takođe debituje ove jeseni .

Agregati i platforma nije jedino što će novi X5 “pozajmiti” od serije 5. Putnička kabina će iskoristiti dizajnerski izraz i najnovije tehnologije kojima kompanija raspolaže. Novi X5 će dalje promovisati unapređeni iDrive sistem, nove digitalne tastere kao i sistem bežične konektivnosti. Prilično je izvesno da će novajlija posedovati opcije poluautonomne vožnje.

Iako je X1 najprodavaniji model X serije, BMW X5 je i dalje ključni krosover model kompanije. Prošle godine, BMW je isporučio ukupno 180.000 primeraka ovog modela, što je porast prodaje za 8,8% u odnosu na prethodnu godinu. Ovakve brojke kvalifikuju X5 da ponese 8,7% od ukupne prodaje marke.

(Naslovni render je kreiran na osnovu špijunskih fotografija)

(3132)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments