1. Home
  2. Vesti
  3. Zašto BMW i Mercedes zauzimaju različit stilski pristup za SUS vozila i EV parnjake?
Zašto BMW i Mercedes zauzimaju različit stilski pristup za SUS vozila i EV parnjake?
10

Zašto BMW i Mercedes zauzimaju različit stilski pristup za SUS vozila i EV parnjake?

2.07K
10
Podelite sa prijateljima:

Poznato je da, pre svega limuzine iz asortimana marke Mercedes-Benz, zavisno od toga da li se oslanjaju na električni ili konvencionalni pogonski sklop, nude dizajnerski pristup koji skoro da i nema nikakvih dodirnih tačaka, ako naravno izuzmemo logotip, amblem trokrake zvezde. Nasuprot logici Švaba, Bavarci iz kompanije BMW problemu pristupaju na dijametralno suprotstavljen način, pa je tako konvencionalna Serija 7 skoro identična onoj s oznakom i7.

„Tatko na svi dizajneri“ u BMW-u, Adrijan van Hojdonk je pojasnio zašto je to tako, barem kod njih u firmi, a okosnicu obrazloženja čine reči koje se pozivaju na to da je ideja bila u tome da se izbegne serviranje kupcima neprijatnih izbora.

To što baterijski EQS nema ništa zajedničko sa S Klasom, u smislu dizajna i arhitekturalnih rešenja, kako rekosmo, nije ništa zasmetalo da novi i7 skoro u potpunosti kopria ono što u stilskom smislu nudi klasična Serija 7. Dodatno, oba modela bavarskog brenda su utemeljena na jednoj, jedinstvenoj arhitekturi.

Adijan van Hojdonk tvrdi da se BMW svesno opredelio da električna i klasična „sedmica“ izgledaju skoro pa isto, što je rešenje koje je omogućilo da se „upare luksuz i elektromobilnost“ u jednom četvorotočkašu. U suprotnom bi kupci bili prinuđeni da biraju između napredne tehnologije i komfora.

Uostalom, bavarski dizajneri su se već suočili sa sličnim dilemama i poneli se na sličan način onda kada je lansiran baterijski krosover iX3, a koji se, s izuzetkom nekoliko pojedinosti, u potpunosti oslonio na isti dizajn koji je podaren i konvencionalnom krosoveru s oznakom BMW X3. Povrh toga, ista je priča i sa parom pod nazivima i4 i Serija 4. Jedan stil – dva modela – dve tehnologije (SUS i EV).

Kako bilo, po ko zna koji put po redu, iz BMW-a su stigle opaske o tome kako novi korporativni identitet promovisan kroz genaraciju G7 neće biti prenet na sve modele kompanije. Tako na primer nova Serija 5 neće ponuditi uske prednje svetlosne grupe koje će ponuditi odvojene LED sekcije za dnevna svetla, a ni drugi modeli neće polagati pravo na ogromnu rešetku hladnjaka. Hojdonk je rekao da dizajneri imaju želju da svaki model i u stilskom smislu prilagode ciljanom segmentu kupaca. Različiti kupci neguju afinitete koji se razlikuju, a to će propratiti gama BMW-a.

Inače, bivši dizajner BMW-a je sredinom maja izneo svoje mišljenje o novoj Seriji 7 (konvencionalnoj i električnoj). Taj čovek se zove Frank Stefenson i najblaže rečeno, nije bio oduševljen izgledom noviteta, dok smo shvatili da mu oči najviše bode neskladna maska hladnjaka.

AutoRepublika

(2074)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Pitanje „zasto se kod BMWa i Mercedesa dizajn gorivnih i e-modela razlikuju?“ moze da se objasniti na sledeci nacin: – Aerodinamika, koja je do sada bila u pozadini dogadjaja a sada je postala nova ikona gradnje automobila. Postavljanjem aerodinamike u prvi plan dizajn automobila oslobadja se svih konvencija koje su u predhodnim generacijama strogo postovane – „sveti“ troprostorni dizajn zamenjuje se fastbekom! Dizajneri su dobili novu slobodu ali je sasvim individualno da li umeju da je iskoriste ili ne! Kao uspesne istakao bih Porse Tajkan i Audi E-Tron GT. Mercedes EQS je na protiv neverovatno dosadan i bez jasnog karaktera.… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
Boris

Mislio sam da je EQS poprilicno ruzan automobil, dok ga nisam video uzivo na sajmu automobila…auto izgleda vrhunski i drugaciji je od svega sto konkurencija ima da ponudi. Takodje, BMW IX uzivo izgleda mnogo lepse nego na slici.

Matija

Mercedesov enterijer je vrhunski, estetski i kvalitativno. Ali onaj ogroman displej je cisti kic! Pitam se, kako vozac moze da vozi kada mu ispred ociju svetluca 100 slicica? Znamo da je telefon u voznji zabranjen. Od nedavno je u Nemackoj jedna presuda dobila snagu zakona: bilo kakvo trazenje po displeju za vreme voznje je zabranjeno! Dogodilo se da je vozac na displeju pokusavao da regulise klimu i napravio sudar! Proglasen je krivim!

Iznogud Časni

Mercedesov interijer vrhunski? Neću ti više čitati komentare iz protesta dok ne promijenis ovu izjavu! 🤪😱

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
Matija

Cilj je da razmenimo informacije i misljenja. Reci gde vidis probleme kod Mercedesovog enterijera.

Matori

Naravno da je proglašen krivim, i da je tražio stanicu na analognom radio prijemniku i pritom izazvao nezgodu bio bi kriv.
Proizvođači bi trebali ograničiti funkcije displeja na dodir koje se mogu koristiti kad je vozilo u pokretu, kao što je to slučaj sa podešavanjima putnog računara starijih vozila. Ista bi bila dostupna glasovnim komandama.

Matija

Mercedes EQS video sam vise puta na ulici. Nisam promenio misljenje. Lici mi na naduvani Cepelin.

Hercegovac

Koliko me odusevljavao Mercedesov gospodski dizajn sa oblim i svedenim linijama toliko me njihova elektricna vozila razocaravaju bezlicnoscu koja je daleko od orginalnosti i prefiksa premijum. O pretjeranosti sa kicastim tabletima u enterijeru da ne govorim. Mislim da Mercedes najvise luta u dizajnu od svih premijum marki. Na drugoj strani, cini mi se da je BMW pametnije odigrao ne praveci znacajnije razlike u dizajnu istog modela u SUS i EV varijanti. Manje luta, ali definitivno je promasio kod prednje maske i ruznih predimenzioniranih bubrega. Iako licno vise gotivim MB, moram priznati da po pitanju dizajna BMW ima jasniju viziju svojih… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Hercegovac
Iznogud Časni

Pa moraju napraviti dildu da udje, ne?!