1. Home
  2. Prezentacije
  3. Audi RS5 Sportback (2019.)
Audi RS5 Sportback (2019.)
1

Audi RS5 Sportback (2019.)

1.62K
1
Podelite sa prijateljima:

Na Salonu automobila u Njujorku predstavljen je Audi RS5 Sportback. 

Isprva reklo bi se čudna odluka Audija da ovu premijeru prikaže na američkom tlu, pogotovo kada se uzme u obzir da je najveći salon automobila na svetu u Ženevi okončan nekoliko nedelja pre njujorške manifestacije. Odluka je nesvakidašnja, ne zato što je Salon automobila u Njujorku nebitan, već zato što je tržište za predstavljeni model u SAD jako malo, naspram onog u Evropi.

Naravno, iza ovog postupka Audija stoji dizelgejt. Volkswagen grupa se od dizel skandala, kako ga oni nazivaju, grčevito bori da popravi svoj ugled u SAD. Stoga će Audi RS5 Sportback isprva biti u prodaji samo u Kanadi i SAD.

Audi RS5 Sportback predstavlja kako nemačka kompanija kaže, veliki kupe sa petoro vrata. Karoserija koja se stručno naziva sportback trebalo bi da spoji atraktivan dizajn, praktičnost i odličnu voznu dinamiku. U Audiju tvrde da konkretan model ni nema konkurenciju na tržištu, te očekuju ozbiljan komercijalni uspeh.

Audi RS 5 Sportback

Dizajn

Na prvi pogled jasno je da ovaj model dolazi iz sportskog odeljenja Audija. Napred dominiraju ogromna singleframe rešetka i spliter, dok su pozadi postavljeni difuzor i maleni spojler. Sve u cilju boljih performansi.

RS5 Sportback ima duži međuosovinski razmak od izvornog modela, a i širi je za 30 milimetara. Audi tvrdi da su veće dimenzije posledica pominjane sportback karoserije. Zahvaljujući novom obliku vozila, utovar u prtljažnik je sada znatno lakši, a zapremina tovarnog prostora iznosi 480 litara. Ukoliko preklopite zadnja sedišta, ta cifra se penje na ogromnih 1.300 litara.

Iako sa jasnim akcentom na performanse, Audi RS5 Sportback nije lagan automobil, masa iznosi 1.840 kilograma. Model standardno dolazi sa točkovima od 19 cola, dok je opciono moguće uzeti i one od 20 inča.

Unutar kabine budućim putnicima neće manjkati luksuza i komfora, a Audi se posebno ponosi upotrebom Nappa kože. Nemačka fabrika će ekskluzivno za ovaj model ponuditi i Sodoma zelenu boju.

Pogonski sklop 

Audi RS5 Sportback koristi 2,9-litarski V6 twin turbo motor. Ovaj agregat razvija 444 konjske snage uz maksimalni obrtni momenat od 600 Nm. Kao što je bilo i očekivano, u upotrebi je quattro pogon sa centralnim diferencijalom, a prenos snage na obe osovine vrši se putem osmostepenog automatskog menjača.

Raspodela snage je 40:60 u korist zadnje osovine, a u slučaju potrebe, na prednje točkove preći do 70 raspoložive snage, a na zadnji par stići će i do 85%, ukoliko se za tako nečim ukaže potreba.

Sprint do „stotke“ se obavlja za 5 sekunde, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 250 km/h. Ukoliko se kupac odluči za opcionalni Dynamic plus paket, maksimalna brzina penje se na 280 km/h.

Audi RS 5 Sportback

Dostupnost

U vrline Audijeve „petice“ u sportback varijanti uverili smo se lično u našem testu, te nema razloga da nadolazeći sportski model ne budu vrsan automobil.

Audi RS5 Sportback stići će prvo na tržište Severne Amerike u drugoj polovini ove godine. Naravno, automobil će biti dostupan i u Evropi, a očekuje se da u prodajne salone na Starom kontinentu stigne krajem tekuće ili početkom naredne godine. Predstavljeni automobil je varijanta namenjena severnoameričkom tržištu, a prema dostupnim, još uvek neproverenim informacijama, evropska verzija neće se bitno razlikovati od prikazane.

Kada se nađe u prodajnim salonima u SAD, početna cena za Audi RS5 Sportback iznosiće 69.900 dolara.

Đorđe Platiša 

(1618)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Pomponije

Nisam verovao da jedan sportback moze ovako lepo da izgleda…