1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debitovao novi Volkswagen Lamando L
Debitovao novi Volkswagen Lamando L
6

Debitovao novi Volkswagen Lamando L

5.14K
6
Podelite sa prijateljima:

Prošle nedelje smo doneli prve fotografije ovog modela namenjenog kineskom tržištu, i vaši komentari na račun dizajna nemačkog liftbeka nisu bili ni najmanje blagonakloni. Međutim, nama se, upravo predstavljani VW Lamando L izuzetno dopao, i prosto nam je žao što ga nećemo videti, baš kao što se neće naći ni pred Amerikancima. 

Ovaj Volkswagen Lamando L je osmišljen isključivo da bi se dopao Kinezima i proizvodiće ga zajednički poduhvat SAIC-Volkswagen. Ne možemo da odolimo a da Lamando ne opišemo rečju „spektakularan“, i da ne kažemo da verujemo da je upravo ovaj automobil taj koji ima pravo da se nazove naslednikom Passata CC.

Kao što smo u najavi i pisali, Lamando je u prvoj generaciji koja je debitovala 2014. godine, bio u formi sedana i kao takav je bio dostojna alternativa u klasi trozapreminskih vozila nemačke marke. Svojom zdepastom pojavom i turbobenzinskim motorima bez ikakve alternative u tom smislu (uključujući i jedinicu 2.0 TSI u verziji GTS), imao je za cilj da privuče mlađu publiku, koja je dodatno bivala zavedena brojnim detaljima koji asociraju na sport.

U početku je Lamando pronalazio i po 130 do 140 hiljada kupaca godišnje, ali je kasnije tražnja pala na svega 66 hiljada jedinica. Sada adut iz drugog pokolenja ima za cilj da promeni tok zbivanja u korist proizvođača.

Novi Volkswagen Lamando L će se na kineskom tržištu nadmetati s blizanačkim hečevima Hondom Civicom i Integrom, koji imaju briljantan imidž u Kini.

Nemački model poseduje petoro vrata, prozorska stakla bez okvira na (bočnim) vratima i sveukupno, za marku nekarakterističan dizajn, što kada pričamo o Volkswagenu može da bude jedino… Dobro! Poklopac motora je prilično ravan, farovi su zakošeni dok je rešetka hladanjaka veoma široka, onakva kakvu još nismo sreli na Volkswagenovim vozilima. Amblemi proizvođača istaknuti na pramcu i krmi liftbeka su dodatno osvetljeni parking rasvetom.

Kao što pisasmo, Lamando je značajno dobio na dimenzijama prilikom smene generacija, pa novitet ima dužinu od 4.784 mm spram 4.615 mm koliko je krasilo odlazeći sedan, a možemo ovde pomenuti i Škodu Octaviju sa svojih 4.689 milimetara dužine. S druge strane, Volkswagen Arteon je trošku duži (4.866 mm).

Širina novog Lamandoa je na nivou od 1.831 mm, dok je liftbek visok 1.469 mm, uz razmak između osovina od 2.731 mm. Prečnik naplataka ne prebacuje 18 inča.

Novajlija je postavljen na modularnu platformu MQB Evo, sa multilinkom na zadnjoj osovini koji je instaliran nezavisno od modifikacije za koju se kupac bude opredelio. Do ovog trenutka je predstavljena samo bazična verzija pokretana turbo motorom 1.4 TSI sa 150 konjskih snaga. Ukombinovan je sa suvim sedmostepenim automatskim menjačem s dvostrukom spojnicom (DSG).

Ipak, u kasnijoj fazi tržišnog života valja očekivati da vidimo i varijantu s znakom Lamando L, a koju će pogoniti snažniji dvolitarski turbobenzinac. Jednostavno, pogled na priložene fotografije otkriva to, odnosno slika obavezuje.

Putnička kabina je izvedena uz korišćenje istog seta elemenata na koje prava imaju i ostali moderni modeli utemeljeni na arhitekturi MQB, ali uz jedan važan izuzetak. Instrumentacioni ekran u ovom izvođenju nama vizor i vizuelno je ukombinovan s ekranom preko kog se prate postavke informativno-zabavnog sistema, što je konfiguracija koju je VW do sada izbegavao, ali je u Kini očito nije mogao i zaobići u potpunosti.

Opcionali uključuju projekcioni ekran, muzički sistem marke Beats, panoramski krovni otvor, elektropokretana prednja sedišta, kameru zarad lagodnije vožnje unazad i adaptivni tempomat.

Novi Volkswagen Lamando L kreće u prodajnu akciju na kineskom tržištu počev od proleća. Odlazeća generacija košta od 24 hiljade američkih dolara pa naviše, dok će novi liftbek zasigurno biti osetno skuplji.

AutoRepublika

(5136)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Goran Jurkovic

Pravo osvježenje među dosadnim vagen vozilima

TheStig

Nemoj biti toliko ozlojeđen. Ipak je Toyota sampion dosadnosti kad je dizajn u pitanju. Pogotovo rav4 🤣

DOLF

Hyundai Elantra? 🤔

moron

Slažem se.
I meni lepo izgleda.

da11

Ovaj volkswagen se totalno pogubio, napravili id3 i sad samo duzinu i sirinu mjenjaju.

Iznogud Časni

Opet uzimanje sa polica i sklapanje frankenstajna.
Niti jedan dio nije nov i poseban za ovaj model, i tako već 3 decenije.
Hoće li možda koji bivši zaposlenik i ključni svjedok protiv VW da se samozapali još? Nije dugo.