1. Home
  2. Prezentacije
  3. Lincoln Aviator (2019.)
Lincoln Aviator (2019.)
2

Lincoln Aviator (2019.)

3.10K
2
Podelite sa prijateljima:

Korak dalje

Lincoln se nalazi u kompletnoj ofanzivi. Samo nekoliko meseci nakon što je debitovao novi Nautilus i na krilima popularnog Navigatora (oko polovina novih vlasnika 2018 Navigatora po prvi put poseduju Lincoln), Fordova luksuzna divizija je na Salonu automobila u Njujorku debitovala i sa novim Aviatorom i pokazala da je otišla možda najdalje od kada je pre nekoliko godina pokrenut plan za oporavak.

Kratka istorija

Aviator je originalno predstavljen 2003. godine na istoj bazi kao i Ford Explorer i Mercury Mountaineer, sa ciljem da pruži premijum opciju u popularnoj SUV kategoriji. Explorer je, ipak, bio najprodavaniji SUV u Americi sa godišnjom isporukom od preko 450.000 primeraka, pa se identičan uspeh očekivao i od Aviatora. Međutim, Lincoln je napravio jednu ključnu grešku, a to je da nije sakrio vezu sa značajno jeftinijim Fordovim rođakom i prve godine manje od 30.000 primeraka je pronašlo kupce. Do 2005. godine prodaja je pala za 50% i Lincoln je tiho ugasio svog predstavnika. Postojali su planovi za sledeću generaciju, ali zbog krize u automobilskoj industriji 2008. godine, plan je pao u vodu. U prvih nekoliko meseci ove godine Lincoln se ne može pohvaliti sa uspehom (prodaja je pala za preko 25%), ali Navigator je jedna od retkih pozitivnih tačaka sa rastom prodaje od 48%. Iz tog razloga, novi Aviator je pozicioniran odmah ispod njega, ali značajno više od modela sa pogonom na prednjim točkovima (i opcionim AWD) kao što su MKC i Nautilus.

Dizajn

Glavni dizajner, David Woodhouse, je izjavio da nije želeo da prati agresivni stil koji forsira konkurencija, već da se koncentriše na eleganciju u stilu svojih predratnih modela. Prednji deo je gotovo identičan već spomenutim krosoverima i SUV vozilima kompanije, sa velikom maskom hladnjaka, LED osvetjlenjem i atraktivnim linijama za koje mnogi smatraju da liče na Volvo. Zadnji deo je takođe veoma sličan ostalim modelima kompanije, posebno Navigatoru, a nema sumnje da je izloženi model u Njujorku najluksuznija Black Label verzija i samim tim je napucan opremom. To se posebno odnosi na veće felne, ali treba spomenuti da Aviator još uvek nije serijski model. Naime, Lincoln tvrdi da je izloženi primerak koncept mada već sada internetom kruže priče da će serijski model biti gotovo identičan sa izuzetkom par sitnica.

Enterijer

Jedan od glavnih problema dizajnerskog tima je bio kako pružiti sportske linije bez da se ugrozi prostor enterijera. Kao što se primećuje na fotografijama, krov zadnjeg dela je nizak, ali je Lincoln rešio problem tako što je spustio zadnja dva reda sedišta niže u pod. Čini se da je urađeni posao odličan, a oni koji su imali prilike da sede u njemu kažu da ne zaostaje mnogo za većim Navigatorom. Ostatak enterijera je veoma dopadljivog dizajna, sa kvalitetnim materijalima i bogatim izborom standardne i opcione opreme.

Mnogi detalji su pozajmljeni i sa Continental sedana i to se posebno odnosi na stil i materijale koji su u prošlosti dobili velike pohvale. Lincoln obećava da do momenta serijske proizvodnje će biti dostupna i veća konekcija preko mobilnog telefona kao i moderniji navigacioni sistem koji skrenira put ispred vozila i na osnovu toga pravi preporuke.

Mehanika

Velika vest je da posle prethodnog Aviatora kompanija ponovo ima model sa pogonom na zadnje točkkove, a pritom se ne zove Navigator. Lincoln smatra ovaj potez da se približi nekoliko koraka nemačkim i japanskim rivalima, ali i dalje očekuje da će većina kupaca da se odluči za opcioni pogon na sva četiri točka. Ova vest raduje i zbog podatka da će i sledeći Ford Explorer sigurno pružati identičnu strategiju, što je odstupanje od trenutnog pogona na prednje točkove (opcioni pogon na sva četiri točka se ne bi trebao promeniti) i veliki rizik kada se zna da je Fordov krosover ubedljivo najprodavaniji u svojoj klasi. Lincoln je izjavio da je izloženi model u Njujorku plug-in hibrid, pa su mnogi bili zbunjeni zašto ima čak četiri završetka izduvnih cevi, ali da još uvek nije donesena odluka koji motori će pokretati serijski model. Veruje se da je reč o poznatom 2,7-litarskom V6 turbo motoru sa 325 ks uz opcioni trolitarski, takođe V6 sa 400 ks, dok bi se snaga prenosila na točkove preko desetostepenog automatskog menjača.

Zaključak

Aviator je najveći pokušaj Lincolna posle dužeg perioda, da pobegne sa dna među premijum proizvođačima i barem na papiru dosta obećava. Veliku ulogu u svemu igra i cena, pa ako Amerikanci uspeju da je zadrže nižom od konkurencije šanse za uspehom su dosta veće. Ford je prethodnih godina investirao veće sume novca u Lincoln, a iako se prodaja oporavila u jedno vreme, ona je trenutno u velikom padu. To znači da je Aviator model koji nema pravo na grešku, pošto bi mogao da označi bolje dane … ili gašenje marke.

Zoran Tomasović

(3099)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MaPe

Ovo izgleda jako lepo! Svaka cast za prezentaciju!

Zvezdan

E MaPe, uze mi reč iz usta. Čoveče, pa ovi SUV su mnogo lepši nego što su evropski. Ovaj Aviator, a posebno Infiniti QX80 izgledaju da se smrzneš. Premijum dizajn spram evropskih takmaca 🙂