1. Home
  2. Sajmovi
  3. Ženeva 2018
  4. Elektro Ženeva I deo
Elektro Ženeva I deo
0

Elektro Ženeva I deo

217
0
Podelite sa prijateljima:

Važne ženevske novitete smo najavili u dva navrata. Za nestrpljive još u januaru, a tokom prethodne nedelje ste imali prilike da pročitate i temeljniju najavu, sa više znanih premijera u tom trenutku.

Ovom prilikom želimo da skrenemo pažnju na elektrifikovane novitete koji dobijaju sve veći značaj u proizvodnim planovima kompanija iz automobilske industrije. Premijum i velikoserijski proizvođači ubrzavaju svoja nastojanja da elektrifikuju svoje game. U planu je plasman čisto električnih i hibridnih vozila, uključujući i krosovere. Njihovi dosadašnji napori doživeće veliku satisfakciju pod reflektorima Salona automobila u Ženevi.

Dok se Jaguar I-Pace, smatra, za sada jedinim kredibilnim rivalom Tesli, mnogi analitičari smatraju da je model koji će zapravo privući najveću pažnju publike Hyundai Kona EV. Ovo obrazlažu činjenicom da će Kona biti pristupačnija od Modela 3, na koga izgledom podseća.

Pored čisto električnih automobila, proizvođači sve više u ponudu uvode i hibridna vozila koja koriste električnu energiju kao ispomoć motoru sa unutrašnjim sagorevanjem, uvećavajući na taj način efikasnost, i naglašavajući primenu najsavremenijih tehnoloških rešenja. Pod pretnjom visokih kazni, a na osnovu sve strožije emisione regulative Evropske unije, kao i pod pritiskom izmenjene tražnje kupaca, proizvođači sve više okreću leđa dizel tehnologiji. Očekuje se dalji pad prodaje vozila pogonjenih dizel motorima, zbog nedavne presude saveznog nemačkog suda, kojom se omogućava sudovima nižih nivoa, da donose zabrane upotrebe ovakvih automobila u gradskim jezgrima koji se nalaze pod ingerencijom lokalnih sudova. Svi ovi faktori dovode do povećanog interesovanja, a očekuje se i eksplozija tražnje za elektrifikovanim vozilima.

Vredne pomena su i dve ženevske premijere automobila iz C segmenta, Toyote Auris i modela Kije Ceed, kojim će azijski brendovi pokušati da prekinu dominaciju evropskih rivala, pre svega kultnog modela Volkswagen Golfa.

Novinarski dani su utorak i sreda, a ovom prilikom vam donosimo najznačajnije elektro-premijere iz Ženeve.

Aston Martin

Aston Martin će iskoristiti ženevsku smotru kako bi objavio velike vesti u pogledu budućih proizvoda, a to će učiniti na najvećem štandu koji je kompanija ikada zakupila na ovom salonu. Ovo je postalo ostvarljivo zbog izostanka Opela, o čemu smo vas blagovremeno izvestili. Pored nekih novih iznenađujućih premijera, proizvođač će nam predstaviti i Vantage coupe. Aston Martinov Red Bull Racing F1 će biti izložen, takođe.

Audi

Audi se svojski trudi da povrati reputaciju lidera u tehnološkim inovacijama, a nada se da je elektrifikacija idealna prilika za tako nešto. Audijev prvi potpuno električni model, e-Tron, suprotstaviće se modelima kao što su Tesla Model X i Jaguar I-Pace, a prvi put ćemo ga videti u Ženevi. Ali, ne kao što ste verovatno pomislili. Naime, automobil neće biti prikazan na štandu, već će prototip vozila krstariti ulicama grada, tokom novinarskih dana, dok je premijera zakazana za leto. Ovaj model je već moguće naručiti na pojedinim evropskim tržištima.

Peta generacija modela A6, koji smo vam detaljno predstavili u rubrici „Prezentacije“, a koja debituje u Ženevi, posedovaće blagi hibridni pogon sa sistemom od 48 volti. Audi A6 će koristi isti radarski sistem, ultrasonične senzore, lidar i tehnologiju kamera koja će mu omogućiti treći nivo autonomije, onda kada to zakonska regulativa dozvoli.

Bentley

Očekuje se da Bentley predstavi Bentayga plug-in hybrid, kao prvo elektrifikovano vozilo u istoriji brenda. Hibridni pogonski sklop će biti veoma sličan onom koji poseduje Porsche Panamera E-Hybrid, a koji podrazumeva V6 agregat zapremine 2,9 litara, uz elektromotor snage 136 “konja”. Ovakva kombinacija pruža ukupno 462 konjskih snaga. Bentayga V8 sa 542 konjske snage će takođe biti premijerno predstavljena na ovom mestu. Nova generacija biturbo benzinskog agregata od 4,0 litra zapremine, ubrzava do standarne brzine za merenja ovog tipa, za 4,5 sekundi.

BMW

BMW predstavlja buduću perjanicu, seriju 8, zajedno sa poslednjom generacijom kupe krosovera X4 (videti rubriku „Prezentacije“), dok će se debi roudstera Z4, razvijenog u saradnji sa Toyotom, desiti tokom leta.

BMW oživljava seriju 8, u sklopu napora da što veći procenat prodaje čine najluksuzniji modeli iz game. Proizvođač iz Bavarske če predstaviti koncept serije 8 sa četvoro vrata i M oznakom. Na ovaj način postaje jasno da će paleta serije 8 obuhvatiti: kabriolet, kupe, kao i kupe sa četvoro vrata, koji će u skladu sa tradicijom brenda, poneti Gran Coupe oznake.

Druga generacija X4 debituje na CLAR platformi, što znači da će biti lakša, efikasnija i prostranija, uz poboljšanu voznu dinamiku.

Citroen

Citroen će predstaviti treću generaciju kombi vozila Berlingo. Putnička verzija će biti dostupna u dve različite dužine, zavisno od toga da li poseduje pet ili sedam sedišta. Berlingo promoviše aktuelni dizajnerski izraz brenda, uključujući takozvane „air bumps“ na vratima, kao i raspored prednjih svetlosnih grupa. Svoju verziju kombija, predstaviće i sestrinski Peugeot, čiju smo premijeru najavili u rubrici „Vesti“.

Cupra

Volkswagenov brend Seat, nedavno je promovisao marku Cupra kao zaseban brend. Prvi model Cupre biće Cupra Ateca sa 300 konjskih snaga, a premijera ovog kompaktnog krosovera se dešava upravo u Ženevi. Maksimalna brzina je 245 km/h, a ubrzanje do “stotke” se dešava u 5,4 sekundi. Cupra Ibiza hedžbek i Cupra Arona (krosover B segmenta) slede nakon toga. Cupra će lansirati tri performantna plug-in hibridna modela tokom 2020. Izvori navode da će to biti izvedenice sledeće generacije Leona, koji će nastupati kao hedžbek sa petoro vrata, karavan, ali i krosover C segmenta.

Ferrari

710 konjskih snaga broji Ferrari 488 Pista, a kao takav predstavlja najsnažniji model proizvođača koga pokreće V8 agregat. Pista ubrzava do 100 km/h za samo 2,85 sekundi. Maksimalna brzina iznosi 340 km/h. Ferrari navodi da je ovaj superautomobil, sa centralno postavljenim agregatom, opremljen tehnologijama koje obično koriste modeli namenjeni vožnji na stazi. O njemu više saznajte u rubrici „Prezentacije“.

Ford

Ford će predstaviti redizajnirani i evropskom tržištu namenjeni Edge, kao i mališana Ka+, koji je takođe restilizovan. Edge dobija novi 2.0 litarski dizel agregat, uz verziju sa 238 konjskih snaga, kao i ST-Line trim, što je prvi put za ovaj model. Nova je i bezbedonosna oprema.

GFG Style

Dizajner Đorđeto Đuđaro ima novu kompaniju, GFG Style, a inspiraciju je pronašao iz ranijih kreacija kako bi stvorio luksuzni sedan Sibylla, zasad u konceptnoj formi. Ovaj automobil poseduje tehnologiju sutrašnjice električnih automobila. Đuđaro je koncept razvio u partnerstvu sa kineskom kompanijom za upravljanje energijom Envision. Svojim oblikom podseća na Chevrolet Testudo iz 1963. godine, koji je kreacija istog dizajnera.

Sibylla poseduje električni pogonski sklop koga čine četiri motora. Koristi tehnologiju upravljanja energijom koju je razvio Envision, a koja omogućava vozilu širi pristup korišćenju obnovljivih izvora energije, koristeći se pritom informacijama u realnom vremenu, kao i pratećom analizom podataka.

Honda

Krosover CR-V će po prvi put biti dostupan u Evropi sa hibridnim pogonskim sklopom, a o ovom novitetu smo pisali pre par dana.

Hyundai

Hyundai će predstaviti konceptno vozilo koje će promovisati „novi, jedinstveni izgled i prateći doživljaj brenda.“ Proizvođač nije obelodanio nikakve dodatne detalje, izuzev što je naveo da će svi novi, odnosno budući modeli biti zasnovani na toj temi, koja će koketirati sa sportskom notom i progresivnošću.

Ostale premijere Hyundaija se odnose na Santa Fe, potpuno električni model Kona kao i Nexo pogonjen vodoničnim gorivnim ćelijama. Sve ove modele smo već najavili i predstavili. Poigrajte se opcijama pretrage na našem portalu, kako bi saznali više o njima.

Italdesign

Model Zerouno Duerta targa je drugi model dizajnerske kuće čija je divizija Automobili Speciali, tokom prethodne godine kreirala vozila limitiranih serija. Samo pet primeraka dvoseda pogonjenog V10 agregatom će biti proizvedeno. Deliće platformu sa modelima Audi R8 i Lamborghini Huracan. Italdesign će takođe predstaviti evoluciju svoje Pop verzije koji je leteći automobile, razvijen u partnerstvu sa kompanijom Airbus.

Jaguar

Jaguar promoviše “cab-forward” dizajn koji omogućava prostraniji enterijer, a što je velika prednost novopredstavljenog elektromobila I-Pace, koji smo vam predstavili u rubrici „Prezentacije“, a čiju ste premijeru mogli da pratite i uživo na našim stranicama. Serijski I-Pace verno sledi dizajnerski jezik koncepta koji je predstavljen u Los Anđelesu 2016. godine.

AutoRepublika

(217)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments