1. Home
  2. Prezentacije
  3. Hyundai Santa Fe (2019.) (galerija)
Hyundai Santa Fe (2019.) (galerija)
0

Hyundai Santa Fe (2019.) (galerija)

2.21K
0
Podelite sa prijateljima:

Hyundai je potpuno otkrio svoj novitet. Četvrta generacija krosovera Santa Fe, sada je pred nama.

Doduše, do Salona automobila u Ženevi, za kada je zakazano javno predstavljanje, možemo je videti samo na fotografijama. Proizvodnja ovog modela bi trebalo da počne u drugom delu prvog polugodišta tekuće godine, a start prodaje je zakazan za drugi deo 2018. godine.  Aktuelna generacija modela sa produženim međuosovinskim rastojanjem, i tri reda sedišta na raspolaganju, biće preimenovana u Santa Fe XL za modelnu 2019. godinu. Novost je da će ova verzija moći da ugosti osam putnika, a trenutno je u postupku razvoja. Interesantno je pomenuti i činjenicu da će treći red sedišta biti dostupan, isključivo na dizel verzijama Santa Fea.

Spoljašnost

Novi Santa Fe promoviše oštriji izgled, inspirisan nedavno predstavljenim subkompaktnim krosoverom iz Hyundai game, modelom Kona. Tanka dnevna svetla, izvedena u LED tehnologiji, kao i velika osmougaona maska hladnjaka, uokvirena sa dva svetlosna klastera, najnoviji je dizajnerski izraz koji stiže iz Koreje. Prednji odbojnik sa integrisanim pločama daje muževniji izgled Santa Feu, baš kao i predimenzionirani lukovi iznad točkova.

Sa druge strane vozila, odnosno na zadnjem kraju, dominira novi branik sa upravo razvijenim svetlosnim grupama. Krovni spojler doprinosi više sportskoj pojavi novog krosovera.

Hyundai obećava da će novi Santa Fe biti vodeći model u klasi po pitanju ponude prostora. Novi Santa Fe će biti duži i širi automobil u odnosu na aktuelnu generaciju. Sa dužinom od 4,75 metara, kao i širinom od 1,89 metara, novi Santa Fe se penje na gornju granicu segmenta, mereno spoljnim dimenzijama. Povećanjem dimenzija, obezbeđen je i dodatni prostor za kolena putnika smeštenih u drugom redu, za 38 milimetara. Ovi putnici sada sede 18 milimetara u višoj poziciji nego ranije. Hyndai navodi da je povećana zapremina prtljažnika, ali još uvek precizna deklaracija nije prezentirana javnosti, odnosno tek očekujemo tačan broj litara, koji je na raspolaganju za smeštaj prtljaga.

Unutrašnjost

U putničkoj kabini, centralnom konzolom dominira plutajući tablet info-zabavnog sistema, već viđen u mnogim aktuelnim Hyundai modelima, novodizajnirana ručica menjača, kao i otvori ventilacije. Nov je i obruč upravljača, kao i instrumentacioni klaster sa opcijom digitalnog prikaza važnih informacija.  Hyundai navodi da je novi stil, koji odlikuje horizontalna postavka, veoma blizak po kvalitetu onome što viđamo na premijum modelima.

Vozač će moći da uživa, zahvaljujući većem broju modifikacija u odnosu na još uvek aktuelni model:

  • Ekran info-zabavnog sistema je postavljen pod uglom i na način da minimizuje problem loše čitljivosti pri određenom intenzitetu svetlosti;
  • Prekidači za otvaranje i zatvaranje prozora, izmešteni su ka napred, kako bi se dobilo više prostora za laktove vozača i putnika;
  • Ostave za sitnice, tradicionalno smeštene sa unutrašnje strane vrata, sada su manje zapremine, a što omogućava više prostora za noge putnika;
  • Izmešteni su i držači za čaše sa centralne konzole, kako bi se dobilo više prostora za vozačevu želju da odmori ruku na prostoru između dva prednja sedišta.

Iako specifikacije za tržišta regiona još uvek nisu pripremljene, sa akcentom na ustaljeno osiromašenje globalnih paketa opreme za modele namenjene srpskom kupcu (a zbog što niže početne cene), Hyundai obećava da će koristiti u standardnoj opremi TFT ekran dijagonale 5 inča, za AUX izlazom i Bluetooth opcijom konektivnosti. Veći, sedmoinčni ekran, biće upariv sa funkcijama Apple CarPlay i Android Auto, dok će se u ponudi naći još veći ekran osetljiv na dodir (8 inča), koji će ponuditi i integrisanu navigaciju, kao i kameru za pomoć u vožnji u nazad. Ova opcija je rezervisana za modele sa vrha ponude. Novi Santa Fe će ponuditi i prikaz svih važnih putnih informacija na vetrobranksom staklu, pored već standardnog mesta za prikaz ovih podataka na instumentacionom panelu. Biće omogućeno i bežično punjenje pametnih telefona.

Bezbednost

Svaki novi model koji se pojavi na tržištu, donosi sve bolje bezbedonosne standarde. Tako i novi Santa Fe, nudi sisteme pomoći vozaču, koje proizvođač naziva SmartSense, a koji podrazumevaju: upozorenja na unakrsni saobraćaj sa leđa vozila, koji je čak u stanju da privremeno onemogući otvaranje vrata, kako bi se sprečio fatalni ishod u slučaju da putnik poželi da napusti vozilo u situaciji u kojoj drugo vozilo prilazi Santa Feu sa zadnje strane. Ovaj sistem se naziva Safety Exit Assist, a način njegovog funkcionisanja smo već mogli da vidimo u promotivnim materijalima koje je lansirao proizvođač.

Novi sistem, komercijalnog naziva Rear Occupant Alert upozorava vozača da nije momenat da napusti i zaključa vozilo, zbog prisustva putnika na zadnjoj klupi. Ukoliko ste, na prvu loptu posumnjali u besmislenost ove stavke opreme, treba da znate da je razvijena, kako bi se zaštitili najmlađi putnici, odnosno deca. Pored svega navedenog, Santa Fe nudi već standardne sisteme pomoći vozaču: sprečavanje frontalnog sudara, detekciju pešaka, autonomno kočenje, pomoć u održavanju saobraćajne trake (koje funkcioniše do brzine od 60 km/h), kao i detekciju vozila u mrtvom uglu.

Vozna dinamika

Hyundai navodi da je uložio ogromne napore kako bi Santa Fe učinio udobnijim. U te svrhe ja razvio sistem oslanjanja koji bi trebao da omogući nežnije savladavanje neravnina nego ijedan njegov predak. Naime, navodi se da je ogibljenje sada više kruto, ali je podešeno generalno, da putnicima ne smeta dugotrajnija vožnja. Samonivelišući sistem održava visinu vozila konstantnom, nezavisno od tereta kojim je opterećen Santa Fe. Ovaj sistem oslanjanja se nalazi na listi opcionala.

Za popunjavanje prostora ispod haube, Hyundai je za evropskog kupca pripremio dva dizel, kao i dva benzinska agregata. Šta će od ovih opcija biti dostupno kupcima na pojedinim regionalnim tržištima, ostaje na odluku uvozniku, ali nije loše znati šta je dostupno, barem što se proizvođača tiče: benzinski GDI agregat zapremine 2,4 litra (185 ks), kao i dvolitarski turbo motor sa oko 232 ks. Boje dizela brani jedinica od 2,2 litra (200 ks), kao i ona koja ima zapreminu od dva litra. Motori će biti upareni sa modifikovanim, interno razvijenim osmostepenim automatskim menjačem, koji će snagu slati na točkove obe osovine. Hyundai ovaj pogon naziva HTRAC.

Iako zvanične potvrde još uvek nema, vrlo je moguća primena hibridne tehnologije za novi Santa Fe. Hyundai će predstaviti čak 31 novi model sa izuzetno niskim nivoima štetnih emisija, računajući celu gamu. Ovo se odnosi i na zavisno društvo Hyundaija, odnosno kompaniju Kia, a cilj je oročen na 2020. godinu. Planom je predviđena ekspanzija hibridne tehnologije za sve krosover modele oba korejska proizvođača.

Zvezdan Božinović

(2209)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments