1. Home
  2. Sajmovi
  3. Ženeva 2018
  4. VW I.D. Vizzion koncept – limuzinska vizija budućnosti (galerija)
VW I.D. Vizzion koncept – limuzinska vizija budućnosti (galerija)
0

VW I.D. Vizzion koncept – limuzinska vizija budućnosti (galerija)

173
0
Podelite sa prijateljima:

I.D. Vizzion poseduje električni pogon na sve točkove, koji putnike može da preveze na razdaljinu od 665 kilometara (s jednim punjenjem).

Volkswagenov električni koncept je vizija ove nemačke marke o visokotehnološkom sedanu, koji bi na puteve mogao da pristigne 2030. godine. Spolja gledano, ne razlikuje se mnogo od limuzina koje trenutno možemo da vidimo na putevima, ali je enterijer nešto sasvim drugačije. Putnici koriste glasovne komande i pokrete rukom da bi automobilu „rekli“ kuda da ide. Mreža senzora uz pomoć veštačke inteligencije preuzima vožnju u svoje „ruke“.

Dizajn Vizziona pronalazi inspiraciju u drugim članovima I.D. porodice koncepata. To se posebno odnosi na prednji deo, sa svetlima koja se pružaju duž čitavog nosnog dela, što podseća na I.D. Crozz. Velike staklene površine i zasvođena linija krova čine pojavu elegantnom i uglađenom.

Spolja, tu je takođe čitava mreža skrivenih lasera, radarskih senzora, kamera i ostalih visokotehnoloških komponenti. Pored toga, kompjuter vrši monitoring podataka iz „clouda“ i poredi ih sa onim koje mu pružaju senzori u automobilu. Volkswagen je takođe zamislio „vehicle-to-vehicle“ (V2V) komunikaciju između vozila kao još jedan metod skupljanja podataka u vezi sa putem ispred.

Sa fokusom na potpuno autonomnu vožnju, Volkswagenovi dizajner su glavni akcenat stavili na kabinu Vizziona. Unutar nje, putnici mogu da se smeste u četiri kapetanske fotelje i uživaju u debelom podnom tapacirungu. Veliki prozori obezbeđuju obilje prirodne svetlosti, ali se kabinski prostor može i zatamniti elektronskim putem, kada je privatnost prioritet.

VW je takođe „napakovao“ kabinski prostor naprednom tehnologijom. Jedna od najintrigantnijih stvarčica je inkorporiranje Microsoftove HoloLens tehnologije proširene stvarnosti, koja može da projektuje virtuene displeje ispred putnika. Veštačka inteligencija automobila takođe ima sposobnost da uči stvari poput omiljene pozicije sedenja i postavke klima uređaja.

Kao i kod ostalih VW I.D. članova, Vizzion koristi čist elektropogon. Napred je motor sa 101 ks, a pozadi još jedan sa 201 ks, tako da je postavka pogona praktično na sva četiri točka. Ispod poda, nalazi se baterija od 111 kWh, koja obezbeđuje autonomiju od 665 kilometara.

 

(173)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments