1. Home
  2. Prezentacije
  3. Prvi debi u 2019. – Jetour X90
Prvi debi u 2019. – Jetour X90

Prvi debi u 2019. – Jetour X90

587
0
Podelite sa prijateljima:

Ako se po jutru dan poznaje, ovu godinu će obeležiti Kinezi i, ponovo krosoveri. Naime, prva ovogodišnja premijera novog modela se dogodila, kao što pogađate, u Kini. Radi se o serijskoj verziji krosovera Jetour X90, koji predstavlja drugi model u gami nove podmarke kompanije Chery.

Dok je serijska verzija još uvek bila u konceptualnoj fazi razvoja, krosover je prvi put viđen proletos na Salonu automobila u Pekingu, a sada je kompanija predstavila i detalje u vezi novajlije koji će kupcima postati dostupan već sredinom januara.

Pred nama se nalazi rival, ili možda bolje reći “kolega iz segmenta” u kom se nalaze Kia Sorento ili na primer Toyota Highlander. Kineski SUV Jetour X90 je dugačak 4.840 milimetara, širina iznosi 1.925 milimetara, dok je visina 1.745 milimetara. Ovako izdašni gabariti su omogućili jednako impozantno međuosovinsko rastojanje od 2.850 milimetara, što i jeste karakteristična cifra u ovom segmentu.

 Krosover leži na točkovima od 20 inča, dok su zadnje svetlosne grupe pozicionirane, ekskluzivno na petim vratima. Osnovna verzija poseduje dva reda sedišta koja je podesna za prevoz do pet osoba, dok se uz doplatu može dobiti, ne samo treći red sedišta, već i dva zasebna sa brojnim individualnim podešavanjima. Na ovaj način, Jetour X90 može transportovati pet, šest ili sedam osoba.

Na listi opreme se nalazi šest vazdušnih jastuka, virtuelna instrumentacija, ekran multimedijalnog sistema dijagonale devet inča, kožni enterijer, sistem kamera sa punim prikazom zbivanja oko vozila, adaptivni tempomat, autonomno kočenje u kritičnim situacijama, sistem za automatsko parkiranje… Interesantno je to da Jetour X90 može posedovati klima uređaje za putnike u prvom i drugom redu sedišta, ali ne nudi opciju automatske kontrole klimatizacije.

Trenutno je jedini izbor za pogonsku grupu ograničen na jedinicu zapremine 1,5 litara uz isporuku 147 konjskih snaga, koja funkcioniše u paru sa šestostepenim ručnim, ili osmostepenim automatskim menjačem.

U kasnijoj fazi tržišnog života, očekuje se uvođenje u ponudu snažnijeg motora zapremine 1,6 litara, u kombinaciji sa sedmostepenom automatskom transmisijom. Pogonska sila se prenosi na prednje točkove, bez mogućnosti doplate za sistem pogona na točkove obe osovine.

Ipak, najinteresantnija pojedinost novog X90 se odnosi na zadnju osovinu koja poseduje sistem polu nezavisnog oslanjanja, za razliku od kompaktnijeg modela  X70 / X70S koji koristi multilink rešenje.

Poslasticu smo sačuvali za kraj prezentacije noviteta. Pomenuta pojednostavljenja primenjenih inženjering rešenja sigurno su doprinela i atraktivnijim cenama novajlije. Iako će potpuna cenovna lista tek biti obelodanjena, poznato je koliko proizvođač traži za osnovni model, a to je iznos od oko 14 hiljada američkih dolara.

AutoRepublika

(587)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments