1. Home
  2. Vesti
  3. Solarni vetrovi prolaze pored istraživačke sonde (VIDEO)
Solarni vetrovi prolaze pored istraživačke sonde (VIDEO)
0

Solarni vetrovi prolaze pored istraživačke sonde (VIDEO)

226
0
Podelite sa prijateljima:

Pre tačno godinu dana, solarna sonda Parker se otisnula na put ka Suncu, oko kojeg će orbitirati sedam godina i skupljati podatke, i to na distanci koju niko nikada do sada nije pokušao. Nakon dve pune orbite oko Sunca, najbrža svemirska letelica koju je čovek ikada napravio, počela je da šalje podatke.

Prošle nedelje, NASA je javila da je u posedu nekih 22 GB podataka, kao i da dodatnih 25 GB treba da se preuzme do sredine avgusta. U skladu s tim, svemirska agencija će započeti objavljivanje značajnih detalja u vezi s tim kako aktivnosti naše zvezde utiču na život na Zemlji.

Ove nedelje je NASA objavila minijaturan klip koji pokazuje kako solarni vetrovi teku pored letelice. Snimak je napravio WISPR instrument sonde novembra 2018.

Po onome što znamo, solarni vetrovi prolaze pored naše planete brzinom od 1,6 miliona kilometara na čas, što može da predstavlja značajnu pretnju po električnu mrežu.

Kako se solarni vetrovi ponašaju, deo je istraživanja Parker solarne sonde. Mašina uči na koji način solarni vetrovi ubrzavaju, kako se plazma i magnetna polja ponašaju i kako se energetske čestice pomeraju i ubrzavaju.


Slike koje je objavila NASA pokazuju vetar koji teče s leva nadesno. Naučnici kažu da je svetla struktura bliz cenra leve ivice je traka gustog solarnog vetra koji se sporo kreće, a potiče od sunčevog ekvatora.

S desne strane se može videti centar Mlečnog puta, dok je s desne strane Merkur.

AutoRepublika

(226)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments