1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ram 1500 (2019.)
Ram 1500 (2019.)
0

Ram 1500 (2019.)

600
0
Podelite sa prijateljima:

„Bez pritiska“

Chryslerova komercijalna divizija, Ram, je imala odličnu godinu iza sebe. Kompanija je zabeležila rast prodaje osmu uzastopnu godinu i na taj način omogućila Fiat-Chrysleru preko pokretni profit, čime je Ram još jednom pokazao da je izuzetno bitan za celu kompaniju. Na ovogodišnjem Salonu automobila u Detroitu svetlost dana je ugledala nova generacija modela 1500 kao rezultat čak šest godina rada.

Kratka istorija

Ram kao samostalna divizija je osnovana tek 2009. godine, ali je Chrysler koristio identično ime za Dodgeov pikap još od 1981. godine. Ram je u potpunosti promenio način na koji je publika gledala na pikape sa drugom generacijom početkom 1990-ih godina i takav model je uglavnom osvežavan dugo godina. To se pokazalo kao relativno dobra kombinacija i Ram je redovno završavao na trećem mestu po prodaji, iza velikih rivala Forda F-Series i Chevroleta Silverado. Ramova ponuda se deli na takozvane 1/2 ton, u koju spada 1500, i veće 3/4 ton, gde spadaju 2500 i 3500. Sadašnja generacija je na tržištu još od 2009. godine, pa je definitivno vreme za veće promene.

Dizajn

Za 2019. godinu Ram se nije dizajnerski značajno promenio i iz profila dosta liči na prethodnika, ali je dodao mnoge modernije linije. To se posebno odnosi na prednji deo, gde su farovi veći i više odignuti od zemlje. Hauba i krila nisu više previše odvojeni kao u prošlosti dok su u ponudi nekoliko različitih maski hladnjaka zavisno od same svrhe određenog pikapa. Tu su i mnogi retro detalji kao što su poveći logo kompanije na masci hladnjaka i veliki „Ram“ natpis na vratima prikolice. Kupac može da bira između čak šest različitih verzija. Tradesman je osnovni model sa puno plastičnih detalja i namenjen onima koji koriste svoj pikap isključivo za posao. Big Horn i Longhorn se sijaju od hroma, Laramie i Limited od luksuza, a Rebel je jedan od omiljenih terenskih pikapa. Ali to nije sve: svaka verzija je dostupna sa nekoliko dizajna maski hladnjaka, čak 15 dizajna felni od 18 do 22 inča i na kraju Sport i Black paket koji odlučuje u kom dvobojnom stilu će pikap biti isporučen. Svi modeli pružaju LED farove sa izuzetkom Tradesmana, a zahvaljujući korišćenju laganijih materijala (aluminijska hauba i šasija) težina je u proseku snižena za 100 kg.

Enterijer

Od kada je Fiat preuzeo kontrolu nad kompanijom, Ramov enterijer je unapređen u velikoj meri i to se umnogome odrazilo i na model za 2019.. U samom početku samo dve kabine će biti dostupne, obe sa četvoro vrata, a još uvek nije poznato da li će i kabina sa dvoje vrata biti u ponudi. Posebnu pažnju privlači novi 12-inčni monitor, dostupan u Laramie, Longhorn i Limited, koji je među najvećim u automobilskoj industriji. Preko njega vlasnik može da kontroliše navigacioni sistem i da poveže svoj telefon preko Android Auto i Apple CarPlay. Jeftiniji modeli stižu na manjim petoinčnim monitorom, a između njih se nalazi i 8,4-inčni. Sam enterijer je odlično organizovan sa dosta standardne i opcione opreme pa nema sumnje da će Ram nastaviti da predvodi pikap industriju u ovoj kategoriji.

Mehanika

U Detroitu, Ram je potvrdio dva benzinska motora koji su identični prethodniku. Osnovni V6 zapremine 3,6 litara razvija 305 ks i 365 Nm obrtnog momenta, a jedina V8 opcija zapremine 5,7 litara stiže sa 395 ks i 560 Nm obrtnog momenta. Kada se zna da je 1500 ranije bio dostupan i sa tri-litarskim dizelom, možemo gotovo sigurno očekivati da će i on biti ponuđen, ali ne u samom startu. Kao i kod prethodnika, snaga bi trebala da iznosi 240 ks i 570 Nm obrtnog momenta. Kada stignu i 2500 i 3500 verzija kupac će moći da dobije još dva izbora i to 6,4-litarski benzinac (410 ks i 582 Nm obrtnog momenta) i 6,7-litarski Cummins dizel (385 ks i 1.200 Nm obrtnog momenta). Jedini menjač je osmostepeni automatik koji prenosi snagu na standardne zadnje ili opciona sva četiri točka.

Velika vest za 2019. godinu je dostupnost i hibridnog sistema na oba spomenuta motora. Baterija je izuzetno mala (0,43 kWh) pa samim tim rast snage i nije preterano veliki. Kod V6 modela snaga je veća za 12 ks i 122 Nm obrtnog momenta, odnosno 16 ks i 176 Nm obrtnog momenta kod V8, a u kombinaciji stop-start sistema potrošnja bi mogla da bude spuštena na ispod deset litara na 100 km. Ram je objavio i zvanične brojeve vuče i ona iznosi 5,8 tona dok 1500 može u prikolici povesti oko tonu tereta.

Zaključak

Ram nema pravo na grešku pošto, uz Jeep, čini većinu profita Fiat-Chrysler koporacije. Model za 2019. godinu je unapređen mnogo više tehnički nego dizajnerski, što može da predstavlja problem među probirljivim američkim kupcima koji očekuju veća osveženja svakih par godina. Ipak, kada se zna da je Ram privukao preko 500.000 kupaca prošle godine iako osam godina star, čini se da kompanija ipak nema razloga za brigu. Ram 1500 će očekuje u prodaji na proleće, a cene će biti naknadno objavljene.

Zoran Tomasović

 

 

 

 

 

(600)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments