1. Home
  2. Prezentacije
  3. Volkswagen Jetta (2019.) (galerija)
Volkswagen Jetta (2019.) (galerija)
0

Volkswagen Jetta (2019.) (galerija)

2.73K
0
Podelite sa prijateljima:

Nova iteracija Volkswagenovog modela Jetta donosi novi vizuelni identitet, uz i dalje pristupačnu cenu. Novost je da Jetta neće biti dostupna u Evropi.

Volkswagen Jetta dugo je važila za bestseler ovog proizvođača. Otkako je nastala 1979. godine u ruke kupaca otišlo je više od 17 miliona vozila, od čega je 3,2 miliona završilo u Severnoj Americi. Otuda i odluka da premijera nove Jette bude održana na teritoriji SAD, na Salonu automobila u Detroitu.

jetta

Dizajn

Nova Jetta preuzela je novi stil koji je Volkswagen najavio sa modelom Arteon. Veoma široka prednja maska koja se dodiruje sa prednjim svetlosnim grupama, uz prisustvo velikog branika i povećih lukova za točkove. Uz blago padajući krov, konstruktori su želeli nešto sportskiji izgled, a za tehnološki iskorak vidljiv i pre no što se sedne u automobil zaduženo je LED osvetljenje.

Jetta je postavljena na sada već čuvenu MQB platformu, koju deli sa čitavom plejadom modela iz Volkswagen grupacije. U skladu sa opštim trendom u automobilskoj industriji, nova generacija je veća od prethodne obzirom da je međuosovinsko rastojanje duže za neka 3 centimetra. Jetta je porasla i u svim ostalim segmentima, ali i dalje odaje utisak veoma skladnog automobila. U Volkswagenu tvrde da će novi model zbog pomenutog rasta biti najprostranija Jetta do sada, a da će višak prostora pogotovo koristiti putnicima na zadnjoj klupi.

jetta

U enterijeru je došlo do velikih promena, a u Volkswagenu tvrde da su upotrebili znatno kvalitetnije materijale. Novina je i ambijentalno osvetljenje koje dolazi u čak deset boja. Uz to biće ponuđeno i grejanje prednjih sedišta sa mogućnošću memorisanja položaja vozačevog sedišta kao i dvozonski automatski klima uređaj. Opciono je moguće uzeti potpuno digitalnu instrumentalnu tablu i audio Beats sistem od 400W.

Tehnologija i motorizacija

Nova Jetta dobiće veliki transfer tehnoloških sistema iz već postojećih modela Volkswagena. Napredni sistemi odnosiće se pre svega na bezbednost u saobraćaju i uključivaće autonomnu kočnicu, upozorenje na pešake i vozila napred, alarm za vozila u „mrtvom“ uglu, adaptivni tempomat, autonomnu kontrolu dugih svetala i upozorenje za napuštanje trake. Standardno će biti ponuđena i kamera za vožnju unazad.

Na predstavljanju saopšteni su detalji samo jednog motora, mada je jasno da će paleta agregata biti znatno šira. Predstavljena pogonska jedinica je 1,4-litarski turbo benzinac koji razvija 150 konjskih snaga uz 250 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Još uvek nije jasno da li će se u ponudi pronaći i dizel agregati, ili će Jetta dolaziti i kao plug-in hibrid. Biće interesantno videti razvoj situacije na ovom polju s obzirom na još uvek aktuelni dizelgejt i to da Jetta dolazi kao model sa pristupačnom cenom.

Što se tiče transmisije u ponudi će biti šestostepeni manuelni menjač i osmostepeni automatski menjač koji će dolaziti standardno sa Start/Stop funkcijom.

Bez Jette za Evropljane

Nakon prvobitne informacije koju su izneli američki mediji da će Jetta stići i na Stari kontinent, Volkswagen je ove navode demantovao.

Naime, novi model konstruisan je specijalno za ukus američkog kupca. S druge strane, dolazak u Evropu nije povoljan iz nekoliko razloga. Pre svega što bi došlo do kanibalizacije sa većim bratom, Passatom od kojeg je nova Jetta manja za svega nekoliko centimetara u svim pravcima. Potom, tu je konkurencija u samoj grupaciji u vidu Škodinih sedana, a kao glavni razlog stručni mediji vide sve veću prodaju i trend SUV/krosover modela u Evropi.

Pristupačnost

Nova Jetta je samo deo velikog plana Volkswagenove centrale da povrati poverenje kupaca u SAD nakon posledica dizelgejta. Cilje je da ovaj automobil ponudi staru VW mantru „mnogo automobila za malo para“ koja je ujedno i proslavila ovaj brend. Početna cena Jette u SAD iznosiće 18.500 dolara, dok će se za automobil sa najbogatijom opremom morati izdvojiti oko 25.000 dolara.

Đorđe Platiša

 

(2732)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments