1. Home
  2. Prezentacije
  3. Osvežen kineski Ford Explorer
Osvežen kineski Ford Explorer
1

Osvežen kineski Ford Explorer

171
1
Podelite sa prijateljima:

Aktuelna generacija SUV-a koji je poznat pod imenom Ford Explorer je na tlu matične zemlje Amerike debitovao pre neke tri godine, pa proizvođač očito ne smatra da je došlo vreme za planirano zatezanje bora. Ipak, kozmetički zahvat je sproveden na Explorerom namenjenom kupcima u Kini!

Tamo se ovaj model proizvodi od 2020. godine i za organizaciju ciklusa je zadužen zajednički poduhvat Changan Ford. Do sada lokalno montirani krosoveri nisu imali nikakve osetne, pa ni brojne osobenosti u odnosu na primerke koji su se nudili Amerikancima, ali sada je novo lice dobio kineski Ford Explorer. Bukvalno!

Poseduje širu masku hladnjaka, novi odbojnik s uspravnim očnjacima oko ivica, a tu su i drugačije prednje svetlosne grupacije. U isto vreme, valjda je suvišno reći da modernizovan krosover deluje privlačnije od severnoameričkog originala.

I zadnji kraj noviteta je provučen kroz ažuriranje. Ovde je takođe zamenjena optika, pa su zadnje signalne grupe dobile nove sekcije na poklopcu prtljažnika, a nov je i branik, pa i završeci izduvnih cevi. Na listu opcionala je dodata i materijalizacija ideje dvobojne karoserije.

Ono što vidimo u putničkoj kabini, takođe je u značajnoj meri renovirano. Umesto uspravno postavljenog tableta na kom bi se pratile postavke informativno-zabavnog sistema, postavljen je širokougaoni položeni ekran s rezolucijom 4K. Ako vam se čini da ste ga negde već spazili, u pravu ste. „Ukraden“ je s najsvežijih modela Ford Evos i Ford Mondeo.

Da bi sve ovo bilo moguće, bilo je nužno preraditi kompletan frontalni greben, iako je instrumentacioni displej i dalje skriven pod vizirom. Središnji tunel je ostao netaknut, jedino što je na konzoli pred vozačem ostalo, jeste mali panel s najviše nužnim komandama.

Restilizovani Explorer će u Kini nastaviti da se oslanja na aktuelni 2,3-litarski turbobenzinac sa 276 konjskih snaga koji je uparen s desetostepenim automatikom. Pa opet, prema preliminarnim informacijama, paletu će obogatiti ponuda i dvolitarskog turbo motora s četiri cilindra. Raspolagaće sa 220 konjskih snaga, a najavljen je pre neke dve godine. Evo, ispada da je trebalo da prođe podosta vremena da bismo ga premijerno videli pod haubom nekog serijskog krosovera Forda.

Prvi javni nastup renoviranog Forda Explorera će biti upriličen, sigurno znate, na aprilskom Salonu automobila u Pekingu, dok se početak prodajne kampanje najavljuje za leto koje iščekujemo.

Paralelno s prikazom restilizovanog modela, uprava kompanije je rešila da prezentuje i zasebnu modifikaciju zvanu Ford Explorer Warrior. Osmipljena je na temelju pomenutog krosovera, ali pre izlaganja zahvatu modernizacije koji je upravo predstavljen u Kini.

Specijalna verzija, „ako je za verovati“ zvaničnim informacijama, je lansirana u čast tridesetog rođendana modela, iako je prvi Explorer debitovao u Sjedinjenim Državama još 1990. godine. Izgleda da matematika nema baš puno veze s Kinezima, to jest s američkim poimanjem kineskog tržišta.

Warrior poseduje bogat crveni dekor, čelični krovni nosač i opcione rasklopive stubice (merdevine, stepenice). Obećani su i kontrastni umeci u kabini, ali nema tehničkih promena. Šesto ovih krosovera će biti proizvedeno po ceni od 53 hiljade američkih dolara, a uskoro će se i oni naći u prodaji.

AutoRepublika

(171)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Definitivno izgleda bolje nego americki Explorer. Mada sam siguran da ce i americka verzija dobiti iste izmene.