1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Komšije, nek vam je sa srećom! I mi ćemo… sutra
Komšije, nek vam je sa srećom! I mi ćemo… sutra
1

Komšije, nek vam je sa srećom! I mi ćemo… sutra

233
1
Podelite sa prijateljima:

Mađarska agencija za investicije, ekvivalent Razvojne agencije Srbije, objavila je da visoko stimulativna  fiskalna politika koju država sprovodi, nastavlja da privlači proizvođače iz sektora automobilske industrije, pozivajući se, pored toga i na izvanredan geografski položaj.

Četiri države, potpisnice Sporazuma iz Višegrada; Mađarska, Poljska, Češka Republika i Poljska, ostvarile su veliki uspeh u privlačenju stranih investicija iz domena proizvođača rezervnih delova i komponenti, u velikoj meri i zbog obrazovane radne snage, koja, usled porasta kompetitivnosti među investitorima, sve više dobija na ceni.

Mađarska je članica Evropske unije, ali je zvanična Budimpešta zastupala disonantne stavove u odnosu na briselske strukture vlasti, tokom prethodnih par godina, sa akcentom na migrantsku krizu. Značaj nivoa autonomije u odnosu na centralu Evropske unije, Mađarska izražava i kroz insistiranje na upotrebi sopstvene nacionalne valute, ali i poreske politike.

„Koristimo se domaćom valutom, forintom. Zaista verujemo da je to od strateškog značaja. Trudimo se da uspostavimo i održimo poreski sistem koji će biti najprivlačniji investitorima, u celoj Evropi“ – navodi predsednik Mađarske agencije za stimulaciju investicija, Robert Esik, na Central and Eastern European Automotive Forum održanom u Pragu.  

„Porez na dobit je jednostavno izračunati u našoj ekonomiji. Jednocifren je, a efektivna i nominalna poreska stopa su identične. Ukoliko želite da animirate kompanije da investiraju u vašu ekonomiju, morate imati niske stope poreza na dobit. Sledeća bitna stavka, u smislu privlačenja investicija, se odnosi na težnju Vlade, da maksimalno rastereti radnu snagu od davanja državi. Porez na dohodak građana iznosi samo 15%, ali nam je cilj da i njega snizimo ispod 10%“ – nastavlja on.

Mađarska je pozicionirana kao peta na globalnom nivou, po vrednosti direktnih stranih investicija. Kompanije poput Samsunga i Audija su, za svoje baze, odabrale baš ovu zemlju. Prva za proizvodnju baterija za električna vozila, dok Audi u Mađarskoj razvija prototip svog elektromotora.

Na istom skupu, javnosti se obratio i prvi čovek slovačke Investicione i trgovinske agencije, Robert Simonič, navodeći ogroman značaj dolaska kompanije Jaguar Land Rover i masivan uticaj ove investicije na visinu bruto društvenog proizvoda Republike Slovačke.

„JLR  je najveća pojedinačna strana direktna investicija u slovačku privredu u poslednjih deset godina, koja će doneti porast bruto društvenog proizvoda od 1 -1,5% godišnje, i to očekujemo za svaku, od narednih deset godina.“ – izjavio je Simonič.

„Slovačka je najbrže rastuća ekonomija u Evropskoj uniji a imamo razvijenu mrežu od 316 kompanija angažovanih u automobilskoj industriji.“

Čisto zarad potpunije informacije da dodamo da u Srbiji posluje 109 kompanija iz ovog sektora.

Najnoviji trendovi ukazuju i na seljenje radne snage iz okolnih zemalja baš u zemlje Višegradskog sporazuma.

Srbija, Slovenija i Rumunija, privlače pažnju investitora takođe. Rumunija čak 50% ukupno raspoloživih sredstava namenjenih stimulaciji investicija usmerava ka automobilskoj industriji.

Kako stoje stvari u Srbiji sa automobilskom industrijom, čitaćete ovih dana, na stranicama AutoRepublike.

 

(233)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Nenad

Mi sremci kada hoćemo da kažemo da se nešto neće nikada dogoditi kažemo :“Na kukova leto“.