1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Tesla gubi 8.000 dolara svakog minuta
Tesla gubi 8.000 dolara svakog minuta
2

Tesla gubi 8.000 dolara svakog minuta

3.03K
2
Podelite sa prijateljima:

Ilon Mask je prošle sedmice izjavio da je Tesla u fazi kreiranja sportskog automobila koji do „stotke“ ubrzava za 1,9 sekundi. Sve je to lepo, ali postoje važnije brojke koje možda trenutno nisu u prvom planu što se javnosti tiče, ali jesu kada je reč o investitorima.

Naime, u proteklih 12 meseci, proizvođač električnih automobila je gubio 8.000 dolara po jednom minutu (480.000 dolara na čas, što je možda i fascinatnija brojka od 1,9 sekundi do 100 km/h), javlja Bloomberg. Ukoliko se ritam gubitaka nastavi, kompanija će u ponedeljak 6. avgusta biti „švorc“.

Sasvim je logično očekivati da ovakav odliv „keša“ mora da se uspori, dok iz Tesle u isto vreme saopštavaju da se pripremaju za prodaju tržišno značajnog Modela 3, koji bi trebalo da donese svež novac. Za sada, čini se da investitori nisu previše zabrinuti. Akcije Tesle su porasle za gotovo 3 odsto, na 317,81 dolar u utorak, što je dovelo do tržišne kapitalizacije od 53 milijarde dolara. Poređenja radi, Ford Motor Co. je vredan 48 milijardi „zelenih novčanica“.

Međutim, Teslina potreba za svežim prilivom novca je zadovoljena prošle nedelje, kada je Mask obelodanio svoj najnoviji plan za prikupljanje sredstava. On je zatražio od kupaca da mu plate unapred za vozila koja možda neće biti isporučena godinama. Kreativno, nema šta…

Founders Series Roadster će koštati 250.000 dolara, mada se na tržištu neće pojaviti još najmanje dve godine. Porudžbine ovog automobila su limitirane na 1.000 primeraka, što znači da Founders Series Roadster može da generiše 250 miliona dolara. Tesla naplaćuje 50.000 dolara za rezervaciju regularnog Roadstera. Kompanije takođe mogu da unapred rezervišu električni kamion i za tu rezervaciju plate 5.000 dolara, mada ni teretnjak neće krenuti u prodaju pre 2019.

Međutim, sve je to „sitno“ u odnosu na finansijske potrebe Tesle. Kompanija gubi više od milijardu dolara po kvartalu zahvaljujući ogromnoj investiciji u proizvodnju Modela 3, automobila koji košta 35.000 dolara i koji će teško u dogledno vreme uspeti da povrati uložena sredstva.

„Bez obzira da li će oni postojati još 10 meseci ili godinu dana, njemu je potreban novac, i to brzo“, rekao je Kevin Tinan, viši analitičar iz Bloomberg Intelligencea, koji procenjuje da će Tesli biti potrebno najmanje 2 milijarde dolara svežeg kapitala do sredine 2018.

Dovoljna količina novca

Tesla je saopštio da ima dovoljno novca da ispuni cilj koji podrazumeva proizvodnju 5.000 primeraka Modela 3 do kraja marta. Nakon toga, kompanija očekuje da „generiše značajan protok keša iz operativnih aktivnosti“, saopšteno je 1. novembra akcionarima. Teslini investicioni troškovi bi takođe trebalo da se smanje kako kompanija bude isplaćivala izdatke vezane za Model 3, izjavio je CFO, Dipek Ahudža na konferenciji istog dana.

Dejv Arnold, Teslin portparol, odbio je da komentariše.

Ograničene opcije

Tesla već sada redukuje obnovljive kredite na manju meru nego ikada ranije. Mada je tržište obveznica mogući pravac kojim će se krenuti, trenutno teško da će dočekati kompaniju raširenih ruku. Investitori  koji su otkupili 1,8 mlijardi dolara duga pre tri meseca ostaju na gubitku čak i nakon što su finansijski izveštaji pokazali ovog meseca da je povraćen mali deo sredstava sa 93,88 centi na dolar.

Sve to bi moglo prodaju dela kapitala da pozicionira kao najodrživiju opciju. Međutim, jasno je da će to dodatno „razvodniti“ postojeće akcionare, a Mask je sa 20 odsto, najveći.

„Sve dok kompanija gubi živ novac, ostaće zavisna od strpljivosti i entuzijazma javnih tržišta ili dubokih džepova vitezova na belom konju“, rekao je Kristijan Hofman, menadžer finansija u Thornburg Investment Managementu.

 

 

(3032)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Neka Bog pomogne …

BojanNeki

Gde je vest da su prvi primerci modela 3 već izašli iz kineske fabrike?