1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. U doba najveće krize i troškova tranzicije ka EV, BMW „se razbija“ od para
U doba najveće krize i troškova tranzicije ka EV, BMW „se razbija“ od para
2

U doba najveće krize i troškova tranzicije ka EV, BMW „se razbija“ od para

501
2
Podelite sa prijateljima:

Zahvaljujući izrazito visokim cenama vozila i usluga koje prodaje nemačka kompanija BMW, ova privredna grupacija je iskazala dobit za 2021. godinu, koja je više nego dvostruko jača od one generisane tokom predpandemijske godine. Danas je objavljeno da je BMW obelodanio profit u iznosu od 16 milijardi evra, čemu se uprava grupe može, pored navedenog u prvoj rečenici, zahvaliti i plasmanu prestižnijih modela i bolje opremljenih verzija. Da je „kriza nekome rat a drugom brat“, najbolje svedoče podaci izneti u uvodu, a koji su ostvareni u doba opadanja proizvodnih potencijala usled krize u snabdevanju „svime i svačim“.

Premijum proizvođač je tokom prošle godine uspeo da isporuči i rekordnih 2,52 miliona vozila uprkos nemogućnosti nabavke poluprovdnika, izvestio je da je ostvario profitnu stopu od 10,3% za 2021. godinu, što je najbolji rezultat još od 2017.

Pa opet, dobit pre obračuna kamata i poreza (EBIT) u diviziji koja se bavi automobilima je pretrpela udar od 4,2% u četvrtom tromesečju godine, onda kada je kriza s elektronskim komponentama dostigla vrhunac, s čim se inače BMW bolje nosio od većine rivala. Tada, u poslednjoj četvrtini godine, došlo je do pada obima isporuka od 14,2%.

Neto profit grupacije za poslednji kvartal prošle godine je izneo 2,25 milijardi evra, što je za trećinu bolje no u komparativnom (korona) periodu, ali ispod nivoa iz 2019. godine, kada je bio 5.02 milijardi evra.

Da čovek ne poveruje, akcije BMW-a su se u vrednosnom smislu survale na berzi za 7%, u odnosu na jučerašnju vrednost od 70,95 evra, a isto važi i za grupe Volkswagen i Mercedes-Benz. Generalno govoreći, svi evropski proizvođači se suočavaju s ovim problemom, što je još jedna od „blagodeti“ rata na istoku kontinenta.

Francuski proizvođači Renault, Stellantis kao i švedski Volvo su se našli na listi najmanje uspešnih igrača na berzi, sudeći po vrednosti berzanskih indeksa na današnji dan. Inače, premijum proizvođači bolje prolaze u ovoj krizi u lancu nabavke jer su njihove prodajne cene vozila više i mogu da podnesu jače cene komponenti.

Mercedes-Benz je na primer registrovao pad u obimu isporuka od 24,7% tokom poslednjeg kvartala prošle godine, a opet mu je profit (EBIT) skočio za 12%, govoreći o sektoru automobila i kombija.

Prihodi BMW-a su porasli za 12,4% u odnosu na prošlu godinu na iznos od 111 milijardi evra, uz neto profit koji je dostigao rekordne visine od 12,46 milijardi evra. with net profit reaching a record high of 12.46 billion.

„U dobroj smo poziciji i s optimizmom gledamo na sutra,“ kazao je Nikolas Peter kao finansijski direktor grupacije.

Uprava kompanije će predložiti da se akcionarima isplati dividenda od 5,8 evra po akciji. Prošle godine je vlasnicima isplaćivano po 1,9 evra po akciji, rekao je on.

AutoRepublika

(501)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Da čovek zaplače nad njihovom teškom sudbinom…

Iznogud Časni

Zar je neko nešto drugo i očekivao?! A onda one bajkice koje smo mogli ovdje čitati da se po autu jedva zaradjuje 100€.