1. Home
  2. Vesti
  3. Fabrike automobila nakon razornog zemljotresa u Meksiku
Fabrike automobila nakon razornog zemljotresa u Meksiku
0

Fabrike automobila nakon razornog zemljotresa u Meksiku

503
0
Podelite sa prijateljima:

Meksiku je bilo suđeno da se ovih dana bavimo njime na stranicama Auto Republike. U pripremi je članak o narko kartelima i biće veoma interesantan. Nažalost, sada je na dnevnom redu zbog posledica strašnog zemljotresa, odnosno njegovog uticaja na mogućnosti nastavka procesa proizvodnje automobila.

Proizvođači automobila sa proizvodnim pogonima širom Meksika su u procesu sagledavanja štete. Postrojenja proizvođača Volkswagen i Audi su locirana u središnjem delu Meksika, u saveznoj državi Puebla, koja je među najteže pogođenim regijama. Ovakav razvoj događaja je uslovio privremeni prekid proizvodnog procesa, sa ciljem inspekcije zgrada i postrojenja, kao i da bi se omogućila sloboda zaposlenima da zbrinu svoje bližnje, ukoliko za tako nečim postoji potreba.

Kako su rezultati analize štete pokazali minorna oštećenja, radnici kompanije Volkswagen su se već vratili radnim zadacima. U ovim pogonima se inače proizvode modeli: VW Beetle, Golf, Golf wagon, Jetta kao i Tiguan. Da bi razvio poslednji naveden, redizajniran model, VW je investirao neverovatni iznos od milijardu dolara..

Pogoni za proizvodnju krosover vozila sa Audi oznakama, locirani u gradu Sah Hoze Čiapa, nisu pretrpeli nikakva oštećenja, pa su i tamošnji zaposleni, nakon iskorišćene mogućnosti da provere situaciju sa rodbinom, vraćeni na radna mesta. Interesantno je da je fabrika počela sa radom pre otprilike godinu dana, da u njoj radi blizu pet hiljada zaposlenih, kao i da je podignuta za proizvodnju modela Audi Q5.

Nissan Motor Company, najveći proizvođač automobila u Meksiku, je izašao sa umirujućim podacima, u javnost, prema kojima nije bilo smrtno stradalih, niti povređenih tokom prirodne katastrofe. Ove tvrdnje se odnose, kako na sedište kompanije u Meksiko sitiju, tako i na proizvodna postrojenja u saveznoj državi Morelos, odnosno u gradu Kuernavaka. Radnici zaposleni u kompaniju su takođe, oslobođeni radnih obaveza, sve do momenta dok nadležni organi ne utvrde da je potpuno bezbedno da se nastavi sa procesom proizvodnje- U ovoj fabrici se proizvode modeli: Tsuru, Tiida, Frontier pickup kao i NV200 s.

Ford je takođe bio izložen velikom riziku, s obzirom na blizinu epicentra potresa, odnosno blizinu fabrika, lociranih u gradu Kuatitlan, prestonici. Srećom, ni ta postrojenja nisu pretrpela štete.

Većina ostalih proizvodnih pogona u Meksiku je locirana ka granici sa SAD, u severnom ili severozapadnom delu Meksika, koji je poprilično udaljen od epicentra potresa.

Postrojenja u vlasništvu kompanije General Motors, nisu pretrpela značajna oštećenja usled zemljotresa. Portparol kompanije je izjavio da su postrojenja u saveznoj državi Toluka (oko 160 kilometara udaljena od Pueble) doživela zanemarljiva oštećenja, koja nisu tolikog uticaja da bi ugrozila kontinuitet proizvodnog ciklusa. Podsetićemo da General Motors poseduje kompleks za proizvodnju motora, kao i inženjering centar u Toluka regiji.

Fiat Chrysler je obavestio javnost da je izvšio detaljnu inspekciju i pregled svih zgrada i prateće opreme, locirane u saveznoj državi Toluka, kao i u centrali kompanije smeštenoj u prestonici. Zaključak temeljne analize je takav da je proizvodnja odmah nastavljena. Sa zvaničnog Twitter profila kompanije stigla je i vest o upućivanju pomoći, od strane FCA, žrtvama nesreće.

Toyota Motor Corporation navodi da centrala u Meksiko Sitiju radi potpuno normalno i da su svi zaposleni prošli bez ozleda. Proizvodna postrojenja, koja se nalaze u regiji Baha Kalifornija, su locirana veoma blizu San Dijega (granice sa SAD), pa nisu ni bila u zoni potresa.

Putna infrastruktura koju koriste proizvođaći kako bi otpremili gotove proizvode, automobile do kupaca na severnoameričkom tržištu, izgleda da nisu pretrpeli nikakva značajnija oštećenja. Ovo se odnosi kako na drumski, tako i na železnički transport.

(503)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments