1. Home
  2. Prezentacije
  3. Alternativna Toyota Yaris restilizovana
Alternativna Toyota Yaris restilizovana
1

Alternativna Toyota Yaris restilizovana

200
1
Podelite sa prijateljima:

Toyota Yaris se danas može pronaći u dva pojavna oblika. Najpoznatiji je naravno hečbek iz serije XP210, namenjen evropskom i japanskom tržištu. Ali, još 2013. godine je lansiran „alternativni” Yaris koji je dobio kodni naziv XP150. Radi se o većem i prostijem modelu, konstruisanom ponajpre u želji da se dopadne kupcima sa tržišta koja karakteriše nešto slabija platežna moć. Mislimo na jugoistočnu Aziju i Latinsku Ameriku.

Gama je u startu obuhvatala sedan i heč, ali je Toyota prošle godine uvela u ponudu novu generaciju trozapreminskog Yarisa, i taj model je dobio kodno ime AC100. Utemeljen je na modularnoj arhitekturi DNGA i sklapa se u Tajlandu, dok se isporučuje na brojna azijska tržišta. Logično bi bilo da sudbinu hečbeka prati i limuzinsko izvođenje, ali izgleda da mišljenje ne deli japanski konstruktor. To kažemo jer je sada prikazan modernizovan stari hečbek iz pominjane (evropske) serije XP150. Svečanost je „iz prvog reda“ video Tajland.

Ovo je već treća po redu restilizacija alternativnog Yarisa, a prethodne su registrovane u 2017. i 2020. godini. Aktuelna modernizacija se ispostavila relativno temeljnom, pre svega jer se nije doticala samo izmene odbojnika, iako su postali naglašeniji i nabusitiji, a ni samo ugradnji većih felni i sitnijih kozmetičkih inovacija.

Sada vidimo i prednje svetlosne grupe složenije forme, a u skupljim verzijama, glavna rasveta dolazi u tehnologiji LED. Yaris se po prvi put nudi u dizajnerskim paketima zvanim Lusso, Chiaro i Presto. Među sobom se razlikuju po dekorativnim pojedinostima, dodatnim plastikama koje naglašavaju linije, a osobene su i koloritne šeme.

Mnogo je manje promena u unutrašnjosti vozila. Presvlake na sedištima su izmenjene, a ubrađeni su i novi priključci za USB, doduše modernog tipa C. Kod bogatije opremljenih verzija dostupan je i novi informativno-medijski sistem s ekranom dijagonale devet inča.

Nije obuhvaćen standardnom opremom niti je mogao biti ugrađen na izvorno zamišljeno mesto pa se zato izdiže bliže vozaču iz centralnog grebena.Varijante koje koštaju manje nude ekrane dijagonale sedam ili osam inča.

Optimalan koktel elektronskih pomagala osobi za volanom je dodeljen ovom mališanu još u restilizaciji od pre tri godine, ali je sada ova priča uznapredovala pa su savremenije verzije instalirane. Uključeni su sistemi autonomnog kočenja u kritičnim situacijama, kao i sistem za nadzor nad zbivanjima u takozvanom mrtvom uglu, odnosno van vidnog polja vozača (ili „čice“, da budemo polno korektni).

Teničkih promena nije bilo. Hečbek Toyota Yaris se nudi na tajlandskom tržištu u verziji koju pogoni atmosferski četvorocilindarski benzinac zapremine 1,2 litre. Razvija 92 konjske snage i funkcioniše u ekonomskom ciklusu koji je dobio ime po Atkinsonu.

Takva Toyota se savršeno uklapa u fiskalni sistem Tajlanda, tačnije u odredbe kojim se definišu ekološki podesniji automobili, pa kupac može da računa na ozbiljne fiskalne olakšice. Umalo da propustimo da kažemo da je motor s unutrašnjim sagorevanjem uparen varijatorom.

Prodaja ažuriranog Yarisa je već otpočela na Tajlandu. Ko tamo poseduje 15,9 do 19,8 hiljada američkih dolara, on je u finansijskoj poziciji da priušti ovo vozilo. Poređenja radi da kažemo i da novi sedan Yaris Ativ koji je postavljen na arhitekturu DNGA košta slično (15,7 do 19,9 hiljada dolara iz Amerike).

U nekom kasnijem trenutku se može očekivati i da restilizovani hečbek krene s osvajanjem drugih tržišta jugoistočne Azije. Tamo će se nuditi s motorima zapremine 1,3 ili 1.5 litara.

AutoRepublika

(200)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Milan Grozdanović

Lici na auris II gen