1. Home
  2. Prezentacije
  3. BMW X5M i X6M „podebljani“ i zaista podebljani
BMW X5M i X6M „podebljani“ i zaista podebljani
5

BMW X5M i X6M „podebljani“ i zaista podebljani

864
5
Podelite sa prijateljima:

Osvežene su i performantne modifikacije krosovera BMW-a s oznakama X5 i X6, i to dve nedelje nakon što smo videli modernizovana izvođenja „civilnih“ izdanja ovog dueta. Pred nama su BMW X5 M i X6 M. I njih su snašli farovi osveženog i, moramo reći, privlačnijeg stila, dok je važnija novina ona u enterijeru. Više je napredne elektronike i nov je jedinstveni, a ipak dvodelni ekran ispred vozača.

Ali, nije sve prošlo bez kontroverzi. Naime, retko se dešava da divizija M uzme neki model u svoje ruke po sred životnog ciklusa kako bi ga unapredila, ali ovaj put, tačnije s ovim krosoverima je načinjen izuzetak.

Prisetićete se da su uvodne verzije modela X5 M i X6 M dolazile sa 600 konjskih snaga i da su bile na trakama kraće od jedne i po godine, da bi potom bile povučene iz prodaje u 2021. godini. Nakon toga su se nudile samo ekstremne  varijante BMW X5 M Competition i BMW X6 M Competition. A sada su ovi modeli prvi iz odeljenja M koji će ponuditi pogonski sklop iz kategorije 48-voltnih blagih hibrida.

Kompaktni elektromotor je, uostalom kao i kod „običnih“ krosovera s ovim oznakama, integrisan u manjačku kutiju i proizvodi 12 konjskih snaga i 200 Nm obrtnog momenta. Pomaže u prvim sekundama nakon pokretanja vozila, ali se ponaša i kao anlaser-alternator. Zasebna 48-voltna baterija je smeštena pod haubom, iako je konvencionalni akumulator koji radi na naponu od 12 volti, smešten u prtljažniku.

Osavremenjen je biturbo motor V8 radne zapremine 4,4 litre. Ugrađeni su novi turbopunjači i nov sistem usisa vazduha. Nova je i ojačana radilica, dok je pred ažuriranja bio i sistem podmazivanja, kao i nov sistem za odvod i prečišćavanje izduvnih gasova. Pojavili su se i novi prilagodljivi, kontrolisani amortizeri.

Pa opet, sve ove promene nisu dovele do toga da se osnovni parametri snage izmene: i dalje imamo posla s mašinom od 625 „konja“ i 750 Nm.

Osmostepeni automatski menjač je dobio revidirane prenosne odnose i u najekstremnijem režimu vožnje (ukupno ih je tri), menjačka kutija omogućava još bržu izmenu stepena prenosa. Uzgred budi rečeno, krosoveri s nalepnicama odeljenja M zadržavaju pravu ručicu menjača, dok su za razliku od njih, verzije „za smrtnike“ predviđene da se prodaju samo s minijaturnim selektorom.

Sistem prenosa snage funkcioniše u dva režima rada: 4WD i 4WD Sport, a integrisan je kao deo standardne postavke, i aktivni zadnji diferencijal.

Osavremenjena je i šasija, pa su ponovo fino podešeni adaptivni amortizeri i aktivni stabilizator u zadnjem delu vozila. Predmet promena su bili i prenosni odnosi u upravljačkom sistemu. Krosoveri do kupaca koji ne odaberu opcional u ovom segmentu, dolaze s felnama od 21 inča napred, i 22 cola nazad.

Svašta nešto pobrojasmo od novotarija, i sve je to lepo izuzev u jednom smislu. Ionako teška vozila su učinjena težim za još 65 kilograma. Tako BMW X6 M Competition meri 2.370 kilograma žive vage (i lakši ne može biti), dok je X5 M Competition još teži: 2.400 kg!

Nije iznenađenje onda to što su ažurirani krosoveri inferiornije vozne dinamike od onih pre restilizacije. Umesto 3,8 sekundi od nule do „stotke“ koliko im je trebalo ranije, sada utroše desetinku više. odnosno tačno onoliko koliko je bilo potrebno prvom izvođenju (onom s početka od 600 „grla“). Iz „mesta do dvesta“, BMW X5 M Competition doleti za 13,8 sekundi, dok je pre to bilo 13,4 sekundi, dok je kod ove X6-ice to na nivou od 13,6 sekundi.

Najviša brzina kretanja grdosija je tradicionalno limitirana na 250 km/h, ali ko doplati za paket M Driver’s moći će da vozi i do 290 km/h.

Prodaja pretresenih i unapređenih krosovera kreće s proleća, ali su knjige porudžbina već otvorene, pa znamo da u Nemačkoj, novi BMW X5 M Competition košta najmanje 158 hiljada evra, dok BMW X6 M Competition košta tri hiljade evra više.

Mnogo je kume!

AutoRepublika

(864)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Lep mi je ovaj „Zelenko“

Laki

Bembara zna tu zelenu napraviti definitivno.Mnogo lijepih imadoše u prošlosti.

Matori

Kao bivši veliki ljubitelj marke moram da kažem da mi je ovo jako ružno.

Matija

Impresivna snaga, impresivna tezina, impresivna cena – i „impresivno“ ruzan dizajn! BMW je vec odavno izvan mog strucnog interesovanja, jedino jos „dvojka“ moze da mi izmami poneki pogled.

Renault Terminator

Džabe sve..čardak je.