1. Home
  2. Vesti
  3. Dodge Challenger – „muscle car“ koji pobeđuje vreme
Dodge Challenger – „muscle car“ koji pobeđuje vreme
2

Dodge Challenger – „muscle car“ koji pobeđuje vreme

499
2
Podelite sa prijateljima:

U jesen 2005. godine internetom su počele da kruže priče da će jedan od najvrednijih američkih automobila ponovo ući u serijsku proizvodnju. Reč je o Dodge Challengeru, koji je debitovao tri godine kasnije, i od prvog dana osvojio srca medija, vlasnika i javnosti.

Mnogi su se našli u čudu kada je Challenger prošle godine privukao 66.716 kupaca. To je bilo dovoljno za tek treće mesto, iza Forda Mustanga i Chevroleta Camara, ali u prva tri meseca ove godine Challenger se probio na drugo mesto. Prodato je 13.431 jedinica, što je 3.486 vozila manje nego Mustang, ali 1.348 više nego Camaro.

Da, Challenger je postigao istorijski uspeh, koji možda i ne bi bio čudan da je ovaj automobil debitovao u novoj generaciji u međuvremenu. Ali to se nije desilo i Challenger je manje-više identičan automobil kakav je bio još 2008. godine kada je ušao u serijsku proizvodnju.
Zaposleni u automobilskoj industriji će reći da su pikapi i terenci tu da se ostvari većinski udeo u profitu kompanija, dok su manji automobili tu da privuku kupce kako bi do kraja života vozili određeni brend, a sportski proizvodi egzistiraju radi reklamiranja i hvalisanja.

Dodgeu ide u korist što je skuplji od konkurenata. Čak i za osnovni SXT paket opreme je potrebno izdvojiti 27.845 američkih dolara dok ultra performantni SRT Hellcar Redeye ume da košta kupca čak 96.321 dolar. Radi poređenja, najskuplji Mustang je 71.920 dolara (Shelby GT350R) dok je za Camaro ZL1 potrebno izdvojiti 74.085 dolara.

Iako se Challenger nije značajnije promenio u poslednjih 11 godina, to ne znači da je identičan automobil. Od nekadašnje Mercedesove platforme su ostale samo određene komponente ogibljenja, a snaga se popela do čak i više od 840 „konja“. To je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za samo 2,3 sekunde uz maksimalnu brzinu od 335 km/h.

Dodge se ne zadovoljava postignutim već želi da skine i Mustanga sa vrha. Dobitna formula sa retro stilom i moćnim agregatima se pokazala dovoljno uspešnom da je ne treba menjati, ali pre ili kasnije svemu lepom dođe kraj.

Već sada kruže priče da će naredni Challenger (ili model koji će ga zameniti) debitovati na produženoj platformi italijanske marke Alfe Romeo. Zato uživajte u sadašnjoj „muscle car“ revoluciji. Ona je možda najbolja još od one iz šezdesetih godina …

AutoRepublika

(499)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

dobro je da bude makar i na platformi giulie, mislio sam da će ga praviti na bazi propalog fiata 124 spider

Yankee

To je Mazdina platforma tako da sumnjam da bi je koristili za sledeceg Challengera.