1. Home
  2. Vesti
  3. Zabrana konvencionalnih motora u najavi i u Velikoj Britaniji od 2040.
Zabrana konvencionalnih motora u najavi i u Velikoj Britaniji od 2040.
0

Zabrana konvencionalnih motora u najavi i u Velikoj Britaniji od 2040.

173
0
Podelite sa prijateljima:

Očekuje se još tokom današnjeg dana objava odluke vlade u Londonu o zabrani prodaje vozila sa konvencionalnim pogonom, počev od 2040. godine, na teritoriji Velike Britanije. Prema proceni vladinih savetnika, zagađenje vazduha je glavni uzrok oko 40.000 preuranjenih smrtnih ishoda, samo u Velikoj Britaniji.

Na ovaj način, aktuelna Vlada je učinila dalji iskorak u odnosu na prethodne, koje su kritikovane zbog nedovoljne odlučnosti u agresivnijim akcijama usmerenim ka smanjenju emisija štetnih gasova.

Proizvođači automobila su već duže vreme pod sve većim pritiskom kako bi se štetne emisije što više redukovale, pa smo kao uzrok tog pritiska već svedoci čestog korišćenja blagih hibrida, plug in hibrida, hibrida i čisto električnih vozila.

Ova odluka će, pretpostavljamo, u budućnosti dovesti do situacije u kojoj će vlasnici motornih vozila koja više zagađuju vazduh, biti izloženi rigoroznijim fiskalnim davanjima. Paralelno sa tim, biće uvedene i subvencije za sve one koji bi da svoj stariji model automobila, zamenili za ekološki čistiji.

Prodaja električnih vozila u Velikoj Britaniji je u konstantnom porastu, ali generalno, na vrlo niskom nivou, a svako stoto prodato vozilo je elektro pogonjeno. Do 2022. godine, očekuje se da se taj broj udesetostruči, a do 2027. godine da dotakne 30%.

Predstavnike automobilske industrije, naravno, ovakve odluke zabrinjavaju. Ističu se veliki izazovi koje ovaj smer razvoja postavlja pred njih i nadaju se fleksibilnosti izvršne vlasti. Posebno ističu činjenicu da Vlada nije iznela plan proširenja mreže punjača, niti plan kako proizvesti dovoljno električne energije za još jednu, ovako značajnu kategoriju potrošača.

Podsetimo da je i Vlada Republike Francuske, nedavno obelodanila vrlo sličnu odluku.

(173)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments