1. Home
  2. Vesti
  3. BYD zamalo pretekao Teslu po prodaji elektromobila u prethodnom kvartalu
BYD zamalo pretekao Teslu po prodaji elektromobila u prethodnom kvartalu
1

BYD zamalo pretekao Teslu po prodaji elektromobila u prethodnom kvartalu

1.28K
1
Podelite sa prijateljima:

Nema sumnje da će dominicaji američke marke Tesla u segmentu električnih automobila jednom doći kraj, a i to ne bilo prvi put. Najozbiljniji takmac jeste kineski BYD koji se često smenjuje s Teslom na vrhu. U trećem tromesečju 2023. godine, oba proizvođača su plasirala skoro isti broj vozila na tržištu.

Da bi se stekla najšira slika o stanju na tržištu vozila iz segmenta BEV, najpodesnije je uzeti podatke od tri proizvođača, iako je germanski nije na nivou dva najveća. U pitanju su kako rekosmo Tesla, BYD i grupacija Volkswagen.

Broj prodatih vozila Tesle je u analiziranom periodu dostigao cifru od 435.059 automobila. Međutim, s obzirom na to da je u nekim fabrikama kompanije bila organizovana modernizacija pogona, godišnja stopa rasta je bila ograničena na „svega“ 27%.

Sporiji tempo rasta je omogućio BYD-u kao takmacu u naletu da skoro nadmaši Amerikance. Kinezi su u tom tromesečju otpremili iz fabrika ukupno 431.603 BEV-ova, što je za samo 3.456 manja brojka od Tesline. Dve kompanije nikada nije delio manji broj prodatih vozila, pošto je BYD realizovao 99,2% od onoga što je uspela Tesla (isključujući vozila iz segmenta komercijalnih baterijskih i dopunjivih hibrida).

Grupacija Volkswagen je u međuvremenu uspela da ojača prodaju čisto električnih vozila za 41% i da dostigne tiraž od 209.394 komada, što je manje od polovičnog učinka Tesle i BYD-a. Nemački proizvođač se sada nužno fokusira na očuvanju pozicije na tržištu.

U segmentu BEV, a na temelju podataka iz trećeg tromesečja, da se zaključiti da je prodaja Tesle porasla za 27%, BYD-a za 67%, a Volkswagena za 41%, kako uostalom i pobrojasmo u ranijem delu izveštaja. Ako se posmatra prvih devet meseci tekuće godine, može se doći do konkluzije da je Tesla prodala više od 1,3 miliona elektromobila, dok je BYD-ova realizacija nadmašila milion komada. Grupa VW je tek nešto iznad kote od pola miliona otprema električnih četvorotočkaša. Iako je stopa rasta BYD-a najubedljivija, nema šanse da Kinezi do kraja 2023. nadmaše Teslin volumen prodaje.

Evo  podataka o realizaciji i stopi rasta prodaje u odnosu na prethodnu godinu, za prva tri kvartala ove godine:

Tesla: 1.324.074 isporuka (+46%)

BYD: 1.048.413 (rast 80%)

Volkswagen grupa: 530.485 (+45%)

Poređenja radi da navedemo da je u 2022. godini Tesla prodala više od 1,3 miliona primeraka uz rast od 40% dok je BYD plasirao preko 900 hiljada komada uz rast od 184%. Naposletku, Volkswagen grupa prodade tada 57o hiljada vozila (+26%).

Opaska za kraj: Tesla nije uključivala prodaju kamiona Semi, BYD ne računa komercijalna vozila (kamione i autobuse, ali kalkuliše s podmarkom Denza, dok grupa Volkswagen uključuje rezultate sledećih automobilskih brendova: Audi, Škoda, Porsche, Seat/Cupra, Volkswagen Commercial Vehicles (kombiji), ali ne i one nazvane MAN, Scania i Navistar.

AutoRepublika

Izvor: Inside EV

(1279)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Izmedju Tesle i BYDa biram Kineza kao buduceg favorita. Zasto: BYD ima mnogo intenzivniju dinamiku razvoja nego Tesla. Stice se utisak da razvoj kod Tesle stagnira. U kreativnosti dizajna BYD ide vise u sirinu od Tesle, ciji su svi modeli radjeni po istoj semi. Osim Cybertrucka.