1. Home
  2. Vesti
  3. BMW propagira ideju modernizacije sopstvenih vozila i ređeg inoviranja voznog parka
BMW propagira ideju modernizacije sopstvenih vozila i ređeg inoviranja voznog parka
24

BMW propagira ideju modernizacije sopstvenih vozila i ređeg inoviranja voznog parka

366
24
Podelite sa prijateljima:

BMW neguje veoma obiman portfelj modela u ponudi. Može se reći da za svakoga ima ponešto, od sportskih automobila, preko minivanova, porodičnih krosovera i luksuznih sedana. Nije lako održavati tako sveobuhvatan asortiman u svakom trenutku svežim. Nužna su stalna unapređenja, kako hardverska tako i softverska, i premijum proizvođači prate potrebe i očekivanja tržišta. Iako je osnovni cilj svakog privrednog društva ostvarivanje dobiti, motivi nisu jednostrani.

Tako danas BMW savetuje svojim kupcima da, zarad očuvanja prirodne okoline, što je moguće duže zadrže svoj aktuelni automobil u službi, bez želje da ga prodaju dalje, u čemu će im bavarska kompanija pomoći.

Ovo će možda zazvučati veoma čudno, posebno što dolazi iz usta visoko pozicioniranog zvaničnika BMW-a, tačnije zvaničnice Monike Dernai, koja vodi odeljenje za održivo poslovanje. To je izrekla nedavno u Londonu, kada je bila aktuelna rasprava na temu mogućnosti automobilske industrije da umanji negativan uticaj sopstvenog delovanja, na prirodno okruženje. Njena ideja se ogleda u tome da se vlasnicima omogući da osavremene svoje automobile koje već poseduju, i to kako novim kompjuterskim programima, tako i novim komponentama i delovima. Logično, to bi smanjilo želju vozača za novim vozilom.

“Zaista nam je potrebno da razmotrimo ideju produženja veka upotrebe automobila. Nije štos samo da jedni drugima prodajemo polovnjake, možda možemo da duže držimo vozila u posedu,” reče Dernai. “To može da se postigne, recimo ažuriranjem enterijera. Dobro bi bilo da imamo dobre zanatlije na sekundarnom tržištu, one koji bi mogli da izvade stara i da stave nova sedišta. Tada bi stari automobil delovao osetno svežije i privlačnije.”

Sigurno će biti onih koji će kritikovati stav koleginice Dernai, ali njene reči su veoma smislene i doprinele bi smanjenju ugljeničnog otiska, kao i dubljem povezivanju vlasnika s vozilom, što je nekako isparilo u jeku trke za inovacijama koje su nekada veoma korisne, ali su počesto i same sebi smisao, što će reći da su besmislene.

Dakle, priča koju je ovih dana lansirao BMW je vredna svake podrške i nadamo se da će se primiti u doba kada svi kopiraju jedni druge.

AutoRepublika

(366)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

24 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TheStig

Hahaha propagiraju ulaznu strategiju za tzv buduce trziste zvano „za marvu“. Bogatuni ce se vozati u precjenjenim dildama, i avionima na vodonik, a kako bi se ubio potencijalno neki dinar sto je ostao u dzepovima naroda oni ce da nam modernizuju vozila stara 20 godina uz, naravno, bmw cijene 😁😁😁.

Matija

Ideja o produzenoj upotrebi automobila putem njihovog osvezavanja novim komponentama ima svoju opravdanost: 1. Za BMW ovaj princip uopste ne znaci smanjenje prodaje – krug prvih vlasnika ostace isti ili ce cak da se siri. 2. Polovna vozila postace atraktivnija za naredne vlasnike ali samo pod uslovom da novi delovi i komponente kao i rad za zamenu ne kostaju papreno kao do sada. 3. Ekologija dobija takodje jer u upotrebi ostaje veci deo jednog vozila cija proizvodnja, narocito karoserija, zahteva nove sirovine i veliku kolicinu energije. 4. Zamenom pojedinacnih komponenti poboljsace se reciklaza. Do sada je auto, koji je „osudjen“… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Citroen ozbiljno rade na ovome, čak imaju plam da daju garanciju na vozilo od 15 godina, s tim što bi autođobil prosao
2 ili beše 3 fabrička osvežavanja… Skoro je CEO Citroena imao zanimljiv intervju u Autoexpressu…

Matija

Super informacija! Nisam znao. Ovo postaje novi faktor u razvoju vozila jer radovi na osvezenju vozila moraju da budu sto jeftiniji da bi sve ovo imalo smisla.

Renault Terminator

Ima ova priča smisla..pod uslovom da ne bude bezobrazno i bahato skupo.
Inače,lijep F10 na slici.Ima liniju mamu mu jeb.m…

Laki

Kakvi novi modeli dolaze ovi stari će biti sve atraktivniji ko vino junače moj.

Renault Terminator

Meni F10 i G30 imaju najljepšu tu limuzinsku liniju,izgledaju baš onako kako treba da izgleda jedna limuzina.

Laki

Apsolutno tačno!Neki dan vidjeh E34 fcl model koji nakon tolikih godina izgleda moderno i svježe čudo jedno.

Renault Terminator

Pogotovo ako je održavan.A gle ga kako ga je Tajči nekada davno vatreno šaltala sve u šesnaest,Bembara je to.
https://youtu.be/LFRUfubcNS0

Laki

👍👍

Matija

Svi cemo voziti restomodove! 🙂 Ja bih onaj BMW CSI sa pocetka 70-tih!

Laki

Ovo miriše na otvaranje novog i vrlo unosnog biznisa za proizvodjače a za kupce skupa zabava!

moron

Znači, više je ekološki ako vozila sa nižim emisionim normama ostanu duže u upotrebi?

TheStig

Mozda nije sa stanovišta emisija, ali jeste sa stanovišta racionalnog korišćenja resursa.

Matija

Emisija je rezultat vise tehnickih faktora a ne samo oblika komore za sagorevanje i velicine ventila. Kompjuterom se odredjuju momenat ubrizgavanja, kolicina goriva, momenat otvaranja/zatvaranja ventila, katalizatorski procesi, itd. Uz to ugradnjom novih katalizatora gasovi se efikasnije preciscavaju. Ugradnjom modernog punjaca bolje se regulise pritisak i kolicina smese, brze reakcije motora itd. Slicne price vaze za osovine, upravljanje, kocenje, itd. Doci cemo u situaciju da svako moze sebi da izabere zeljeni model, cak iz daleke proslosti, i da ga modernizuje! Gore sam vec rekao:

„Svi cemo voziti restomodove! 🙂 Ja bih onaj BMW CSI sa pocetka 70-tih!“

Laki

Iz tvojih usta u „Božije“ uši još kad bi stari dizajneri „vaskrsli“ da prave remek djela??

BB

Ili sa ugradi struju u neki restamod 😉

BB

I ovo je novost? Moj pokojni ćaća je rijetko koji auto prodao na točkovima, on to skaši do kraja….
Samo nekako iz usta BMW-a mi zvuči licemerno…

Izmenjeno 1 godina pre od strane BB
YugoFlorida

Ova ideja ima potpuni smisao, jer se odupire tendenciji da automobili postaju potrošna roba, već im se životni vek na ovaj ili onaj način produži. Naravno, ne bi imalo smisla da se tako nešto nerazumno visoko plaća, ali opet bolje je zadržati starija vozila da što duže traju, nego konstantno juriti za novim modelima, koji iz godine u godinu postaju sve gori i gori. Konačno, svaki proizvođač automobila bi trebalo da razmisli o ovakvom programu.

Dragan

Sve gledam na kalendar da nije 1. april… Ili sam ja lud ili je lud ostatak sveta uz poneki izuzetak.

Matija

Svet se menja. Pokusaj da se uklopis da ne zastaris! 🙂

Dragan

Dakle, da bih ostao aktuelan, odnosno da ne zastarim, treba da vozim stari auto iako možda imam para za nov ili noviji, ali zato mu zamenim sedišta i ugradim neke sisteme bezbednosne i tzv. infotejment da bih osvežio enterijer? Znaš li ti koliko košta samo redovno održavanje nekog luksuznijeg BMW-a originalnim delovima, da ne govorimo o kvarovima? A šta misliš koliko će da koštaju ta sedišta o kojima ona priča? Treba da ubiješ 3 puta više para samo na opremu nego što auto vredi. Da ne govorim o kompletnom sredjivanju kočnica, zameni starih vazdušnih jastuka (da, i to je predviđeno),… Pročitaj više »

BB

Sad nećeš da daješ pare za novi model, nego ćeš da im šalješ veće pare za dijelove da bi zadržao isti model, dakle, daleko će đanje raditi a više zarađivati a ti ćeš se u kafani kleti kako je tvoj BMW prešao 600.000 km ili milion, doduše jeste da si mijenjao motor ili radio generalku… Na to dodaj smo još pretplatu na grijanje sjedišta, navigaciju ili senzor brisača…

Dskle nisi igru njihovu prozreo do kraja, mada si bio na tragu… 😜😂

Dragan

Malo mi je falilo… 🙂