1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mercedes-AMG GLC63 (2018.)
Mercedes-AMG GLC63 (2018.)
0

Mercedes-AMG GLC63 (2018.)

310
0
Podelite sa prijateljima:

„Pravi u pravo vreme“

 

Svaki uspešan biznismen će reći da ponuditi pravi proizvod u pravo vreme je pola obavljenog posla. To ne znači da će takav proizvod automatski biti uspešan, ali mu svakako ide u korist. Ako pogledamo tržišta automobilske industrije, najpopularnija kategorija ovih dana su krosoveri i u 2016. godini oni su dostigli rekordni nivo. Oko 84 miliona novih automobila je prodato u spomenutom periodu i čak 25% su bili krosoveri. Očekivanja su da će takav trend biti nastavljen i narednih godina, pa je Mercedes unapredio svoj najprodavaniji krosover GLC sa potpuno novom GLC63 opcijom.

 

Od GLK do GLC

Iako se GLC ime koristi tek od prošle godine, istorija Mercedesovih kompaktnih krosovera je zapravo započeta 2010. godine kada je svetlost dana ugledao GLK. On je predstavljao alternativu vozilima kao što su Audi Q5, BMW X3, Lexus RX i Volvo XC60, ali nikada nije uspeo da privuče veliki broj kupaca „zahvaljujući“ lošim voznim karakteristikama i nedostatku prostora na zadnjoj klupi. GLK je imao rekordno kratku karijeru, a prošle godine je stigla zamena u vidu novog GLC-a. On je bio ništa više nego sledeća generacija GLK-a, a ime je promenuto da bi se pokazala konekcija sa modelom na kojem je zasnovan (C klasa). GLC je doneo mnogo privlačniji dizajn, prostraniji enterijer i visoke vozne karakteristike zbog čega je proglašen za SUV godine po izboru uglednog američkog Motor Trend magazina. Publika je odgovorila baš onako kako se nemački proizvođač vozila nadao, pa je u 2016. godini u Evropi prodato 70.349 vozila, u SAD 47.788, a u Kini, gde se ovaj krosover pojavio u prodaji tek u novembru, čak 17.096 primeraka u svega dva meseca proizvodnje.

Bogata ponuda

Mercedes već pruža dovoljno veliku ponudu sa kojom bi svaki ljubitelj automobila trebalo da bude zadovoljan. Pored dva osnovna dizela, kupac je mogao da bira i između tri benzinca i hibrida snage od 168 ks do 242 ks. Za entuzijaste najbitniji modeli u ponudi su oni sa najviše snage, a nemački gigant je počeo da širi takvu ponudu pre nekoliko meseci. Prvo je stigao atraktivniji kupe (coupe) stil (iako i dalje ima četvoro vrata), a posebnu pažnju je privukao GLC43 model urađen od strane performantne AMG divizije. On je smanjio ubrzanje do 100 km/h na samo 4,5 sekunde i podigao maksimalnu brzinu od 213 km/h, ali se Mercedes ne zadovoljava postignutim. Na ovogodišnjem salonu automobila u Njujorku svetslot dana je ugledao vrh ponude pod GLC63 oznakom i podigao performanse na još viši nivo.

Dizajn

Slično kao i kod ostalih modela, i GLC63 će biti dostupan u dve verzije – kao tradicionalni terenac i kao „kupe“ tj. model sa nešto nižim krovom da bi se dobio sportski dizajn. AMG modeli ne donose drastične promene po pitanju dizajnerskih promena, ali su one dovoljno velike da se primete na prvi pogled. Za početak, tu je potpuno nova maska hladnjaka koja je ranije viđena na modelu GT, zatim širi i niži branici, hromirane grande auspuha, mali spojler na kupeu i 19-inčne felne na terencu, odnosno 20-inčne na kupeu. Kada je reč o enterijeru, promene su dovoljno velike i odnose se na sportska sedišta, novi volan i kontrolnu tablu sa crvenim osvetljenjem. U vreme pisanja ove priče Mercedes još uvek nije objavio koje opcije publika može da očekuje, ali tu bi trebalo da budu dva paketa opreme, „Night“ i „Carbon“ sa takvim detaljima.

Mehanika

Srce ovog automobila čini ručno sklopljeni V8 motor zapremine 4,0 litre koji, uz pomoć turba, razvija 469 ks i 650 Nm obrtnog momenta. Za one kojima to nije dovoljno, tu je i moćnija verzija sa 503 ks i 700 Nm obrtnog momenta u opcionom S modelu, ali je on dostupan samo kod kupea i to samo na evropskom tržištu. U oba slučaja jedini menjač kao opcija je devet brzina automatik koji je originalno debitovao u AMG E63 početkom godine, a sa njim vozač može i da manuelno menja brzine. Snaga se prenosi na sva četiri točka preko čuvenog Mercedesovog 4Matic+ sistema, a kupac može da podesi vešanje na pet različitih načina (Udobnost, Sport, Sport+, Posebnost kupca i Trka). Po fabričkim brojkama, GLC63 može da ubrza do 100 km/h za 3,9 sekundi dok je S za 0,2 sekunde brži. To znači da je Mercedes uspeo da nadmaši najbližu konkurenciju kao što su Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio (3,9 sekuni) i Porsche Macan Turbo (4,2 sekunde). I pored moćnijih motora, nemački gigant obećava da njegov prethodnik nije izgubio na udobnosti i praktičnosti koje su ga krasile u prošlosti.

Zaključak

Mercedes još uvek nije objavio cene, ali se predpostavlja da bi one mogle iznositi oko 70.000 dolara za tradicionalni SUV, odnosno 5.000 dolara više za kupe. To bi stavilo GLC63 u sam rang protiv spomenutog Macana Turbo dok cene italijanskog rivala još uvek nisu objavljene. Standardan GLC je ubedljivo porazio Macana na američkom i evropskom tržištu, pa nema razloga da se takav trend nastavi i sa performantnim verzijama. Mercedes već sada prima narudžbe, a prvi primerci će biti isporučeni kupcima do kraja godine.

 

Zoran Tomasović

(310)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments