1. Home
  2. Vesti
  3. Nemačka ukinula subvencije za Teslu
Nemačka ukinula subvencije za Teslu
0

Nemačka ukinula subvencije za Teslu

351
0
Podelite sa prijateljima:

Nemačka vlada uklonila je Teslu sa liste električnih automobila za koje važe državne subvencije, zbog jednostavnog razloga, Teslini modeli su preskupi.

Naime, Nemci tvrde da je nemoguće naručiti osnovnu verziju Modela S, bez nekih dodataka koji cenu ovog modela podižu na više od 60.000 evra, što je magična cifra iznad koje nemačka vlada neće isplaćivati subvencije građanima.  S druge strane, u Tesli tvrde da je ovo lažna optužba, i da je potpuno moguće naručiti Model S u osnovnom paketu opreme, i dodaju da je granica od 60.000 evra postavljena isključivo kako bi se naškodilo Tesli.

Prošle godine Nemačka je počela sa sprovođenjem plana za popularizaciju „zelenih“ automobila, odnosno električnih i plug-in vozila. Ovaj plan vredan je milijardu evra (delimično ga finansira i nemačka automobilska industrija) i podrazumeva subvencije za kupovinu pomenutih automobila. Za električne modele nemačka vlada daće 4.000 evra, a za plug-in vozila 3.000 evra. Gornja granica od 60.000 evra postavljena je kako bi se iz politike subvencionisanja isključili „preskupi premium modeli“.

Slične subvencije postoje u brojnim državama Zapadne Evrope, a Tesla, iako tvrde da su nemačke optužbe lažne, obećavaju da će istražiti navode germanskih zvaničnika, i istražiti da li zaista neki dileri u toj zemlji ne žele da prodaju Model S u osnovnom paketu opreme.

Tesli definitivno već mesecima ne cvetaju ruže, a pad prodaje vozila u Nemačkoj, mogao bi biti so na ranu, obzirom da ova kompanija trenutno gubi 8.000 dolara svakog minuta.

 

(351)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments