1. Home
  2. Izdvojeno
  3. Toyota Yaris za 2017. – preko 900 novih komponenti
Toyota Yaris za 2017. – preko 900 novih komponenti
0

Toyota Yaris za 2017. – preko 900 novih komponenti

275
0
Podelite sa prijateljima:

Lansiranje nove, značajno revidirane Toyote Yaris, ima zadatak da pojača i inače odlične pozicije ovog modela.

Zapravo, Toyotin mališan je nastavio da povećava svoje tržišno učešće u B segmentu u zapadnoj Evropi još od lansiranje treće generacije 2011., podigavši svoj udeo na više od 6,5 odsto sa preko 208.000 prodatih jedinica prošle godine.
Ovi rezultati predstavljaju snažnu osnovu na kojoj mogu da se dodatno izgrađuju Yarisovi utvrđeni kvaliteti, prepoznati od strane sve zahtevnijih kupaca u izuzetno konkurentnom segmentu. Dizajn, kvalitet, performanse i bezbednost su ključni atributi koji idu u korist Toyotinog modela, a ujedno su i oblasti na koje je najviše obraćena pažnja kada je reč o unapređenjima.
Hibridna verzija ostaje prodajni adut, a na nju se odnosi više od 40 odsto prodaje svih Yarisa na evropskom tržištu. Toyotin predstavnik u B segmentu se već po tradiciji proizvodi u Francuskoj, u Valensijenu, od 2001. godine. Ukupna proizvodnja je premašila tri miliona jedinica prošle godine, a sem Evrope, Yaris se našao i na afričkom, severnoameričkom i bliskoističnom tržištu.

Globalni voz sa evropskom lokomotivom
Toyota je većinu odgovornosti, što se novog Yarisa tiče, prebacila na evropske operacije. Ovo je prvi put da će unapređenja razvijena u Evropi biti usvojena u Japanu za sestrinski model Vitz, koji se proizvodi u „zemlji izlazećeg sunca“.
Ovo je definitivno više od prosečne restilizacije tokom sredine životnog ciklusa. Program vredan 90 miliona evra je doneo više od 900 novih komponenti, koje su poslužile za evoluciju dizajna, performansi i bezbednosnih atributa. Novi izgled, sa uočljivim promenama na anfasu i pozadini, kreacija je Toyotinog ED2 dizajnerskog studija na jugu Francuske.

Ubedljivija paleta
Novi Yaris je bez dileme stilski izražajniji, sa novim stajlingom prednjeg i zadnjeg dela vozila. Sveukupno gledajući, automobil izgleda dinamičnije ali u isto vreme i rafiniranije, uz novu ponudu što se kolorita tiče.
Promene, kada je o unutrašnjosti reč, promovišu moderniji ambijent, posebno kada na umu imamo nove boje, trim i modernizaciju instrumentacije i kontrolnih uređaja. Sve verzije sem osnovne, mogu se pohvaliti TFT multifunkcionalnim diplejem.
Motorna ponuda se proširila na novi 1,5-litarski benzinac, dizajniran da se uspešno suoči sa strogim Evro 6c ekološkim standardima i budućom homologacijom koja se odnosi na „realnu“ potrošnju goriva. Nova jedinica isporučuje 10 odsto više snage i obrtnog momenta u odnosu na 1,33-litarski motor, uz manju potrošnju za do 12 odsto.
Sve verzije Yarisa su opremljene Toyota Safety Sense aktivnim sistemima bezbednosti, uključujući upozorenje čeonog sudara sa preventivnim kočenjem, automatska duga svetla, upozorenje izlaska iz vozne trake i asistencijom za detekciju saobraćajnih znakova.
Kada je o hibridu reč, inženjeri su se fokusirali na postizanje još tiše vožnje, posebno pri ubrzanjima, što je ostvareno novim nosačima motora, horizontalnim stabilizatorima, poluosovinama i prednjom podšasijom. Dizajn novih nosača motora i podešavanje amortizera i elektro servo asistencije, takođe su dali svoj doprinos boljem komforu i preciznijem upravljanju.
Toyotin pristup kada je reč o novom Yarisu, nije vezan samo za unapređenje automobila, već takođe i kreiranje kvalitetnije proizvodne linije, dizajnirane da ispuni zahteve i prioritete sve šire i zahtevnije baze kupaca.

Dizajn
Dizajn je ključni element kada su u pitanju kupci automobila iz B segmenta. Iz tog razloga, Toyotin ED2 evropski dizajnerski centar se fokusirao na to da novom Yarisu podari dinamičniju pojavu, u isto vreme mu dodajući na rafiniranosti. Da bi se to postiglo, i prednji i zadnji deo vozila su prošli tretman „oplemenjivanja“. Rezultat se ogleda u „trodimenzionalnijem“ utisku, većem akcentu na horizontalne linije u cilju dobijanja mišićavog, širokog stava i niske tačke težišta.
Na kraju, dobijena je dinamičnija i emocionalnija forma, koja bolje isporučuje Toyotine dizajnerske principe.
Redizajnirani anfas krasi novi odbojnik koji kreira „katamaran“ formu sa širokim bočnim sekcijama, unutar koje se nalazi široka, trapezoidna maska hladnjaka. Ona je definitivno upečatljiva i donosi Yarisu preko potrebni identitet.
Kada je o pozadini reč, ona reflektuje „katamaran“ formu prednjeg dela, sa novim dizajnom zadnjih vrata i akcentom na horizontalnim linijama. Klaster svetala je potpuno nov i pruža se od zadnjih krila pa sve do vrata. U odnosu na odabrani nivo opreme, dostupna je LED tehnologija.

Enterijer
Fokus, što se izmena unutar kabinskog prostora tiče, bio je na ostvrivanju svežeg i modernog ambijenta. To je ostvareno upotrebom novog tapacirunga, novih boja i detalja trima. Instrumentacija je takođe unapređena, kao i kontrolne jedinice, što je ergonomiju i HMI (human-machine interface) podiglo na viši nivo.
Binokularni aranžman je nov, sa dva analogna pokazivača, između kojih se nalazi novi 4,2-inčni TFT multifunkcionalni displej u boji, standardan od srednjeg nivoa opreme.
Tu su i novi ventilacioni otvori u vidu „propelera“, plava iluminacija instrumentacije i modernija postavka info-zabavnog sistema.

Vožnja i dinamika
Yaris ostaje jedinstven u B segmentu sa ponudom hibridnog modela. On nudi nisku potrošnju goriva i emisiju CO2 najbolju u klasi – 75 g/km. Prilikom razvoja novog Yarisa, Toyotini inženjeri su pomno slušali ono što su kupci imali da kažu, da bi što bolje razumeli način na koji treba da implementiraju unapređenja. Iz tog razloga je novajlija tiši, komforniji i uglađeniji od odlazećeg modela, ali u isto vreme poseduje bolje vozne osobine i upravljivost.
Po sakupljenim podacima iz 900 Yaris hibrida i više od pola miliona pređenih kilometara u različitim uslovima vožnje, od zakrčenih gradskih bulevara do planinskih puteva, automobili su 54% vremena funkcionisali u EV režimu, ostvarivši prosečnu potrošnju od 5,0 litara benzina na 100 pređenih kilometara.

Novi 1,5-litarski motor
Nova Toyota Yaris dolazi sa takođe novim 1,5-litarskim četvorocilindrašem, koji zamenjuje aktuelnu 1,33-litarsku jedinicu. Razvijen je da bude u skladu sa novim ekološkim normama i RDE (realna vozna emisija) zahtevima. Novi agregat proizvodi Toyota Motor Industries Poland, kao deo investicije od 150 miliona evra Toyote Motor Europe.
Ovaj motor je član Toyota ESTEC (ekonomičnost sa superiornom termalnom efikasnošću) porodice, a prednosti izvlači iz novih tehničkih komponenti koje isporučuju bolje performanse i pružaju zabavniju vožnju, u isto vreme redukujući potrošnju goriva za do 12 odsto (po NEDC ciklusu).
Reč je o atmosfercu zapremine 1.496 cm³ koji isporučuje 111 ks i 136 Nm maksimalnog obrtnog momenta pri 4.400 o/min. Njegov odziv obezbeđuje dinamičnu vožnju kako u gradskim uslovima, tako i na otvorenom putu. U odnosu na 1,33-litarski motor, 0,8 sekundi je brži u sprintu do „stotke“ (11,0 naspram 11,8 sekundi), dok je međuubrzanje u petom stepenu prenosa, od 80 do 120 km/h bolje za više od sekunde (17,6 naspram 18,8 sekundi).
Novi motor postiže vrednost termalne efikasnosti od 38,5 odsto, što je među najboljim rezulatima na tržištu. Ovo je postignuto visokim kompresionim odnosom – 13,5:1, usvajanjem EGR sistema recirkulacije ohlađenih izduvnih gasova i produžavanjem varijabilnog programa rada ventila, tako da se motor može prebaciti u deliću sekunde sa Otto na Atkinson ciklus i obratno, da bi ostvario optimalnu efikasnost u različitim uslovima vožnje. Elektronski kontrolisano zatvaranje usisnih ventila se odlaže, redukujući na taj način kompresionu fazu i pomažući da se redukuju gubici na procesu usisa i izduva (Atkinsonov ciklus), omogućujući istovremeno prebacivanje na Otto ciklus za ostvarivanje boljih performansi pri većim opterećenjima.

Inženjeri su se takođe pozabavili poboljšanjem ekonomičnosti pri krstarećim brzinama na autoputu, što je dovelo do upotrebe vodeno hlađene izduvne grane, po prvi put na jednoj Toyoti. Ograničavajući temperaturu izduvnih gasova, izbegla se potreba za obogaćivanjem smeše da bi se smanjila temperatura sagorevanja. Rezultat se naravno ogleda u manjoj potrošnji i emisiji izduvnih gasova.

Pavle Barta

(275)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments