1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Sebastijan Fetel pobedom otvorio sezonu za Ferrari
Sebastijan Fetel pobedom otvorio sezonu za Ferrari
2

Sebastijan Fetel pobedom otvorio sezonu za Ferrari

200
2
Podelite sa prijateljima:

„Najbrži cirkus na svetu“ je krenuo na novu svetsku turneju, i to kako!

Trogodišnja dominacija Mercedesa je makar za trenutak prekinuta, a za to je „krivac“ Sebastijan Fetel, koji je u Ferrariju odvozao trku za pamćenje.
Konkurentnost je ono što nam je potrebno u modernoj Formuli 1, a što nam već dugi niz godina nedostaje. Da li sada dobijamo dostojnog rivala „srebrnih strela“? Ostaje nam da se u to uverimo u trkama koje slede, a optimizam možemo da gradimo na 9,9 sekundi razlike koju je Fetel imao u odnosu na Hamiltona na kraju trke. Valteri Botas iz Mercedesa je zauzeo treće mesto na podijumu.
Treba imati u vidu da je Albert Park ulična staza, tako da nije pravi reper što se tiče donošenja nekih opštih zaključaka u vezi sa mogućnošću bolida. Ipak, nadamo se da borba neće izostati.

Ovo je Fetelova prva pobeda još od Singapura 2015., što je bila i poslednja pobeda za crvene bolide. U Australiji je Nemac prethodno pobedio 2011., kada je osvojio titulu sa Red Bullom. Inače, ovo je njegova 43. po redu uknjižena pobeda.
Fetel je prošle godine u Melburnu imao silovit start, preuzevši čelnu poziciju od Mercedesovih vozača već u prvoj krivini. Trebalo je da dođe do pobede ali pogrešna strategija tima vezana za pneumatike, nakon istaknute crvene zastave zbog ozbiljnog incidenta Fernanda Alonsa, ga je udaljila od trijumfa, do kojeg kasnije nije uspeo da dođe tokom čitave sezone. Ovoga puta nije imao savršen start, bio je tek korektan, ali je zato sve ostalo bilo orađeno perfektno.

Hamilton je upozorio na loše prijanjanje i podsetio na loš prošlogodišnji start, koji ga je bacio na šesto mesto (mada je na kraju uspeo da dođe do drugog mesta na podijumu, iza Nika Rozberga). To je uostalom bio prvi od četiri njegova loša starta prošle godine, jer mu se slično desilo kasnije u Bahreinu, Italiji i Japanu. Uz probleme sa mehanikom, možemo reći da su to bili faktori koji su mu oduzeli titulu. Međutim, danas je startovao sjajno, bolje od Fetela. Ipak, Englez nije uspeo da se odvoji, što je inače bio uobičajen prizor protekle tri godine, kada bi se našao u sličnoj situaciji.

Fetel je konstantno imao Hamiltona u vidokrugu, jer je nakon pet krugova zaostajao samo 0,7 sekundi u odnosu na vodećeg Mercedesa. Ferrari je delovao samouvereno i izbalansirano, a Nemac je bez problema održavao razliku tek nešto veću od sekundu i po do 10. kruga, lako prateći Hamiltonov tempo. Stvari su se promenile kada je u 17. krugu Britanac otišao u boks po meke pneumatike, jer se na ultrameku mešavinu konstantno žalio zbog nedovoljnog prijanjanja.
To je bilo dosta ranije od očekivanog. On je zapravo bio prvi među vodećim vozačima koji je otišao na servis. Nakon povratka na stazu, našao se iza Maksa Ferštapena iz Red Bulla, što ga je odmah koštalo izgubljenog vremena, i to dve desetinke i pola sekunde po sektoru.. Tim je istakao da je treba da pretekne Holanđanina, ali je isfrustrirani Hamilton preko radio veze uzvratio: „Kako mislite da to uradim?“, dodavši: „Ne postoji način da ga preteknem.“ Hamilton je u par navrata upozorio pred početak sezone da će preticanje u novim bolidima biti problematično zbog „prljavog vazduha“ koji negativno utiče na aerodinamiku. Upravo mu se desilo ono što je i sam predvideo.
Mada izlazak iza Ferštapena nije bio idealna opcija, čini se da tim nije imao izbora, jer je gubitak prijanjanja Hamiltonovog automobila bio alarmantan. To se ispostavilo ključnim po Ferrari, koji je uočio šansu koja mu se pružila. Tim je zadržao Fetela na stazi do 23. kruga, da bi se nakon povratka na vreli asfalt Albert Parka, Nemac našao ispred Ferštapena i Hamiltona, što je izazvalo ozbiljne frustracije šefa nemačkog tima, Tota Volfa, koji je iz besa par puta udario pesnicom u sto. Fetelu su stavljene meke gume, uz pomoć kojih je odmah napravio 2,3 sekunde prednosti u odnosu na Ferštapena, koji je i sam otišao u boks u 25. krugu. Do tog momenta, Nemac je već izgradio prednost od 5,8 sekundi u odnosu na Hamiltona.

Nakon toga, Britancu je iz štaba javljeno da se prebacuju na „plan B“, što je generalno potez prilično neuobičajen za Mercedes, jer su obično oni bili ti koji su diktirali uslove na stazi. Fetel, s druge strane, osećao se kao riba u vodi, jer je ovo bila tipična situacija u kojoj je znao da uživa tokom četiri šampionske godine u Red Bullu. Do 43. kruga, već je akumulirao 10 sekundi prednosti u odnosu na Britanca. U tim momentima je i Botas smanjivao razliku u odnosu na Hamiltona, koji se žalio da automobil „naizmenično gubi i dobija snagu“.
Štagod da je podrazumevalo Mercedesov famozni „plan B“, to nije nimalo uticalo na Fetelovo vođstvo. On se opušteno nalazio na čelu trke, završivši na kraju sa 9,9 sekundi prednosti u odnosu na glavnog rivala, koji je ciljnu liniju prešao 1,5 sekundi pre timskog kolege iz Mercedesa, Valterija Botasa. Drugi Ferrari, koji je vozio Kimi Raikonen, bio je četvrti, 22 sekunde iza pobednika. Peti je bio odlični Maks Ferštapen, koji je izvukao maksimum iz Red Bulla. Nadamo se da će „crveni bikovi“ biti ubedljiviji u nastavku sezone, jer je potrebno da se bar još jedan tim umeša u borbu za podijume. Felipe Masa, nesuđeni penzioner iz Williamsa, uspeo je da se domogne šeste pozicije, ispred Serhia Pereza iz Force Indije. Toro Rossov tandem, Karlos Sainc i Danil Kvjat, osvojio je solidne bodove sa osmim, odnosno devetim mestom. Prvih deset je zaokružio Esteban Okon iz Force Indije.
Ljubimac domaće publike i lokalni heroj, Danijel Rikijardo, trebalo je da startuje sa 15. mesta zbog pet mesta minusa, koje mu je donela promena menjača nakon incidenta u kvalifikacijama. Međutim, zbog problema sa senzorom transmisije u probnom krugu je stao, a zatim morao da ode u boks, odakle je i startovao, već zaostavši više od jednog kruga. U 28. krugu je konačno odustao zbog otkazivanja motora.
Fernando Alonso se povukao iz trke u 53. krugu nakon problema sa automobilom, dok je njegov timski kolega makar završio trku, doduše dva kruga iza vodećih. Šteta za McLaren, šteta za Hondu, jer čini se da će njihovi navijači i ove sezone proživljavati nove frustracije.
Bilo je poprilično ludo, u pozitivnom smislu kada sam se vratio u boks sa ljudima koji u trčali po stazi“, rekao je Fetel nakon trke. „Hvala vam, bilo je neverovatno.
Još je dug put pred nama, ali trenutno smo na sedmom nebu. Zima je bila teška, a današnja trka fenomenalna. Bio sam nervozan na startu, a Luis je krenuo bolje. Zatim sam morao da vodim računa o Valteriju u prvoj krivini i dalje vršim pritisak i pošaljem poruku da smo mi ovde da bismo se borili.“

„Velike čestitke Ferrariju i Sebastijanu“, izjavio je Luis Hamilton. „Mučili smo se sa pneumaticima tokom trke. Morao sam rano u boks jer sam gubio prijanjanje.“
Ne toliko iznenađenjem penjanjem na podijum, Botas je dodao: „Zaista smo mukotrpno radili da bismo bili spremni. Sve je teklo glatko ali treba da radimo još vrednije ako želimo da pobedimo crvene momke.“

Sledeća trka se vozi 9. aprila u Šangaju, za Veliku nagradu Kine.

VN Australije 2017.:

1. Sebastian Vettel (Nemačka) Ferrari 1:24:11.670
2. Lewis Hamilton (V. Britanija) Mercedes +00:09.975
3. Valtteri Bottas (Finska) Mercedes 00:11.250
4. Kimi Raikkonen (Finska) Ferrari 00:22.393
5. Max Verstappen (Holandija) Red Bull 00:28.827
6. Felipe Massa (Brazil) Williams 01:23.386
7. Sergio Perez (Meksiko) Force India 1 krug
8. Carlos Sainz Jr (Španija) Toro Rosso 1 krug
9. Daniil Kvyat (Rusija) Toro Rosso 1 krug
10. Esteban Ocon (Francuska) Force India 1 krug
11. Nico Huelkenberg (Nemačka) Renault 1 krug
12. Antonio Giovinazzi (Italija) Sauber 2 kruga
13. Stoffel Vandoorne (Belgija) McLaren 2 kruga
14. Fernando Alonso (Španija) McLaren 6 krugova

Bez plasmana:

Kevin Magnussen (Danska) Haas 10 krugova, Lance Stroll (Kanada) Williams 16 krugova, Daniel Ricciardo (Australija) Red Bull 31 krug, Marcus Ericsson (Švedska) Sauber 36 krugova, Jolyon Palmer (V. Britanija) Renault 41 krug, Romain Grosjean (Francuska) Haas 44 kruga

Najbrži krug trke: Kimi Raikkonen,1:26.538, 56. krug


Generalni poredak vozača:

1 Sebastian Vettel GER FERRARI 25
2 Lewis Hamilton GBR MERCEDES 18
3 Valtteri Bottas FIN MERCEDES 15
4 Kimi Räikkönen FIN FERRARI 12
5 Max Verstappen NED RED BULL RACING TAG HEUER 10
6 Felipe Massa BRA WILLIAMS MERCEDES 8
7 Sergio Perez MEX FORCE INDIA MERCEDES 6
8 Carlos Sainz ESP TORO ROSSO 4
9 Daniil Kvyat RUS TORO ROSSO 2
10 Esteban Ocon FRA FORCE INDIA MERCEDES 1
11 Nico Hulkenberg GER RENAULT 0
12 Antonio Giovinazzi ITA SAUBER FERRARI 0
13 Stoffel Vandoorne BEL MCLAREN HONDA 0

Generalni poredak konstruktora:

1. Ferrari 37
2. Mercedes 33
3. Red Bull – TAG Heuer 10
4. Williams-Mercedes 8
5. Force India – Mercedes 7
6. Toro Rosso – Renault 6
7. Renault 0
8. Sauber – Ferrari 0
9. McLaren 0
10. Haas – Ferrari 0

(200)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Japanautofan

Upravo tako.
Zao mi je samo sto jos tu nije i McLaren medju timovima u vrhu ali izgleda da je od njih nema nista ni ove sezone.
Ostalo je samo ime i stara slava.
Bojim se da ne prodju kao Lotus 🙂